Програмният директор на НТВ Олга Лозанова: Big Brother Family е образец за модерна телевизия

сп. Тема | 2010-04-03

- Госпожо Лозанова, харесва ли Ви Big Brother Family десетина дни след началото му?

- Да, харесва ми. Предаването е изключително добро като телевизионна продукция, има много силна драматургия, още от първите дни започна интрига с ясна фабула, която те държи пред екрана. В комбинация с дискусиите, породени от отделните казуси, смятам, че този сезон е образец за модерна телевизия. Разбира се, наясно съм и с негативната гледна точка към предаването. Аз не съм адвокат на "Биг Брадър" и няма да се занимавам да оборвам подобни тези, въпреки че бих могла, а само ще кажа нещо, което за съжаление е факт, който трудно признаваме – тук, на нашите географски ширини, обикновено за да се чуем, трябва да си крещим. И тоВа с още по-голяма сила се пренася в публичното говорене, където каквото и да се случва -дори положителни промени, те започват през скандал, нападки и борба с видими или невидими противници. Затова и "Биг Брадър" е толкова успешен формат в България, защото той по един скандален начин говори за нещата от живота, които иначе предпочитаме да заобикаляме. Вчера от "Крафт България" коментираха за "ТЕМА", че компанията следи събитията в Къщата, преди да реши дали да рекламира.

- Как ще коментирате тезата, че шоуто генерира рейтинг, но че част от рекламодателите го избягват заради прекалено многото агресия и скандали, случващи се пред очите на деца?

- Това е осмият сезон на "Биг Брадър" и в него винаги е имало провокации, не за първи път пред очите на деца и досега това не е било проблем за рекламодателите. Въпреки всичко, тъй като приемаме рекламодателите като изключително важни партньори в нашия бизнес, още преди старта на предаването внимателно изслушахме техните притеснения и сме взели всички мерки децата в къщата да не бъдат излагани на риск – нито вербален, нито физически.

- В този смисъл доволно ли е ръководството на "Нова" от приходите си в слота и от посоката, по която фабулата в риалитито се развива? Има ли ходове на продуцентите, които телевизията не одобрява?

- Не е моя работа да коментирам приходите на медията, защото аз завеждам разходната част (усмихва се). Предаването е едва в началото и фабулата тепърва започва да се разгръща. Досега във фокус са били две семейства. Още много съдби чакат своя момент да се разкрият и със сигурност всеки следващ епизод ще е още по-драматичен и наситен с изненадващи обрати. Компромисите на интелектуалката, влюбена в по-прост от нея плейбой, комплексите на българския мъж, поставен на ръба на оцеляването, алкохолът и изневярата ли са единствените начини да се преборим с проблемите на ежедневието, доколко децата са разменна монета във войната между половете… това са само малка част от въпросите, които ще ни занимават следващите седмици. Колкото до отношенията ни с продуцентите – и тях, както и рекламодателите ние възприемаме като истински партньори и работим при пълно доверие и прозрачност и от двете страни.

- Често чуваме продуцентите да казват, че Big Brother е социален експеримент, полезен за обществото, защото поставя наболели въпроси? Кои обществени недъзи подобри риалитито с поставянето им в предишни сезони, извън този на благотворителния VIР сезон?

- Едно предаване и една медия, освен ако не даряват пари, може да помогнат само като поставят проблемите за дискусия. Неведнъж съм отговаряла на въпроса защо "Биг Брадър" е по-успешен в поставянето на наболели въпроси от една кръгла маса например. И отговорът е прост – защото кръгла маса по въпросите на българското семейство няма да бъде излъчена в праймтайма на нито една телевизия за съжаление, дори и на националната. И затова ние като комерсиална медия търсим начините успешно да съчетаваме високорейтингови формати със социално полезна дискусия. И смятам, че го постигаме.

Стр. 12, 13

Leave a Reply