Планината срещу Мохамед live

сп. Тема | Севтослав СПАСОВ | 12.12.2010

"Директно Карбовски" ни върна усещането, че за проблемите е по-добре да се говори, отколкото да се пее

Дни след като на 20 октомври новият омбудсман Константин Пенчев се нанесе в кабинета на ул. "Джордж 5ашингтон" 22, в сградата на Нова телевизия край летището се появи негов конкурент. Засега ефирният обществен защитник дори изглежда по-нов модел от държавния. Вече пет седмици между 16 и 18 часа в ефира на медията върви новото предаване на Мартин Карбовски – "Директно Карбовски". Ще ни различавате от останалите телевизионни рубрики по това, че всяка седмица ще правим пряка сателитна връзка между Долната земя, ъндърграунда, гетата, обезлюдените махали и Горната, кабинетите на политиците и министрите, обеща екипът. Засега удържа на думата си и доказва, че у нас поговорката работи наобратно и че след като толкова години Мохамед не отиде при планината, най-накрая тя реши да отиде при него. Заслугата за това е на "Директно Карбовски", което всяка седмица излъчва тяхната среща live.
Въпреки че е направил само пет броя, вече може да се каже, че в момента Мартин Карбовски прави най-интересната и въздействаща телевизионна журналистика. Неговото шоу избягва разсъжденията в стил кръгла маса. "Ще стане много интересно предаване – с юристи!" – с ирония коментира той, когато му предложиха подобно продължение на една от темите. В студиото му сякаш през прозореца влитат човешки съдби, които обаче не са преразказани, а присъстват персонално. И принуждават институциите да се сблъскат очи в очи с тях. Карбовски пък не залива сблъсъка им с вода. "Какво ще направите, ако министърът не реши проблемите ви – попита той събралите се на къра самоковчани, когато в студиото му беше Цветан Цветанов. Те разказаха как цигани крадат продукцията им, а пък полицията е вдигнала ръце. – Не бъдете плахи, гласували сте за него, накарайте го сега и той да поработи за вас."

"Вадиме пушките" – зарекоха се хората.

Като малцина други екранни водещи Карбовски умее да накара събеседниците си да кажат повече, отколкото me искат – независимо дали става дума за премиера Борисов, на когото журналистът говори на "ти", или за помилвания преди 20 години смъртник Илия Асенов, застанал очи в очи в студиото с помилвалия го Желю Желев. Към политиката погледът му е по-магистрален, но в житейските истории журналистът няма равен. В тях Карбовски наистина стига до края. Не може да не гледате, сякаш казва той, когато предизвиква зрителите да помогнат с по 1 лев на дядо Костадин от разградското село Сушево. Човекът се появи в публичното пространство, след като дъщеря му направила два пъти опити да се самоубие, защото не можела да си плаща кредита. Водещият не само откри сметка, но и предизвика аудиторията с думите: "Правя експеримент да видим дали ще помогнете на този човек, или ще кажете: Писна ми от тия селяни и от техните проблеми." Седмица по-късно той обобщи: "Не пращайте повече пари, включително и в пликове до редакцията, събрахме с 2500 лева повече от 7500-те, които ни трябваха." След това попита дядото дали ще даде нещо на "продаденото" невръстно цигане Калоян. "Ще дам 200-300 лева" – обеща старецът. "Само толкова ли ти се откъснаха от сърцето" – развенча човечността на просълзения дядо Карбовски.
Наистина на един дъх мина третото "Директно". В него екипът показа със скрита камера как ромка се пазари да продаде новородения си син на чужденци. Посредникът (журналистката Надя Теодосиева) преговаря вече шест месеца, защото тя непрекъснато вдига цената, поясни Карбовски на дошлата в студиото Гала. Днес ще се разбере дали майката все пак ще даде детето, допълни той. По-късно към двамата се присъедини и шефката на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани, на която водещият възнамеряваше да предаде купеното ромче. "Добре, пичове, сега ще ви покажа как действа системата", обеща Карбовски. Последваха обаждания в агенцията и в полицията в Сандански. "Какво правим сега – попита накрая той, когато социалните взеха малкото. – Ще тръгне процес по осиновяване, който може да трае до 5 години. През това време Калоян ще живее по домове, защото системата в България не позволява да му се намери бързо приемно семейство. Затова питам кое е по-добре: Калоян да бъде продаден или да бъде взет от институция?" Историята е истинска разследваща журналистика, сътворена и на терен, и в телевизионното студио, каза накрая председателят на СЕМ Георги Лозанов.В "Директно Карбовски" са измислени добре не само големите сюжети, но и детайлите. Водещият е силен, когато показва как триенето на действителността в релсите на държавата ражда искри. Екипът пък му помага с брилянтната си работа да свързва елементите. Отлична е идеята, докато гостите сменят местата си, да гледаме черно-бели соцхроники, каквито едно време даваха по кината. Ново за телевизиите е решението в ефира да върви музика, докато журналистът разговаря със събеседниците си – екшън саунд при скритата камера с Карамфилка например и по-лирична, когато Гала държеше Калоян в ръцете си. На друго мнение може би е само лидерът на БСП Сергей Станишев, чиито сериозни нападки срещу Борисов бяха озвучени с "Нас червеното знаме роди ни".

Стр. 48-49

—————————

Още по темата: Карбовски: В екипа ми работят само жени

Leave a Reply