Пламен Генчев, съсобственик на „Булсатком”

БНР, Преди всички | 21.01.2013

Водещ: Надявам се, важен разговор за нашите слушатели, които са и потребители и на „Булсатком” и се интересуват от спора с „БТВ Медия груп”. До днес беше даден срок на „Булсатком” да реши дали приема новите условия, които, според БТВ, са с по-добри параметри от предишните, за да бъдат възобновени програмите на „БТВ Медия груп” в оператора „Булсатком”. Какво се случва дотук и какво сочи анализа? За това поканихме със Светослава Кузманова, Пламен Генчев, който е един от собствениците на „Булсатком”. Добър ден!
Репортер: Г-н Генчев, днес изтича този срок, който ви даде БТВ, 21-ви януари. Какъв е отговорът ви на офертата им?
Пламен Генчев: Преговорите, трябва да кажа, че преговорите се водят активно от двете страни и дори са се водели в почивните дни. Преговорите ще продължат и днес. За изхода от преговорите не мога да кажа рано през деня. Няма причина днес да не се стигне до споразумение, ако не днес, то утре или някой от следващите дни, тъй като и двете страни са заинтересовани да има споразумение.
Репортер: Т.е. мислите, че развръзката предстои съвсем скоро, защото спорът ви продължава вече месец?
Пламен Генчев: Да. Всички са изтощени от тези преговори, както и двете страни, така и клиентите са изтощени.
Репортер: Това, което ви предлага БТВ, за вас звучи ли удовлетворяващо,последната оферта,говоря, на телевизията?
Пламен Генчев: Мисля, че и двете страни има още какво да предложат и да отстъпят. Трудно е да се каже рано през деня днес. Само да допълня нещо, ако може? „Булсатком” е заинтересована да осигури на зрителите си програмата с висок обществен интерес, а пък БТВ е заинтересована да участва в провеждането на предизборните кампании на партиите, така че интересът е взаимен да се постигне…
Водещ: Всъщност за колко зрители става дума? Вие имате ли вече представа? Понеже в началото на спора, имаше спор и затова колко зрители гледат през „Булсатком”?
Пламен Генчев: Това, което официално сме обявили е, че около 35 % от домакинствата с платена телевизия, са клиенти на „Булсатком”.
Водещ: Това в цифри какво означава горе-долу?
Пламен Генчев: Не е прието това засега да се споменава, но…
Водещ: Около милион?
Пламен Генчев: Не. Доста по-малко, тъй като мисля, че се спекулира с тази цифра.
Репортер: Настоятелни сме по този въпрос, защото нееднократно вие бяхте обвинени от БТВ, че укривате абонати.
Водещ: И понеже в писмото на БТВ пише над милион наши зрители са ощетени от продължаването на спора, затова.
Пламен Генчев: Това е умишлено заложен конфликт с тези абонати, тъй като в договора ни с БТВ, абонати не са заложени, така че те са най-важният критерий, по който се определя цената, е била определена цената в изтеклия договор, но тя не може да бъде причина той да бъде прекратен и да не бъде удължен, тъй като няма такъв параметър. Аз съм обяснявал тука.
Репортер: Да, така е, но задълженията ви към БТВ се изчисляват на брой абонати, нали така?
Пламен Генчев: Точно така, да.
Репортер: А след като вие не обявявате колко са те, съответно…
Пламен Генчев: Аз не ги обявявам. В преговорите съм ги обявил към БТВ, но не ги обявявам в ефир.
Водещ: А можете ли да ни кажете, вие колко потребители загубихте, ако вече сте наясно? Отказа ха ли се хора от „Булсатком”, заради това, че не предавате, освен програмите на БТВ, може би да кажем все пак, че и ТВ7, и неговите програми не излъчвате?
Пламен Генчев: Нашата услуга е такава, че клиентите не са длъжни, тези с изтекъл договор не са длъжни да ни уведомят за… На този етап, тъй като услугата е предплатена, нямаме…
Водещ: Нямате статистика?
Пламен Генчев: Нямаме статистика, колко от тях… да?
Водещ: А за ТВ7… Колко от тях ще се откажат, ще стане ясно, да?
Пламен Генчев: Да.
Водещ: А с ТВ7 вървят ли преговори?
