PR специалистът – между „Осанна“ и „Разпни го“

M3 Communications College I 2009-12-19

Радина РалчеваРадина Ралчева е член на IPRA (International Public Relations Association), собственик и управител на Go Green Communications и преподавател в M3 College. Радина започва професионалното си развитие като консултант „Връзки с обществеността“ в Icona Communications, има 4-годишен опит като съветник „Връзки с обществеността“ на GLOBUL, мениджър „Връзки с обществеността“ на веригата 2be, докато израства до управляващ директор в „Хохегер България“.
Поговорихме си с нея относно все още обърканите представи на хората каква точно е функцията на тази нова, все още неразбрана и атрактивна професия PR…

Eто какво ни разказа тя…

Струва ми се, че PR практиците масово са възприемани по много и разнообразни начини, отношението към тях е противоречиво, но ако трябва да търсим общ знаменател, бих казала, че това е неразбирането за тяхната работа, за техните функции и възможности. Отношението към тях често се движи от „Осанна“ до „Разпни го“. Има случаи, в които те са набеждавани за „сиви кардинали“, като им се приписват гениални конспиративни стратегии и кампании. Има и случаи, в които са смятани едва ли не за шарлатани, злоупотребяващи с безпомощните си и невинни клиенти/работодатели. Най-често обаче тяхната роля и възможностите, които тази професия дава, просто са подценявани. И имам усещането, че битува неразбиране на основополагащи за професията дадености, на сложните и комплексни качества, които са нужни за добрия професионализъм в PR, както и на нуждата от непрекъснато самоусъвършенстване, ако искаш да поддържаш нивото. Не искам да давам примери за крайно погрешната представа за тази професия, която се изразява в това една дама да съвместява функциите на секретарка/любовница на шефа и PR, но се налага, ако искаме да сме честни. От друга страна обаче, има една категория хора, основно представители на бизнеса, международните компании и част от политическите представители, за които смятам, че отдавна вече са наясно със значението и важността на добрия професионален PR. Да не говорим, че в голямата си част колегите са наистина добри професионалисти, правили са и правят качествени неща и не една и две PR кампании с български произход могат да се мерят с най-добрите световни примери. PR професията в България има и своите популярни разпознаваеми лица, което й дава все по-голяма легитимност. И все пак, според мен трябва да мине още време, а и ние самите имаме да свършим доста работа, за да получи нашата работа статута, който заслужава и който има навсякъде по света.

Според Радина Ралчева задължителните качества за един професионалист в сферата на PR са:

…широк набор от качества, някои от които личностни, а други – чисто професионални. Изброяването ще е трудно, но задължителни са богатата обща култура, познаването на контекста и на средата, на бизнес, политическите и социалните процеси, желанието да се учат нови неща във всеки един момент, непредубедеността, способността да не се мисли в стереотипи. Много важни са също бързият ум, адаптивността, аналитичността, високият капацитет, способността да се мисли няколко хода напред, да се реагира на неочаквани развития, да се излиза от критични ситуации, да се работи на високи обороти и по различни проекти. В същото време добрият PR професионалист би трябвало според мен да е морален, да е способен на съпричастност и да приема и осмисля различни гледни точки, както и да умее да убеждава, да се изразява добре и ясно, да е представителен, да има добър вкус, чувство за мярка и умерена доза дипломатичност. Трябва да може да отстоява онова, което е правилно, а не просто онова, което клиентът/работодателят би харесал, и да има авторитет. За да си добър, PR се изисква визия, смелост, силен характер и лидерски качества. Трябва и малко талант, ако щете, и може би щипка харизма и уникалност.

А какво е бъдещето на PR професията? Тя казва:

Каквото си го направим. Ако нещата се случват логично, PR има огромен, все още нереализиран потенциал и обещаващо бъдеще. Смятам, че с времето ще става все по-ценен и значим комуникационен и мениджърски ресурс. И в същото време бъдещето на PR зависи от всички нас, които го практикуваме. Ако ние се движим в правилната посока, натам ще се движи и професията. И колкото по-високи изисквания и стандарти поставяме пред себе си, толкова по-важна ще става ролята на професията.

Интервюто взе: Дарина Гарванова, М3 College

Оригинална публикация

Leave a Reply