Разговор с Милена Цветанска, директор на Дирекция „Информация” в БНТ

БНТ, Денят започва | 23.04.2012

Водещ: А сега ще поговорим за нещо изключително важно. Нещо, което вълнува всички ни, всички ние, които работим в Българската национална телевизия. Нашата колега Валя Крушкина е болна от рак и има нужда от нашата и вашата помощ. Вижте повече.
Валя Крушкина: С надеждата, че ще им помогне, за днешния си протест фермерите доведоха дори и агне.
Репортер: Приятели, близки и колеги на журналистката от БНТ Валя Крушкина Ви молят за помощ. Валя страда от тежко онкологично заболяване и спешно се нуждае от средства за лечение в чужбина. Познавате Валя от напористите й интервюта и задълбочени репортажи в областта на икономиката, енергетиката и социалните проблеми. Тя е боец, който никога не се предава. Помогнете й да продължи да търси отговор на въпросите, които Ви вълнуват.
Водещ: Така. Добро утро сега казвам на Милена Цветанска директор в Дирекция „Информация” в Българската национална телевизия. Добро утро, Милена!
Милена Цветанска: Добро утро, Жени!
Водещ: Радвам се да те видя! Кога разбра, че Валя е болна от рак?
Милена Цветанска: Ами, аз бях от първите, които разбрах в редакцията. Ние сме много близки с нея. Ние се познаваме от повече от 20 години и всъщност, аз по-скоро тук съм като неин приятел, отколкото директор на „Информация”. По-късно, така, разбраха и нашите колеги в дирекцията. Това беше наистина една много трудна новина за всички ни. Но като че ли сега всички са се мобилизирали в „По света и у нас”, в БНТ, защото ние вярваме, че можем да й помогнем.
Водещ: Кажи ми в момента как се чувства самата тя?
Милена Цветанска: Ами, тя е много мобилизирана в момента, защото тя е много борбен човек. Аз не знам ти доколко, така, я познаваш по-близко, но понеже аз ти казах, че ние се познаваме от много години, ние сме и състудентки от университета, и аз я познавам много добре. Тя е, така, много силен човек, много борбен и в един такъв труден момент това е страшно важно. И така си говорим и приятелите – че действително сега е момент, в който всички трябва да се мобилизират, защото това е една трудна битка, която обаче не е такава, която не може да бъде с победа на наша страна.
Водещ: Така. И сега, като казваш, че сте състудентки с Валя, че се познавате още от студентските години. Моите спомени за Валя са, когато още преди 12-13 години работих тук и дойдох като стажант-репортер, всъщност Валя беше една от малкото, които ми подаде ръка, която не се отнесе с мен пренебрежително като…
Милена Цветанска: Валя е много отзивчив човек. Тя е много…
Водещ: Изключително точен, готин, усмихнат, отворен човек, който винаги ще ти подаде ръка и ще ти каже – здравей, заповядай, мога ли да ти помогна с нещо.
Милена Цветанска: Да, така е. Аз с това, между другото, си обяснявам и цялата, така, подкрепа, която Валя получи сега и продължава да получав аот колегите от всички медии. Аз, така, използвам тази възможност, за да благодаря на всички. Ти видя какво стана в социалните медии, в сайтовете, по екраните на всичките наши, така, колеги по различните телевизии и вестници, защото те познават Валя. Такава е нашата професия. Тя е някак си на показ. Зрлителите я знаят какво работи, какво прави, с какви теми се занимава. Аз ще кажа за тези, които случайно не знаят. Валя е един от най-добрите ни репортери в „По света и у нас”. Тя се занимава със социални теми преди всичко именно заради тази социална отзивчивост, социална чувствителност, която тя има. И може би от там, откъдето тръгнах, да завърша. Наистина да благодарим на всички колеги, които толкова отзивчиво се отнесоха към нашия зов за подкрепа и подкрепиха, така, желанието ни да помогнем, защото такава е ситуацията, че не можем да се оправим, не можем да се справим в тази ситуация без помощта на хората.
Водещ: Ами, ако искаш, нека да бъдем полезни на тези, които в момента ни гледат и да кажем как можем да помогнем на Валя, от какво Валя има най-много нужда в момента.
Милена Цветанска: Ами виж сега, ние… сега, на този етап, тя трябва да замине за чужбина, за да бъдат направени прегледите й. Така, нейните приятели са избрали, може би и така са й препоръчали лекарите тук, тази болница в Истанбул – “Hopkins”, където имало много добри специалисти и където има шанс за нея, като в началото трябва да бъдат направени там изследвания, за което, доколкото аз разбрах и ми обясниха, трябва като начало около 6-7 000 евро, за да може да замине. Така че, да ти кажа, всяка подкрепа е от значение, защото, знаеш, това са много скъпи лечения и няма да може да се оправим, така, без финансова подкрепа. Такава е ситуацията, че и с държавата и така, с личните финанси на българите, че в такъв труден момент това се оказва много важно.
Водещ: Сега ти казваш 6-7 000 евро. Това наистина е началната сума, но след това вероятно ще трябва в пъти повече за самото лечение.
Милена Цветанска: Но не мога да кажа още колко пари са нужни. Трябва да се види какво трябва да се прави след това. Но ние през цялото време ще информираме и Вас, тук в телевизията, и зрителите на БНТ – тези, които познават нейните репортажи, тези, които я знаят, които не я познават, но могат да помогнат. Ще казваме от какво имаме нужда непрекъснато. Но сме решени да не се отказваме.
Водещ: Важно ли е и времето? Тоест, колкото по-бързо съберем тези пари, толкова по-добре.
Милена Цветанска: Да. Това е много важно. Просто, тук това ми обясниха и най-близките, които непрекъснато се чуват с нея – че въпросът е действително тук тази седмица да се справим, за да може тя веднага да замине. Това е много важно. Заеш, че в тия ситуации всеки ден е важен. Така че трябва да се реагира много бързо.
Водещ: Сега, докато Милена говори, Вие виждате изписани на вашите телевизионни екрани начините, по които може да помогнете за лечението на нашата колега Валя Крушкина. Богата информация може да намерите и на интернет страницата на Българската национална телевизия. И както всъщност Милена каза, не само на страницата на Българската национална телевизия – включително на страниците на пресата, включително в телевизии, които иначе са ни конкурентни, също съобщиха тази новина и призоваха за подкрепа за Валя, за което, разбира се, ние им благодарим.
Милена Цветанска: Да. Аз обаче искам още веднъж, с риск да се повторя, пак да кажа, че Валя наистина заслужава тази подкрепа, защото действително няма случай, в който някой да е бил в необходимост, тя да може да помогне и да не го направи. Тя просто заслужава това.
Водещ: Нека да завършим с този призив. Аз Ви моля от сърце и без да познавате Валя, доверете се на това, което казваме. Изключително свестен, изключително лъчезарен, изключителен човек е Валя Крушкина и заради това тя има нужда от вашата помощ и аз Ви моля да помогнете. Пак казвам, информация за това как може да й помогнете да се преборите с болестта може да намерите на интернет страницата на Българската национална телевизия и навсякъде в медийното пространство.          

Leave a Reply