Петте най-глупави послания на държавния PR

 в. Марица, Пловдив I 03.12.2013

Не са много патриотични, но в прегледа на най-глупавите рекламни послания за последните 12 месеца ще включим и онези пропагандни материали, с които две поредни правителства ни убеждават в ползата от употребата на европейските средства.
1. Фермерите и любовта им към Фейсбук
Пословичен стана примерът с 50-те хиляди лева, които любимите пиарки на бившия земеделски министър Мирослав Найденов взеха, за да разработят страницата във Фейсбук на Програмата за развитие на селските райони 2007- 2013. Явно туземният пролетариат от родните полета е много на “ти" със социалните мрежи и е добре при всяко отваряне на профила си във Фейсбук да вижда добрите новини за бъдещето на отрасъла и новите възможности да модернизира краварника си.
2. Любо Нейков сади овошки
Любо Нейков сади овошки и вдига ограда, за да не му задигнат фиданките. Руслан Мъйнов обаче го убеждава да зареже тази работа и да тича във Фонд “Земеделие". С пари от Европа там се решават всички проблеми на село. Кампанията бе наистина натрапчиво мощна. Въртя се в праймтайма на всички телевизии и радиостанции. Беше ефектна, но не и ефективна. Парите за информационно обслужване и реклама на европейските програми са нарочени за харчене. Защо обаче трябваше мощната кампания да се прави в месеци, в които по съответните програми нямаше никакъв прием на документи. Явно ей така, просто за да се похарчат няколкото излишни милиона. И след кампанията българите са все така неинформирани какви точно са целите на въпросните програми и кои са подводните камъни при кандидатстването.
3. Половин час реклама на оперативна програма “Транспорт" в 5,20 сутринта
В хубав филм се разказва за построените с пари от Европа магистрали, скоростни жп линии и софийското метро. Всичко е някак лъскаво и модерно, режат се ленти, лее се шампанско. Филмчето прилича на онези от кинопрегледите по времето на социализма, чиито послания звучаха като “Всяко яйце бомба в редиците на врага". Интересно обаче какъв е реалният ефект от половинчасовата реклама на успехите в оперативна програма “Транспорт", излъчени в 5,20 сутринта на Бъдни вечер миналата година. В този ден и час будни са единствено бабите, които месят питата с парата. И докато бъркат тестото, вероятно си мислят – ех, каква магистрала до калните бани в Поморие ни построи нашият Бойко…
4. Цифровизацията като непосилно интелектуално занимание
За популяризирането на тази стратегическа задача също се извъртяха стотици предълги клипове. Хората на село обаче така и не разбраха как в крайна сметка да свържат стария си телевизор с декодера.
5. Образованието от екрана
В последния месец най-активно се рекламират новите програми за образование, финансирани с европейски средства. От тях разбираме, че някъде под юргана на властта има купища пари за иновации, наука и различни образователни форми. И в тази връзка се чудим защо повечето отрасли у нас са на автопилот, а научните работници все така кретат със заплати по 500 лева и творят разработките си на старите компютри “Правец". .

02.12.2013

Стр. 9

Leave a Reply