Първия национален конкурс за отлични постижения в областта на ПР „БАПРА”

Дарик радио, България следобед | 2010-04-26 

Водещ: Три без 15 наближава уважаеми слушатели. Сега ще си говорим за “BAPRA Bright Awards”, това звучи ободрително вносно, но всъщност е българско събитие, което не означава, че няма да има блясък, все едно световно. Става въпрос за първия национален конкурс за отлични постижения в областта на ПР-а с изцяло международно жури, организиран от Българската асоциация на ПР агенциите „БАПРА”. На гости в студиото ми е председателя на БАПРА, г-н Максим Бехар и зем.-председателя Александър Дурчев. Здравейте, господа, добре дошли..
Максим Бехар: Добър ден.
Александър Дурчев: Добър ден.
Водещ: Усещате как се носи прана във въздуха от участието на победителките в конкурса „Мис България”.
Максим Бехар: Ами престижен конкурс вчера към един престижен конкурс днеска.
Водещ: Точно така. Сега да си говорим за „Bright Awards”. Колко ПР агенции в България членуват в БАПРА?
Максим Бехар: В БАПРА сега членуват 12 агенции. Смятаме, че по груби изчисления има около 70% от пазара на ПР-бизнес.Очакваме да приемем веднага след този конкурс още четири компании, имаме техните заявления вече. Смятаме, че асоциацията трябва да бъде представена от наистина най-добрите компании с големи обороти и с най-голям професионализъм, с най-добри творчески постижения. И въпреки, че и аз, и Сашо, и другите ни колеги често се блазним от това да разширим асоциацията така, че да влязат всички, все пак сме поставили доста сериозни критерии за членство. Но това не е най-важното, броя на компаниите, дори пазарния дял не е важен. Стигнахме до извода, че след седем години БАПРА на пазара, би трябвало да има едно добре направени професионални награди, за да може не само да получаваме международни отличия, международни награди. А няма компания в БАПРА или с малки изключения, която да не е получила някакво отличие на международни награди. Решихме, че трябва да имаме едни добри награди български, които обаче да бъдат създадени и управлявани от международно жури. Това ние най-голямото постижение, иначе наградите…
Водещ: Международното жури!
Максим Бехар: Ами всеки може да направи награди каквито и да е. Може и друг да измисли „Bright Awards”, въпреки, че Bright е много хубава дума. На английски означава и бляскав, обаче означава и умен, и съобразителен. И стана добро съчетание, че „Bright Awards” го няма никъде в света. Докато го измислихме, го запазихме веднага. Но в… всеки може да ги направи тези награди. Но не всеки може да ангажира жури от седем души, председателя на журито по-основно, може би един от най-известните хора в света. Той има 20 години стаж като ПР-анализатор и наистина е най-добрия ПР-анализатор на пазара. В момента в света прави тези награди “Sever Words”, който са най-престижните. Т.е. това са седем изключително заети хора, които трябваше да оценят 59 проекта. Ти си представи, че ти и аз трябва да седнем да оценяваме 59 проекта, това е работа за няколко дни. Огромен труд. И тези наши колеги, седем души от седем различни държави, там и президента на ИКО, най-влиятелната международна асоциация на ПР асоциациите. Наседнаха и оцениха всички тези заявления, за това си мисля, че е голям успех.
Водещ: Преди да си поговорим за критериите в конкурса и изобщо, какво се оценява, какви са тези идеи? Не ви ли прави впечатление господа, че специално ПР е от сферите, в България която се развива най-добре, дори често пъти надскача останалите сфери! Как ви се струва това? Често пъти продукта, ПР-продукта надхвърля това което дори понякога рекламира. Как ви се струва?
Александър Дурчев: Ми да, може би има някакви, можем да ги съберем тия наблюдения. В по-голяма степен. Сега не искам да бъркаме продукта ПР с рекламиране, защото ПР реално е нещо, което би трябвало да пресъздава реалността, смисъл не да пресъздава, ами да представя и да помага две групи от хора да се разберат един друг. Т.е. това е един вид превод на нещата. Последната година ПР се разви много така, много добре особено в условията на криза, тъй като знаете в момента цялата икономика е в подобно състояние, което има нужда много интензивна комуникация. Още повече, че последните години с така навлизането на нови комуникационни канали, нова комуникационна среда, каквато е интернета, то не навлизане, а по-скоро така много бурно развитие. Вече … по-важно да ангажираш хората срещу себе си, а не да ги формираш, т.е. да ги накараш да приемат твоите кауза, което до някъде може би води точно до това, че продуктите, които излизат като ПР продукти са малко, смисъл те са една добре оформена реалност. Така, че може мина това нещо, реално.
