Рекламна, дигитална или PR агенция?

в. Капитал | 22.01.2011

Дигиталният маркетинг освен всичко останало е и апетитно парче, за което се борят всички агенции, ангажирани в рекламния бизнес в България.

От една страна, класическите рекламни агенции, които предлагат цялостно обслужване, активно изграждат свои дигитални отдели, за да не изостанат от общата тенденция. От друга – PR агенциите се подготвят да управляват репутацията на марките онлайн. От трета – появяват се агенции, създадени специално, за да обслужват търсенето на дигитални маркетингови дейности. А от четвърта – уебстудиата, които до вчера са били посветени на изработката на
интернет сайтове, вече твърдят, че могат да дават и стратегически съвети на своите клиенти. Как се ориентират рекламодателите в тази ситуация?
Александър Костадинов, директор маркетинг и продажби в "Мото-Пфое", казва например, че за момента рекламните агенции, с които работят, обслужват и дигиталните им дейности. "Ако те не направят бързо дигитална революция в организациите си, твърде е възможно да прибегнем и до специализирани бутикови агенции за дигитален маркетинг. Работата с твоята рекламна агенция означава по-ниски разходи, установен път на комуникация, един контакт, но ако липсва качество, тези предимства избледняват", преценява той плюсовете и минусите.
В Kraft Foods се доверяват на дигитални студиа за своите онлайн проекти с аргумента, че всеки е най-добър в това, в което е специализирал бизнеса си. "Фикосота синтез" работят с няколко дигитални агенции, които обслужват различните им марки. Според маркетинг мениджъра Росен Петков не е изключено скоро и медийното планиране в интернет да се прехвърли към дигиталните агенции.
Рекламодателите засега не разкриват нови позиции за хора, които да са посветени изцяло на он-лайн активностите им. Някои от тях разчитат на блогъри на свободна практика да ръководят тези проекти, а други – на експертите в рекламните/дигитални агенции.

Стр. 33

Leave a Reply