Разговор с Валери Тодоров за радио София

БНТ, Денят започва | 17.09.2011

Тема: Рожден ден на радио София
Гост: Валери Тодоров, генерален директор на БНР

Водещ: Днес празнува и радио София. Четвърти рожден ден. Наш гост в студиото – генералният директор на БНР Валери Тодоров. Добро утро, добре дошъл и Честит празник. Освен на радиото, Честит празник и на София. Какво празнуваме днес, според вас?
Валери Тодоров: Аз мисля, че това, днешният празник не е само на София. Защото е празник на всички хора, които уважават историята, обичат историята и държат на столицата като част от България. Затова мисля, че това е един наш съвместен празник с общината. Радвам се, че знаете, националното радио е стартирало някога като радио София. По-късно има предавания за столицата. Но фактически ние преди четири години, решихме да създадем, да развием една регионална станция за столицата, тъй като това е територия с особена атмосфера. Не искам да говоря за влиянието на столицата върху цялостния обществен, политически, културен живот на страната. Така че ние се върнахме към една много, много стара идея, дълго време отлежавала. Надявам се, че това внимание по никакъв начин няма да бъде оценявано от публиката в страната като един акцент върху столицата. Напротив, ние искаме да покажем онова, което с тези предавания, онова, което и самите столичани не знаят.
Водещ: Всъщност прави впечатление, че екипът е доста младежки. Културната тематика е добре засегната в програмата на радио София?
Валери Тодоров: Да. Средната възраст е около 23-24 години. Така че…
Водещ: Шани, виждаш ли? Време е да ние да си ходим
Водещ: Млади софиянци.
Валери Тодоров: Там само мениджърският екип е от моето зряло… Мисля, че има нужда и от нас с по-дистанциран поглед, по-емоционален и върху история, и върху онова, което е медията като средство – да предава факти, съобщения. Това е една радиостанция, не само най-младата, с изключително интересна програма. Тя има изключително интересна музикална линия. Препоръчвам и на младите хора. Ориентирана е към по-младежката аудитория, към по-необичайни жанрове. Много лека програма, ориентирана за леко възприемане. Същевременно вие там можете да чуете неща, които няма къде другаде да чуете. Тази програма даде първия риалити роман в България. Тази програма спечели две години пред програма на Европейския парламент. И тя издаде също един уникален документ – приказка на брайловото писмо за Европейския парламент – изключително интересно помагало за хората, които имат…
Водещ: Но в крайна сметка, понеже и програмата се казва „София”, а тя и дебютира на 17 септември, ако не се лъжа?
Валери Тодоров: Да, точно така.
Водещ: Преди четири години. С какво мислите, че радио София при сегашните масмедии, като започнем от интернет и свършим до телевизиите допринасят за динамичното развитие, за динамиката на града, за вътрешното развитие, билото в областта на културата, било на организацията въобще?
Водещ: Защо? Един акцент, казахте преди малко – не искам останалата част от България да се чувства подценена. Но защо все пак има нужда от този акцент върху София?
Валери Тодоров: Защото наистина София е град с уникална атмосфера, най-големият град в страната. Същевременно, през последните години, не знам защо като магнит столицата привлече много хора от страната и много хора се оказват свързани със столицата. Така че е хубаво ние да получаваме навреме информацията за този град, в който има много проблеми, които за щастие и се решават. Когато говоря за програмата на радио София и за онова, което тя дава, ами, ако слушате програмата, вие ще можете да знаете, ако пътувате от вкъщи, например за колко време и с какво закъснение можете да стигнете до всяка точка на града, като започнем от работата си и до други обекти. Вие можете да слушате музика, можете да чуете най-полезната информация. Така, както програмата отделя внимание на най-интересните музикални жанрове, ориентирани към младите. Тя е автор на една идея. Тук колекцията „Златен хит”, златен български хит. Това са най-мелодичните песни, това са хитове, създавани през годините, представени през погледа на авторите, на композиторите. Един много интересен акцент. Но не само музикалната програма е онова, върху което трябва да се акцентира. Аз не мога да разкажа всичко. Нека на честотата 94,5 в столицата онези зрители, които обичат радиото, могат да чуят много интересни неща, които, мисля, ще бъдат изненада за тях.
Водещ: Без радио не мога.
Валери Тодоров: Аз също.
Водещ: Рожденият ден. Как ще празнувате?
Валери Тодоров: Неслучайно един от слоганите на радиото е „Чуй София”. И „Виж града”.
Водещ: Празненството, по случай рождения ден, нека да кажем няколко думи за него? Концерт?
Валери Тодоров: Това е един уникален концерт.
Водещ: Предстои?
Валери Тодоров: Организиран, съвместно с Столичната община. Благодарим за домакинството на операта, тъй като през този сезон възникна проблем със залите. Знаете, ние имаме шест музикални състава, едно уникално богатство. Но концертът, сам по себе си, е едно уникално събитие. Защото ще събере не само музиката на „Бийтълс”, но ще събере уникални музиканти, които не можете да видите на едно място – Симфоничният оркестър, под диригентството на Емил Табаков. Милчо Лилиев няма нужда да го представям. Бил е дългогодишен, бил е четири години всъщност диригент на БигБенда на националното радио, Борис Карадимчев, чиито бароков концерт, ще чуете рапсодията „Орфей на Милчо Лилиев и също така сюитата „Бийтълс” на Любомир Денев. Това са произведения, например рапсодията „Орфей”, изпълнявана само веднъж, през 95-а година, така че тя е един своеобразен римейк. Но сега направено с повече мащаб, с повече възможности, с повече въображение. Като добавим и детската група „Пим-пам”, мисля, че почитателите на музиката и при това почитателите на всички жанрове, ще изпитат едно усещане. Препоръчвам ви на вас, на 18-и от 19 часа в операта. Мога от сега да кажа, че има изключителен интерес към това събитие.
Водещ: Надявам се. Последно да ви попитам. Започнахме с това, какво празнуваме днес. С режисьорката Дела Пеева си говорихме за отношението. Вие какво бихте променили? Или какво ви се иска сега, днес да бъде променено?
Валери Тодоров: Знаете ли? Според мен, на София не й стигат, има какво да се направи по организацията на движението. По пътищата много се направи през последните няколко години наистина. На мен лично не ми стига една нова модерна сграда, една голяма зала, казвам, неслучайно сграда, защото я разглеждам като така един мултимедиен комплекс за концерти. Имаме нужда, вече залите, които се използват, и зала „България”, където ние гостуваме и останалите зали, вече не отговарят, започват да изостават от онова богатство, което дава техниката, за да се усети музиката като изкуство, като развитие. Надявам се, аз мисля, че ние ще се опитаме също така да инициираме една такава идея. Надявам се да получим подкрепа. Има нужда. Заслужава си заедно със спортните зали, да имаме и музикални зали.
Водещ: Дай, Боже. Благодаря ви много.
Водещ: Аз мисля, че това беше прекрасен финал за разговора, защото напълно подкрепям вашето становище. Щях да спомена нещо и за сградата на радиото, но тя все пак изглежда доста добре, особено от вътре след някои от ремонтите.
Валери Тодоров: Тя и от страни изглежда…
Водещ: (…)
Валери Тодоров: Това е една от най-старите сгради в София.
Водещ: Прав сте. Благодаря ви за това гостуване. 

Leave a Reply