Максим Бехар: Мисля, че има и друг елемент за който Сашо спомена. Всъщност това не е само интернет средата, това са социалните мрежи. Защото като се замислим, социална мрежа като фейсбук, която приемаме като за най-бързо развиващата се, може би още една-две години ще бъде така. Ами 400 млн. души, ако фейсбук беше държава, щеше да е трета по големина държава в света след Китай и Индия. В България има 1 млн. души във фейсбук, 1 млн. регистрирани. Това са 1 млн. ПР-експерти, това са 1 млн. души, които се занимават с ПР в България. Защото като си във фейсбук, ти си публичен, ти си там със своите снимки, своите приятели, с твоите познати, с твоите мнения, с твоите дискусии. Защо си във фейсбук, ами за да си правиш ПР, най-общо казано. Ти си там, за да се опиташ да покажеш, че си добър, че си умен, че си готин, че си интелигентен, че имаш. Това е една от причините, бизнеса да се развие супер бързо и да се появят много нови креативни моменти и елементи в този бизнес, които ние не сме и допускали. И това ще е бъдещето и след 3-4 години, когато фейсбук бъде заместен от друга социална мрежа, която ще бъде базирана изцяло и само на видео връзка в реално време, тогава вече пред нас ще има като ПР-експерти, управители на големи компании, ще има съвсем други изисквания. Но това пък му е хубавото на този бизнес, че бързо се развива и никога не ти е скучно.
Водещ: Не омръзва.
Максим Бехар: Никога не ти е скучно.
Водещ: Добре, сега да се върнем на „Bright Awards” 59 проекта, какви са тези проекти, класифицират ли се по някакъв начин, за кампании ли става въпрос предимно?
Александър Дурчев: Значи това е конкурс който оценява ПР постиженията на компании в България, т.е. има шест категории, пет от които са, от които могат да участват само компании, ПР компании и техните клиенти. Една категория е за вътрешни отдели на компании. Като те са разделени, двете най-престижни награди реално са „Агенция на годината” и „Комуникационна компания на годианта”. Имаме „Кампания за устойчиво развитие”, като категория, което включва всякакви /…/ кампании, зелени кампании, неща които помагат на бизнеса наистина да върви напред и да има устойчиво развитие в следващите години. Имаме „Специално събитие на годината” и мисля, че са това.
Максим Бехар: Това са.
Александър Дурчев: Това са категориите. Като тези 59 проекти, всъщност са разпределени във всяка една от тези категории. Критериите за оценка са много ясни, те са първо дефиниране на проблема, който има компанията, който има компанията, която е трябвало да го анализира във въпросната кампания. Креативното решение, т.е. какво точно тя е предприела, за да реши този проблем. Какви са резултатите, които са постигнали в края на кампанията, което е едно от най-важните всъщност неща в нашия конкурс и което ни отличава до голяма степен съществуващите на пазара подобни конкурси. Това са критерии, които до голяма степен ние сме заимствали от международни конкурси, т.е. не сме седнали и измисли ние. Взели сме, почерпали сме възможно най-доброто съществуващите в момента международни конкруси и естествено, това което и Максим каза. Много разчитахме на журито, наистина да даде така оценка на българския пазара, една малко по-странична оценка, която да му помогне да съизмерим нашите резултати, с тези които са постигали в Европа.
Водещ: Много ми е любопитно, какво е наблюдението ви, преди да се произнесе журито, как се развива ПР в България, да кажем сравнен с нашите съседи тук на полуострова, Централна Европа.
Максим Бехар: Знаеш, ПР е много локален бизнес, това е много местен бизнес. Неща, които работят с пълна сила в България, послания, кампании, събития които правим, могат да бъдат пълен провал в Чехия примерно или в Полша. Или неща, които работят във Франция или в Белгия супер успешни, пък могат да бъдат провал в България. Защото в крайна сметка трябва да се отчитат и междуличностните отношения, историята на пазара, развитието на пазара, начина по койот хората общуват по между си. И всички тези елементи. Много трудно може да се прави сравнение между ПР пазарите в отделните държави. Смятам, че по отношение на мениджмънта, където може да бъдем сравняеми, а не по отношение на креативните проекти. Българският пазар е изключително силно развит. Има 10-на компании, които са много големи, които имат да кажем към 70-80% от пазара, което означава голяма отговорност, тъй като имаш 50-60-100 души в компанията. Това означава, че трябва да развиваш много бурно, за да те да бъдат доволни, да формираш различните екипи. В Централна и Източна Европа, сме абсолютно съпоставими като пазари, по отношение на мениджмънта. Много е добре развит пазара, има разбира се нещо което през цялото време всички нас ни дразни, в България има една такава приказка „Остави го, той си прави ПР”. Това означава, че нещо ментиш, щом си прави ПР, нали казал нещо някой политик, те си казват „А, той си прави ПР”.
Водещ: Това е най-вече на гърба на нещо!
