Покана за Втори фолклорен фестивал „От Витоша по-високо нема“, 2-3.07.2011 г.

Комуникационна агенция PRoWay I 30.06.2011

Уважаеми колеги,

имаме удоволствието да ви поканим на втория фолклорен фестивал „От Витоша по-високо нема“, който ще се проведе на 2 и 3 юли 2011 г. на поляните на Творческия дом на композиторите (над Златни мостове).

Откритият Фолк фест ще представи автентичния шопски фолклор и народни песни от други области на България, както и професионално обработен фолклор. Събитието е по инициатива на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и се осъществява с любезното съдействие на Столична община.

Във фестивала могат да се включат хора на всякаква възраст, които да споделят своя певчески, танцов, музикален или словесен талант под красивото небе на зелена Витоша.

Заповядайте и се забавлявайте с нас, докато се разхождате под топлите слънчеви лъчи и се любувате на красивата българска народна музика. Както на всеки събор ще има бира, чевермета, кебабчета и много други вкусотийки.

Ако нямате търпение да се насладите на автентичната българска народна музика, заповядайте на официалното откриване на Фотоизложбата на Експедиция „Преоткрий България”, където Национален ансамбъл „Филип Кутев“ ще вземе участие. Събитието ще се състои на 30.06.2011 г. от 19.00 часа на Пешеходния мост на НДК, София. Изложбата ще покаже 60 фотоса от историческите места, обиколени от Екипа по време на първия сезон пътешествия. Снимките показват малко известни средновековни крепости, църкви, римски град, тракийски светилища, теке и праисторически пещери.

Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е създаден през 1951 г. като въплъщение на идеята на знаменития композитор Филип Кутев (1903 – 1982) – една емблематична за българската музикална култура личност, за въвеждане на българската фолклорна традиция в семейството на сценичните жанрове. Неговата естетическа цел е била запазването на формата и стилистиката на българския селски фолклор в сценичните композиции и песни чрез национални инструменти, традиционно вокално звукоизвличане, старинни костюми и танци. Изключително богатия и разнообразен по диалекти – говорни, музикални, танцувално-пластични, на типове звукоизвличане, на костюми, български фолклор се превръща в източник за създаването на много и различни концертни и театрално-сценични програми, в които всеки българин разпознава нещо свое – нещо от родния си край.

За допълнителна информация:

проф. д-р Елена Кутева
директор на ДФА „Филип Кутев”
Moб. тел.: + 359 (896) 866 662
E-mail: philipkoutev@gmail.com

За медийни запитвания:

Диана Чобанова
Комуникационна агенция PRoWay
Moб. Тел.: + 359 (879) 931 336

E-mail: d.chobanova@proway.bg

Leave a Reply