Преглед на печата: Казусът БТВ – „Булсатком”

БТВ, Тази сутрин | 09.01.2013

Водещ:Много са чувствителните към темата „Булсатком” – БТВ. „Нов рунд на питката БТВ – „Булсатком”, има ги двете гледни точки на 20-та и 21-а страница на в. „Труд”. Ще ви прочетем част от интервютата, взети от Пламен Генчев, съсобственик на „Булсатком” и Весела Димова, директор „Продажби” в БТВ Медия груп. Въпроси и отговори.
Водеща:Въпроси и отговори. Интервютата дават много отговори, които си задават потребителите на БТВ и хората, които желаят да гледат БТВ, но пък са абонати на „Булсатком” и не могат да го правят. Пламен Генчев, съсобственик на „Булсатком”, питат го колегите от в. „Труд”: „Съседите ви, г-н Генчев, които са абонати на „Булсатком”, сърдят ли ви се, че не могат да гледат „Комиците” – и нас двамата тук, сме споменати…
Водещ:…и Виктор Николаев, тук сме заедно като повод за сръдня, ако не ни гледат. „Познавам комшиите си и им обяснявам, че преговорите не са приключили. А те ми обещават, че на този етап ще изчакат да се договорим с БТВ. Някои клиенти недоволстват, но повечето засега ни подкрепят”, казва Генчев.
Водеща:„Защо телевизията има проблем само с вас?”
Водещ:„Не мога да твърдя от името на другите оператори, че медията няма проблем с тях, но доколкото разбирам сключените договори с други оператори се броят на пръсти” – твърди той. След малко ще чуете отговора. Друг въпрос: „Това, че имате 35% от пазара на сателитна телевизия, дава ли ви мощта да диктувате цените, на които сключвате договори с телевизиите?” „Не мисля – казва той. При повечето телевизии 50% от приходите им от оператори са от „Булсатком”. Това означава, че плащаме дори по-голям процент от пазарния си дял, а би трябвало да ползваме отстъпка за този обем.”
Водеща:Има един въпрос, „Защо БТВ ви обвинява, че криете абонати?”… и тук обяснява, че нямало изискване в договора да се пояснява абонатите пред БТВ.
Водещ:Истинският брой на абонатите, че това не било обвързано в договора.
Водеща:Да, няма клауза за броя на клиентите, защото таксата е фиксирана. Питат го „Защо инвестирате във филмов канал много повече?”, т.е. много повече пари дава за излъчването на някакъв филмов канал…
Водещ:В собствената си мрежа.
Водеща:В собствената си мрежа, дори не мога да се сетя кой е този филмов канал…
Водещ:Но така или иначе филмов канал на „Булсатком”, в който…
Водеща:Така, „Защо инвестирате във филмов канал много повече, но не предлагате равностойни условия за каналите на БТВ?” „Този въпрос не е уместен – казва отговарящият Генчев. Живеем в пазарна икономика и преговорите с всеки канал се водят индивидуално.”
Водещ:Още един въпрос. „Защо продавате каналите на абонатите си само в пакети, а вие самите искате БТВ да не го прави?” „При нас клиентът има избор между 4-5 пакета или комбинацията между тях, като цените започват от 6,80 и стигат до 26 лв. Това са едни от най-ниските такси в света, при това без да има липси в съдържанието. За подобни пакети в САЩ цената е между 50 и 100 долара, а за Европа между 30 и 50 евро. Технологията ни позволява пакетите да се разделят, дори канал по канал, но за крайния клиент това няма да е подходящо, защото ще затрудни комуникацията ни с него, казва той. Докато по БТВ няма избор, там няма възможност да се отдели ефирната телевизия от останалите канали, а за тях се иска увеличение на цената. Ако се отдели БТВ с нулева цена, както беше досега…
Водеща:Т.е. какво, разбирам аз, че…
Водещ:Звучи така, че БТВ е давано с нулева цена, а за останалите имало преговори, другите канали от Медия груп. Та той казва” „Ако се отдели БТВ с нулева цена, както беше досега, за нишовите канали винаги можем да се договорим…
Водеща:Защо БТВ да е с нулева цена?
Водещ:„Печелим реклама с добра програма” – позицията сега на БТВ Медия груп и Весела Димова. „Г-жо Димова, как кризата – пита „Труд” – с „Булсатком” ще се отрази на развитието на БТВ Медия груп?”
