Предателство във ВАЦ?

www.pari.bg| Теодора Мусева | 02.08.2011

Таен договор за 85 млн. EUR разклати крехкия баланс в собствеността на германската медийна група

Докато тече сблъсъкът между Любомир Павлов и Христо Грозев, които заедно с Огнян Донев са основните купувачи на бизнеса на германската медийна група ВАЦ в България, в централата на групата се случват близки по характер драми. Историите около собствеността на ВАЦ ("Вестдойче Алгемайне Цайтунг") понякога напомнят заплетен телевизионен сериал.
От години групата е разделена между две фамилии – Функе и Брост, които отказват да се обединят. Макар и да работят заедно, техните представители – изпълнителните директори съответно Кристиан Нинхаус и Бодо Хомбах (който взе решението за изтеглянето на ВАЦ от Балканите) също не са в добри отношения и в управлението цари недоверие, пише германското списание Manager Magazin.
Собствеността на семейство Функе на свой ред е разделена на три между дъщерите на покойния основател на компанията Якоб Функе – Гизела Холтхоф (83 г.), Ренате Шубрис (74 г.) и Петра Гроткамп (67 г.) (вижте графиката). Обтегнатите отношения на двете фамилии се усложняват още повече от две неочаквани събития.
Изненади по пощата
През септември 2010 почина Анелизе Брост, вдовицата на съоснователя на ВАЦ Ерих Брост. Изпълнител на завещанието й е Бодо Хомбах. Осем месеца по-късно две от сестрите Функе – Ренате и Петра – получават анонимен пакет с няколко договора. Те са подписани от племенника им Щефан Холтхоф-Пфьотнер, син на третата сестра – Гизела Холтхоф. Още с първите редове получателите се досещат за какво става дума – предателство.
Оказва се, че през 2008 г. Холтхоф-Пфьотнер изпада в сериозни финансови затруднения и взима заем от семейство Брост в размер на 85 млн. EUR. В замяна той сключва договор с Анелизе Брост, според който залог става половината дял на Холтхоф. Договорът гарантира, че ако заемът не бъде изплатен до 15 януари 2017 г., Брост има право да купи заложения дял. Става въпрос за 8.3% от ВАЦ, които обаче веднага биха разклатили и без това трудно балансираните везни. Според договора цената, на която Брост биха имали право да купят дела, е минимум 85 млн. EUR, като те трябва да покрият разходите и по дължимите по сделката данъци. Това би покачило общата цена на сделката на 125 млн. EUR, което обаче е нищо в сравнение с предложението на Анелизe Брост. Тя се оказва повече от щедра и оценява дела на 1.5 млрд. EUR.
Освен това Холтхоф-Пфьотнер и Брост сключват споразумение за сътрудничество, според което всички действия, свързани с този дял от 8.3%, трябва да бъдат одобрени от госпожа Брост. Посредник е Бодо Хомбах. Холтхоф-Пфьотнер се задължава да докладва на Брост за всички свои приходи и търговски отношения.
Module1Пре-да-тел-ство
Според сестрите Ренате и Петра техният племенник не само е преминал на страната на врага, но и е нарушил вътрешните договори на семейното дружество Funke (FFG – Funke Familiengesellschaft), пише списание Manager Magazin. В споразуменията пише, че не бива по никакъв начин да се позволи нарушаването на 50-процентното разпределение на дяловете във ВАЦ. Също така пише, че всички решения за половината на семейство Функе се взимат единодушно.
Сестрите дори са на мнение, че Холтхоф-Пфьотнер е позволил да бъде купена волята му, тоест бил подкупен. Племенникът отрича категорично. "Лоялността е важно изискване, което следвам", заявява той пред Manager Magazin. Скоро се очаква да се реши в съда дали в семейното дружество Funke важи принципът за единогласие.
Блокаж
Подобни тревоги не са новост във ВАЦ. От десетилетия в компанията има разединение и ходове напред-назад. Семействата следят зорко и злъчно да няма нарушаване на равновесието и паритета, коментира Manager Magazin. По данъчни съображения раздробяването на ВАЦ в много дъщерни фирми също трябва да се прекрати до 2012 г. Търси се и финансов директор.
Въпреки това сестрите Функе отказват да водят преговори, докато не се изясни собствеността на предприятието. Комуникацията в медийната група е в "пълен блокаж", пише Manager Magazin.
Оправданието
И все пак защо Холтхоф-Пфьотнер е подписал допълнителното споразумение за сътрудничество? "В кръга на акционерите на ВАЦ, казва той пред Manager Magazin, от години се засилва мнението, че е в интерес на компанията и на нейното бъдеще строгото разделение на двете групи на акционерите да бъде разхлабено. Затова подписах споразумението за сътрудничество."
Договорът несъмнено е предимство за Брост и техния изпълнителен директор Бодо Хомбах. Дори в неговия лагер мнението е: "Искаха да купят Холтхоф-Пфьотнер, ясно е."
На твърдението, че е зависим, Холтхоф-Пфьотнер се противопоставя категорично: "Нито едно решение [във Funke] нямаше да бъде различно, ако не бях подписал договорите", заявява той пред списанието. Всички 144 решения, които дружеството е взело от 2008 г. насам, са приети с единодушие.
Когато акционерите се събират на кризисно заседание на 10 юни, Холтхоф-Пфьотнер се извинява на семейство Шубрис, но не и на Гроткамп, защото те "с удоволствие" биха го изхвърлили от медийната група, пише германското списание.
Всички условия за подаване на жалба в съда са налице, твърдят от фамилията Гроткамп. Но Холтхоф-Пфьотнер отрича: "По никакъв начин не са нарушени договорите на дружество Funke. Също така не са нанесени никакви щети. Нашата цел е и винаги е била икономическият и публичен успех на групата ВАЦ", заявява той пред Manager Magazin.
В търсене на изход
Адвокати вече разглеждат възможността договорите да бъдат разтрогнати, а изненадващо Бодо Хомбах е съгласен. Тогава той ще получи обратно 85 млн. EUR, с които ще може да разполага, пише списанието.
Според протокола от заседанието на дружество Funke става ясно, че семейство Гроткамп искат да изчакат, за да видят дали може договорите да бъдат разтрогнати. Решаващият момент ще е тълкуванието дали делът на ВАЦ е заложен като обезпечение по кредита.
Въпреки че холдингът на Холтхоф-Пфьотнер Holf-Holding се развива добре, Хомбах не е убеден, че той ще успее да изплати сумата до 2017 г. Manager Magazin припомня, че наскоро той продаде свой луксозен хотел.
Каквото и да е развитието на ситуацията, нейните последици достигат отвъд компанията. Те затрудняват успешното излизане на медийната група на борсата. Според вътрешните документи на компанията 49% от нея трябва да станат публични до 2016 г. От години се работи за обединяване на барикадите във ВАЦ и създаване на надзорен съвет, който да координира действията и информацията, пише Manager Magazin. Но ако това не се случи, ВАЦ може и да пропусне възможността си да събере пари чрез борсата.

Оригинална публикация

Leave a Reply