Проверяват КРС заради телевизия “Европа”

в. Труд | 2010-03-27

Столичната икономическа полиция проверява Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) заради тв “Европа" и бъдещите мултиплекси, чрез които телевизиите ще се излъчват по цифров път. До разследването се стигнало след жалба от Христо Грозев, представител на австрийското дружество “Стевиа комюникейшънс", научи “Труд". Компанията придоби 50% от ТВ “Европа" м. г.
В сигнала, пратен до Софийската градска прокуратура, се твърди, че има данни за служебно престъпление от страна на комисарите. Първата причина според жалбата е, че при последното разпределяне на свободните тв честоти КРС е “скрила" и не е раздала на кандидатстващите медии един от двата свободни ефирни слота за София.
Разследват се и твърденията в сигнала, че са дадени разрешения за изграждане на 2 мултиплекса от “Тауърком България" и на 4 от “Хану Про България" по процедура, която Конституционният съд вече е определил, че противоречи на конституцията.
Именно чрез тези разрешения ще се разпространяват телевизиите по цифров път. Според сигнала начинът, по който са дадени кетапите, създава условия за монопол.
Да, действително има такава жалба, а наблюдаващият прокурор я е предал на Икономическа полиция – СДВР за проверка, казаха от столичната прокуратура вчера. След като тя приключи, ще се реши дали ще се образува досъдебно производство. Пред “Труд" Христо Грозев отказа коментар.
Срещу шефа на КРС Веселин Божков прокуратурата вече е повдигнала обвинение за злоупотреба със служебно положение.

Стр. 18

Leave a Reply