Водеща:Отговорът, ако искаш, аз да го изчета? „Смятам, че това не е битка само на БТВ, но и на целия телевизионен пазар. Като най-голямата и отговорна медия в България върху нас се пада и тежестта за отстояване на интереса на зрителя. Много години бяхме потърпевши от наложеното ни статукво, но във време на криза не можем да толерираме част от разпространителите да укриват абонати, особено когато по-малко от 20% от приходите на абонатите се инвестират в телевизионно съдържание. Именно съдържанието е това, за което абонатите плащат такса. Вярвам, че в дългосрочен план успешният изход от тази криза ще бъде ползотворен и най-вече за зрителите и българските творци в областта на тв производството. Защото се оказа, че 20% от приходите на „Булсатком” отиват за съдържание”, а останалите – чиста пара, както се казва. БТВ, знаеш, както и всяка една телевизия, влага много пари, за да може да произвежда качествено съдържание и особено българско.
Водещ:„Ако се приемат вашите нови условия, ще повишите пазарната стойност на медийната група. Тя продава ли се?” Въпрос на „Труд”. „Спорът няма нищо общо с намеренията на собствениците на която и да било медия, а е въпрос на установяване на работещ пазарен механизъм. Не случайно АБРО излезе с общо становище по темата на своите членове. Това означава ли, че всички телевизии се продават?” – риторично пита Весела Димова. въпрос: „С кои оператори имате нови договори и всички ли приеха новите ви условия и повишени цени?” „Договорите ни – отговорът вече чета – с доставчиците почти в цялата страна са автоматично подновени или успешно преподписани. Едва 10 % от договорите в момента се предоговарят.” „Какво става – пита „Труд” – с „Евроком Царевец” и „Телекабел Пазарджик”, които не излъчват БТВ?” „И с двата оператора текат активни преговори.” „Има ли други, които в момента не ви излъчват?” „10 % от съществуващите договори. Там е единствено проблемът” – потвърждава Весела Димова. „Твърдите, че „Булсатком” крие абонати. Колко е официалният брой, обявен пред вас и колко смятате, че е реално?” „Твърденията ни за броя на абонатите се основават на проучване на АБРО, а декларираните от „Булсатком” данни от преговорите ни са конфиденциални. Със сумите, задържани от „Булсатком” от скритите абонати можехме да произведем този сезон най-малко два нови сериала.” Въпрос: „Защо не предлагате варианти за операторите, в които да изключите каналите като БТВ Лейди от пакета си, след като каналът не присъства в челната десятка на най-гледаните телевизии?” Отговор: „Каналите ни се предлагат и самостоятелно, и в пакет. Това е обичайна търговска практика, която „Булсатком” и другите оператори също прилагат, но абонатите на доставчиците нямат думата за избора на канали и начина, по който операторите ги пакетират в мрежата си. Последното дава възможност на оператора да упражнява натиск върху телевизиите, а в същото време не е задължен по никакъв начин да удовлетвори желанията на аудиторията. Така операторът има възможност да подбере онези канали, които удовлетворяват само личния му финансов интерес.” Питат Весела Димова: „Каква част от приходите от оператори, които получавате, влагате в собствена продукция и реинвестирате?” „Абсолютно всички, но те са крайно недостатъчни. Под 20% от приходите на операторите от таксите на зрителите се отделят за телевизиите. В сравнение в другите страни платформените оператори отделят за съдържание близо 30-40% от приходите от абонати…”
Водеща:Т.е. таксите, които получават от абонатите, от всеки един абонат се влагат в съдържание до 30-40%, у нас този процент е 20.
Водещ:Да, вървя към финал вече, за да не занимаваме толкова много зрителите и с тази история, въпреки че пряко засяга онези, които не получават сигнала. „Установихте ли промяна в аудиторията си за последната седмица, откакто БТВ не се разпространява в мрежата на „Булсатком”? Отговор: „Пийпълметричната агенция отчита промяна в резултатите, но тази разлика не е драстична. Това е така, защото в панела на ГАРБ – тези, които мерят рейтинга – участват както зрители, които гледат ефирно и свободно сигнала, така и абонати на всички останали кабелни и сателитни оператори в страната.” „Имате ли проблем с рекламодателите заради това?” „Успеваемостта на планирането на кампаниите на рекламодателите е 100% гарантирана, благодарение на политиката за продаване на ефирно време на база рейтинг точки.” И т.н. „Какви промени се наложиха в стратегията ви за привличане на рекламодатели?” Тук се разказва, че предстои стартът на новия сериал „Фамилията”, втори сезон на „Гласът на България”, както и нови предавания през уикенда. „Подготвяме и съвсем нов за зрителите комедиен формат, изключително успешен риалити формат също.” Толкова по този въпрос засега. Преговорите вероятно продължават много скоро.          

Leave a Reply