Пресаташето на БФС Павел Колев: „Футболът има тотално сринат имидж, който ние онаследяваме”

M3 Communications College I Дарина ГАРВАНОВА I 2010-01-29

 

Вчера, 28 януари,  в PR Thursday гостуваха интересни хора, отстояващи разнообразни и противоречиви мнения. Темата беше „Футболен PR“ и всичко онова, което той влече след себе си. Позициите на специалните ни гости – спортните журналисти Крум Савов и Сашо Диков, легендата на ЦСКА Аспарух Никодимов и пресаташетата на БФС и „Левски“ Павел Колев и Александър Касабов, невинаги съвпадаха, но нали в спора се ражда истината?! Ето парчетата от мозайката, а вие я подредете и направете сами своя извод: каква е истината за българския футбол и ролята на PR в него…
Началото на разговора постави Сашо Диков:  „Банално е да кажа, че положението на българския футбол е трагично, но истината е, че аз не виждам спасение от пипалата на букмейкърите – поради липса на пари мачовете са уговорени, футболистите са подкупни, а честта в спорта е нещо основно“. Г-н Диков продължи: „Футболът е единственият бизнес в света, където можеш да печелиш повече с по-малко труд – позабавиш се малко на терена и прибираш пари за това. И макар че е в разрез с всякакъв морал, аз оправдавам тези действия, защото пари няма“. Слуховете за уговорените срещи между „Левски“ и ЦСКА Сашо Диков коментира така: „Съжалявам, че убивам вярата у феновете, но уговорени мачове между „Левски“ и ЦСКА има, тези факти се потвърдиха и от Божков”.
Водещата на PR Thursday Христина Шопова се поинтересува дали спортният журналист вижда изход от тази ситуация. „Пътят е да се изостри конкуренцията между отборите, като се намали броят им“.  И  добави: „Несправедливо е да плюем националния отбор в много отношения, виновен  е треньорът“.
И накрая, известният с песимистичните си прогнози Сашо Диков все пак завърши с нещо позитивно: „Винаги съм вярвал в таланта на българина“, след което се наложи да тръгне към поредната среща.
Крум Савов не споделя напълно гледната точка на своя колега. Той смята, че футболът е въпрос на талант и на възможности, но в никакъв случай не мисли, че примерно базата е основният проблем на българския футбол. Той каза: „Развалихме дисциплината на социализма и взехме корупцията на капитализма“.
Към разговора се включи и футболната легенда на ЦСКА Аспарух Никодимов, който с носталгия към славното минало на клуба си констатира: „Едно време се работеше отлично с младите – имаше спортни интернати почти в цяла България и децата бяха научени на дисциплина от малки. Сега обучението е на много ниско ниво, ЦСКА дори няма база, а играчите не уважават треньора си“.
Защо футболистите вече не уважават треньорите си? Защото всички сме наясно как се случват нещата: идва  богатият татко и урежда сина си да играе. В резултат играчите нямат респект към наставника, след като той се поддава на такива манипулации. Подобни случаи се срещат често, констатират гостите ни.
Хриси Шопова попита пресаташетата Павел Колев и Александър Касабов в какво точно се състои работата им.
„По цял ден правим кризисен PR. Работата ни е много сериозна, защото поради лошия имидж на футбола и на играчите колегите приемат медиите като противник и често работят на следния принцип: каквото можем да не казваме на медиите, не им казваме, и с каквото можем да ги излъжем, ги лъжем“, каза Ал. Касабов. Павел Колев допълни: „Очакванията към футболиста се формират на база цената, заплатена за него. Проблемът е в това, че клубът е купил футболиста за 100 000, но е обявил, че е платил 1 000 000, и всички очакват от него да играе като за 1 000 000. Впоследствие това се оказва PR акция. Футболът е бизнес, но няма достатъчно обучени хора, които да управляват този бизнес“.
„Всеки е PR в днешно време“, казва Касабов, а „обмяната на опит е най-важното. Благодарен съм, че покрай „Левски“ имах възможността да наблюдавам PR колегите в чужбина. Не е важно просто да присъстваш в медийното пространство, а с какво присъстваш. Моята движеща сила е професионализмът. Когато знаеш къде си точно, без да преувеличаваш или да се подценяваш, тогава работиш професионално“.
Кой определя PR политиката на клуба, попита водещата Христина, а двамата мъже отговориха еднозначно: президентът на съответния клуб. Павел Колев обаче допълни: „Футболният съюз има надзорни функции. Клубните президенти са тези, които вземат важните решения. БФС не може да се пребори с техния глас“.
 
Дарина Гарванова, М3 College
 

Leave a Reply