Репортерът “Бареков” и “Госпожа Кадиева”

в. Стандарт, Weekend | Милена МИНЧЕВА | 2009-11-21

Грешка на езика превърна Eвгений Генчев в един от героите на изборната нощ

Борисов - ФандъковаЛоша реклама няма. Един репортер направи лапсус в изборната нощ. Г-жо Кадиева – така нарече Евгений Генчев новоизбрания кмет на София Йорданка Фандъкова. После пък Бойко Борисов го нарече "г-н Бареков". Така шоуто стана пълно, а репортерът на Нова телевизия стана един от героите на вечерта.
"Някои си мислят, че грешката е от това, че съм бил уморен. Но не това е причината. Според мен напълно нормално е човек да сбърка име. Стана тоочно така – грешка на езика", обяснява пред "Стандарт" за пореден път Евгений. За себе си той намира няколко причини за объркването. "Например има съвпадение на буквите – ф, к, д – Фандъкова, Кадиев. "Другата причина може да е, че доста пъти чухме името на г-н Кадиев от устата на премиера Бойко Борисов като един добър кандидат и професионалист", обяснява репортерът на Нова телевизия. Според него най-важното обаче е, че грешката не е направена нарочно. Според него интерпретациите на медиите, че това е било точно така, са на дребнаво ниво и са абсолютно безпочвени. Евгений признава, че въпросът, който зададе тогава, е бил провокативен, но заради тая глупава и невинна грешка някак си остава незабелязан. "И подозирам, че не заради грешката на езика, а заради въпроса предизвиках реакцията на премиера Борисов. Който е възможно също да ми е сбъркал името, без да иска, като ме нарече г-н Бареков", разсъждава Евгений Генчев.
На въпроса дали Бойко Борисов го е обидил, като го нарече с името на негов колега от Би Ти Ви, Генчев отговаря риторично: "Аз обидих ли г-жа Кадиева – имам предвид г-жа Соня Кадиева (б.а. съпругата на Георги Кадиев, кандидата на БСП за столичен градоначалник). Защото все пак има такава госпожа".
В началото на тази седмица Генчев разговаря с Йорданка Фандъкова лично, когато тя участва на живо в предаване по Нова телевизия. "Казах й, че не е било нарочно, защото наистина по Нова телевизия на два пъти я нарекохме г-жа Кадиева. (б.а. – другия път бе в предаването на "Четири очи" на Цветанка Ризова). Възможно е да се случи два пъти очевидно. Жената го прие абсолютно нормално. Каза, че ако са ме притеснили, те се извиняват. Ама не са ме притеснили!", през смях разказва репортерът на Нова. Според него в крайна сметка по-важното е, че като изрече въпросния бисер, веднага се извини. Генчев мисли, че това е напълно нормално поведение и не бива да се търси под вола теле. "Случвало ли ви се е да пратите есемес на грешен човек? Аз просто го направих пред възможно най-много хора и беше видяно от всички. Да се надяваме, че ще е чудо за три дни", казва Генчев.
Неговите приятели, които не се занимават с журналистика, смятат, че се е държал адекватно.
Евгений от седем години работи като репортер в Нова телевизия и твърди, че рисковете на живото предаване не са чак толкова големи и напрегнати. "Така излезе, че съм бил притеснен и едва ли не с треперещ глас съм си задал въпроса. Няма такова нещо. Имам достатъчно опит, за да реагирам на място. Това аз не го наричам риск. А просто една обикновена грешка. По-важното е не самата грешка, която си направил, а начинът, по който реагираш след нея. Защото една грешка може само да те направи по-силен", убеден е Евгений.
Генчев се занимава с журналистика от 8 години. В Нова телевизия попада след обява за търсене на работа. Обажда се, харесват го и го назначават в сутрешния блок "Здравей, България". Първият му репортаж е на потребителска тематика. Няколко възрастни жени се обаждат със сигнал, че имат неоправдано високи сметки за парно. В момента е в "Новините" с ресор "Парламент". По принцип отговаря за "Атака" и десните, но това не означава, че се затваря само с това и не пише за БСП и ГЕРБ. Евгений е завършил журналистика. А сега кара второ висше и се дипломира в специалността "Международни политически отношения и сигурност". И пише за политическата комуникация на партиите по време на парламентарните избори – за методите и техниките, които са използвали политиците, за да се представят по-добре на изборите. И анализира поведението на партиите, които са попаднали в Народното събрание. "Грешките на другите партии, които не спечелиха на изборите, са, че останаха в сянката на партията победител ГЕРБ", твърди Евгений. Той определя като един от най-трудните си репортажи своя командировка в Турция по време на епидемията за птичия грип. Заедно с екипа на Нова телевизия пробиват военния кордон и успяват да попаднат в селото, където е първият случай на епидемията. "Беше сравнително страшничко, защото не се знаеше докъде ще се развие тази епидемия", спомня си сега Генчев.
"Не съм семеен, живея на квартира, от София съм и имам ангорска котка", обрисува себе си Евгений. Мацката се казва Мишел, на една година е и била много ненормална. "Дива и игрива", казва репортерът. Два пъти в седмицата, когато има време, ходи да плува. "Свиря на китара вкъщи и пея под душа", майтапи се той. Приятелите му са най-вече от журналистическите среди, както и тези от френската гимназия в София, които не са емигрирали в чужбина. През свободното си време обича да гледа филми. "Наскоро гледах един много интересен – "Последен спомен". Действието се развива в бъдещото. На хората им се слага чип в главата, нещо като авто Биг Брадър. И те разбират, че всичко, което са свършили през целия си живот, е записано едва когато станат на 21 г. Част от тях се самоубиват, други променят характера си. Интересното е, че има един човек, който от записите в чипа монтира най-важните моменти от живота на човека. И този монтажист прави от хора, които са били пълни изроди – убивали са, изнасилвали са – много добри хора, представя ги в добра светлина. И трябва страшно много ние медиите да се замислим, когато работим, дали не правим същото. И дали понякога не вадим онези моменти, които да представят в добра светлина едни хора, а в лоша – други", разсъждава върху филма и живота Евгений Генчев.

Стр. 6
 

Leave a Reply