Първи еврейски фестивал в София

в. Труд | 26.08.2013 

Тази есен у нас ще се проведе първият по рода си фестивал "Шалом София". Културата и традициите, съхранени през вековете, ще оживеят в шатри пред НДК на 15 септември.
Еврейската култура със своите носители идва в София благодарение на организацията на евреите в България "Шалом", JDC България и Столичната община. Идеята е "Шалом София" фест да се превърне в традиция. Подобни фестивали е имало в Унгария и Румъния. У нас фестът ще се проведе един ден след края на най-важния пост в еврейския календар -Йом Кипур.
Под звуците на изпълненията на пионера на българската естрада Етиен Леви присъстващите ще могат да се запознаят с еврейските нрави, ценности и празници.
Във фестивалните палатки желаещите ще могат да се потопят в еврейското кино, литература и знание и дори да се запознаят лично с едни от най-известните еврейски режисьори, писатели и художници в България.
За доброто прекарване на гостите на фестивала ще се грижи и майстор готвачът Ути Бъчваров, който ще издаде малка част от тайните на еврейската кухня.

Стр. 3 

Leave a Reply