Максим Бехар: Да де, ама ако някой лъже, значи лъже, то не е да си прави ПР. Ако някой каже, че нещо което не е вярно или иска да си покаже за какъв… и черен ПР да кажем, ние смятаме в БАПРА няма ПР който се дели по цветове. Значи ако Черния ПР се смята, че някой лъже за нещо друго, той лъже, това не е черен ПР, той няма главната ПР-ка, значи или ментиш, или лъжеш, или правиш някаква провокация…
Водещ: Понятието е различно, да.
Максим Бехар: Много мислих през последните 16 години, това за какво е ПР всъщност и ще кажа една дефиниция, която създадох преди две седмици! Нямам спомен, не съм я казвал никъде до сега. Има към 10-на дефиниции, Сашо също има толкова за ПР, половината сме си ги измислили ние, а другата половина сме ги прочели. Но според мене, ПР е да казваш истината така, че да се хареса. Защото в крайна сметка много е важно да казваме истината. Това е без значение. Етиката в нашия бизнес е напълно важна. Ако отидеш и купиш кило картофи от пазара и тия картофи са скапани, и ти се скараш с продавача и му ги върнеш или пък ги хвърлиш някъде, това си остава конфликт между тебе и продавача на картофи. Ако ние не дай си Боже заблудим медиите, вас колегите от медиите, ги заблудим с нещо и вие може да заблудите милиони хора, потенциални. Особено в социалната мрежа! А ние сме първоизточници на информация, много често. И за това етиката, истината са страшно важни категории без които не можем, това са двата крака на които ходим от сутрин до вечер. И земята и плоскостта върху която ходим с тези два крака, се нарича свобода на словото! Тия три неща като си ги знаем, според мене БАПРА ще се развие много добре. И не само ние!
Водещ: Публична тайна е, че икономическата криза сви бюджетите за ПР на много компании. Казват хората, които разбират от това, че не би трябвало точно от към ПР да се свиват парите, напротив сега е момента отново да се инвестира и в реклама, и в ПР. Как стоят нещата в България? Знаят ли ги собствениците на компании, тези неща за които говорим г-н Бехар, за истината, добре поднесената!
Александър Дурчев: Ми все повече кампании я знаят тази истина. Все повече компании, които работят професионално на пазара и които искат да останат по-дълго, говоря за бизнеса, не за нашия бранш, разбира това нещо и много от компаниите напротив не свиха, ами увеличиха бюджетите си в България. Рекламата пострада адски много, това е факт. При рекламата имаше много сериозно свиване на бюджетите, което дори процентно води до големи цифри. Докато в ПР, няма как да престанеш да комуникираш с публиките си, особено в условия на криза, нещо което преди мъничко казах. Няма как да спреш да комуникираш с хората, които очакват от тебе информация, няма как да спреш да комуникираш когато бизнеса ти изпитва някакви затруднения. Защото знаете, че информационната, информационния вакуум се пълни с всякакви…
Водещ: Той не остава празен!
Александър Дурчев: Да, той не остава празен, пълни се с всякакви слухове, които наша работа е да премахнем и дадем точно тази истина, за която Максим говори преди мъчничко
Водещ: Добре господа, но съвсем на финала на нашия разговор, кога ще се произнесе уважаемото международно жури, кога ще научим кои са победителите?
Максим Бехар: Ще научим победители днес в 19 часа в Хотел „Шератон’. Предполагам, че към 18-18:30 часа ще знаем окончателните резултати, тъй като гласуването на журито приключи и ние сме помолили нашите сътрудници да обединят гласуването, данните и в крайна сметка в последния момент наистина ще се знае кои ще са печелившите. Точно както нашите предшественички от „Мис България” вероятно. Но искаме, искахме да създадем много добра прозрачност, много феаър към тези награди. Няма как тези 7 души примерно, от които аз познавам два, а Сашко другите двама сигурно. Но ние се познаваме, защото сме се виждали по разни форуми. Няма как те да бъдат пристрастни към който и да е и по какъвто и да проект. Оценявам го като голям успех това, че създадохме традиция, международно жури да казва, това което е най-добро за България, за да може да се мерим с другите страни в Европа, а не сами да се мерим ние.
Водещ: Добре, с нетърпение очакваме да разберем тогава победителите. Радвам се, че ни бяхте на гости, направихме анонс за това наистина чудесно събитие. „Bright Awards” на БАПРА, председателя на БАПРА Максим Бехар и Александър Дурчев,зам.-председател на БАПРА. Благодаря ви господа, че участвахте в следобедния блок.
Максим Бехар: Благодаря ти Драго, ние каним Дарик радио и на другите БАПРА „Bright Awards”, другата година, да участва със свой ПР-проект. Защото знам, че и вие имате страшно много добри проекти, които са социално отговорни, които карат хората да се чувстват част от една по-добра България.
Водещ: Благодарим за тази покана и още веднъж благодаря ви за участието.
Максим Бехар: Благодарим. 

Leave a Reply