PR 2012

сп. Sign Cafe | Кремена ГЕОРГИЕВА | 08.02.2012

Всички материали, които изчетох през последния месец, свързани с анализи за 2011 г. и PR прогнози за 2012 г., са категорични: "Беше една страхотна година за PR-a". И още как! Сигурна съм, че за повечето български PR специалисти, 2011-та ще си остане година изпълнена с всичко – и с трудности, и със свити бюджети, и с нови предизвикателства, и с нови признания и награди. Защото през 2011 г. просто имаше всичко. Имаше, разбира се, и прогнози, които така и не се сбъднаха (за тях подробно ще стане дума няколко страници по-нататък в броя). И след като преживяхме заедно месеца, изпълнен с най-много партита, най-много работа и най-много ентусиазъм, вдигнахме наздравица с шампанско и затаихме дъх, докато отброявахме последните десет от старата година, някак си естествено идва ред да намалим темпото и да се замислим какво ни чака в следващите 365/24/7. И да помечтаем, разбира се.
На следващите страници ще имате възможността да се запознаете с различни прогнози – някои ще приемете, други – не. Ако обаче трябва да изведем трите най-вероятни тенденции за бъдещето, без никакви колебания, можем да ги обобщим така: дигитален, социален и много личен.

Такъв очакваме да е тазгодишният PR.

ДИГИТАЛНИЯТ PR ще продължава да диктува тенденции. Значението му през последните години неизменно нараства. Дигитално, дигитално и пак – дигитално. Различното тази година ще бъде свързано със съдържанието. И докато в предишните години акцентът беше в овладяване, опознаване и осъзнаване на значението и функциите на различните онлайн комуникационни канали, то през тази година той категорично е свързан със съдържанието. Опаковките са изключително важна част от нашия бизнес, но те далеч не са достатъчни. Ако една идея е лоша или недостатъчно добра, то и най-красивото или най-скъпо Facebook приложение няма да я направи ефективна. В тази връзка специалистите призовават да се замислим за всички онези онлайн профили, блогове или сайтове, които сме направили някога – назад във времето, основно водени от изследователски подбуди, а после, улисани от всекидневните си задължения – сме оставили на заден план. Апелират да освежим собственото си онлайн присъствие, като се концентрираме в 2-3 канала, които да развием в истински корпоративни собствени медии. Апелират и да обърнем внимание на Twitter. В България тази социална мрежа има сравнително малък брой потребители, особено в сравнение с Facebook, но пък онези, които поддържат профили там, са истинските онлайн лидери на мнение. Повечето от тях са напористи, методични и с упоритост развиват собствени блогове, които се четат от мнозина, което пък се свързва директно с концепциите за "потребители-клиенти-инфлуенсъри-просуматори" (представена подробно в брой 11/2011 на сп. SIGNCAFE). Нещо повече – професионалното овладяване на възможностите за дигитален PR повелява през 2012 г. да си подарим поне един специализиран курс по дигитален PR и поне един абонамент за специализирано PR издание. Концепцията за Lifelong education се свързва с непрекъснато усъвършенстване на собствените умения, което не винаги означава само и единствено Google-допитвания, факт!

СОЦИАЛНИЯТ PR ще продължава да печели най-много медийно внимание. И тук не говорим за социалните мрежи и присъствието в тях. Говорим за корпоративна социална отговорност, която ще се запази като трайна бизнес тенденция за всяка марка, която има претенции и желание за изграждане и развиване на висока корпоративна репутация. Защото именно стратегическата визия за развитието на бранда, както и поставянето на високи репутационни цели, ще се окажат изключително важни през тази година. Когато бюджетите са затегнати, пищните кампании остават на заден план, това естествено поставя специалистите no PR в контекст, при който PR-ът наподобява игра на шах-мат. Всеки ход трябва да е премерен, прозрачен, точен и категоричен. Без възможности за връщане назад и преиграване наново. Едно малко "разсейване" в социалните мрежи, може да означава мат на бизнеса, но и всяка възможност за добра социално отговорна позиция може да доведе до шах и мат в наша полза. Или ако трябва да се обобщи – успешната PR политика през тази година ще се свързва със стратегическо планиране, изградено върху абсолютна прозрачност, проведено по правилата на макродиалога, в който всеки един от нас ежеминутно участва, а в основата му са залегнали социално отговорни действия. И тук далеч не говорим единствено за поместване на "зелен" слоган под името и координатите, с които подписваме имейлите си.

Успешният PR през 2012 г. ще е МНОГО ЛИЧЕН

Подобно на бумеранг, след преживените няколко години на известно отчуждяване между PR специалистите и представителите на медиите, през новата година всички, които искаме да продължаваме да се реализираме успешно в своята професия, ще трябва да се върнем към изначалното в комуникацията – към нейния, преди Всичко, субективен и много човешки характер. Дори и за някои от Вас това да звучи прекалено романтично сега, то въпрос на време е да намерите своя приемлива интерпретация на предстоящите нови изисквания на комуникационния дискурс. Свръхинформираността на журналистите, както и привидно лесният достъп до тях, постепенно започват да налагат нови стандарти в комуникацията. Личните срещи отново ще станат изключително важни, личните разговори по телефона, лично изписаните на ръка покани и личните съобщения до конкретни журналисти, в които ще бъде изпращано автентично съдържание, отново ще се превърнат в "задължително условие" за ефективната PR комуникация. Мейлингите "до всички медии" ще стават все по-неефективни, а пресклипингите, в които едно и също послание е мултиплицирано по метода "сору-paste" при всички, които са ни отразили, все повече ще се налага като признак на слаб професионализъм и дори лош вкус.
Накратко – през 2012 г.със сигурност ни очакват много PR промени. Очакват ни още много PR събития и, надяваме се – поне два пъти повече международни PR награди в сравнение с 2011 г. Очакват ни още много нови истории и още много нови клиенти – особено, ако имаме предвид една от тенденциите за 2012 г., според която PR-ът през тази година ще си отвоюва много нови позиции в представите на клиентите, които от своя страна ще оценяват във все по-голяма степен силата и значението на тази комуникативна технология.
Някои от най-провокативните прогнози за това, какво още предстои да преживеем в контекста на модерния PR в годината на дракона, не пропускайте да прочетете на следващите страници на SIGNCAFE.

Стр. 76,77

Leave a Reply