Пламен Генчев: Преговори, планирали сме през настоящата седмица отново да активираме преговорите с ТВ7.
Водещ: Вие не искате да влизате в параметри, но това, което стана, освен, че върви спор за това колко абонати има на „БТВ Медия груп” в „Булсатком”, върви спора и за колко пари получавате от печалбата. Цитира се европейската практика. Тя предполага повече от тия 20 %, които БТВ смятат, че … недостатъчно? Да?
Пламен Генчев: Тези 20 % също не са информация, предоставена от нас, а предоставена от тях, въпреки че не е редно те да правят наши изчисления.
Водещ: А вярна ли е?
Пламен Генчев: Не е вярна. Нашите изчисления са, че отчисляваме 35 % за приходите от авторски и сродни права.
Репортер: Каква е истината за двата спора, този с БТВ и този с ТВ7? За еднакви параметри на спора ли говорим или?
Пламен Генчев: Причината е еднаква, но параметрите са различни. При ТВ7 дори увеличението в новата оферта пък е десетки пъти, просто при БТВ е 3 пъти, което и в двата случая е неприемливо.
Репортер: Питам ви, защото от началото на този спор, казахме, че вече месец продължава той, се търсят и по-надълбоко причините за него. Вие миналата седмица, стана ясно, че сте кандидат за изграждането на нов мултиплекс. Също миналата седмица пък взехте лиценз за четвърти GSM оператор. Това са мащабни проекти, които може би не се харесват на всички?
Пламен Генчев: Не мога да потвърдя, че причината е тази, но самият факт, че съвпадат и двата спора, дава основание да се мисли, че може да има и такава зависимост.
Водещ: А това, което се случва в ТВ+, тази проверка, която започна и разследване?
Пламен Генчев: Тъй като това е отделно дружество и аз не мога да дам оценка, но и това съвпадение също е много странно съвпадение…
Водещ: Отделно все пак по някакъв начин е свързано, т.е. смятате ли, че това е опит да се каже на „Булсатком”, вижте какво можем да направим в ТВ+?
Пламен Генчев: И аз мога така да го тълкувам, но нямам право повече от това да кажа, тъй като, освен, че има доста съвпадения.
Водещ: Нямаме доказателства. Само да ни кажете, по-късно кога ще има яснота? Вървят ли към финализиране, изгодно и за двете страни, разговорите?
Пламен Генчев: За коя телевизия ме питате?
Водещ: Доколкото знам с БТВ имате…
Репортер: По-напреднали…
Водещ: … някак си насрочено за днес очакване за решение. Затова за тях ви питам.
Пламен Генчев: Офертите са валидни до края на деня, така че…
Водещ: Вие трябва да отговорите до края на деня?
Пламен Генчев: Ние трябва да отговорим с наша оферта, те вероятно с тяхна и така, докато се срещнат двете оферти.
Репортер: И понеже правим разговора за нашите слушатели, които всъщност за телевизионни зрители, в едно интервю от началото на месец януари във в. „Труд”, казвате, че ще компенсирате клиентите си с намаление на таксите за следващия месец. 10 дни остават до кая на този първи месец за годината. Може би вече е ясно с колко ще намалите таксите за февруари?
Пламен Генчев: Ние вече ги компенсираме и сме обявили каква е компенсацията. Тя е 1 лев, изчислена по дните, които липсват програмите на БТВ. Една част от клиентите вече са се възползвали от тази компенсация и са си я получили.
Водещ: Лев на ден за липсващата…
Пламен Генчев: Не на ден, на месечна база.
Водещ: Да, защото ми се стори, че почти без такса ще гледаме „Булсатком” тогава. Добре. Благодаря ви.
Пламен Генчев: Да,да.
Водещ: Само да кажа на нашите слушатели, че Светослава продължава да работи по тази тема, че ще търсим, разбира се и позицията на БТВ, за да кажат и те какво предлагат и как ще се постигне това споразумение, което видяхме и последния ден и последните няколко дни са доказателство, че хората имат глад да получават алтернативна информация от телевизиите и би трябвало да могат да я получават през кабелните и сателитни оператори, които са избрали да ползват. Това беше Пламен Генчев, един от собствениците на „Булсатком”.          

Leave a Reply