Росен Петров, водещ на предаването по Би Ти Ви “Нека говорят”: Слави не можа да вкара гол на Борисов

в. Труд | Валерия ВЕЛЕВА | 2010-01-22 

- Росене, гледа ли шоуто на Слави, представено като “отговор-истина" за отношенията му с Борисов?

- И аз като премиера отначало гледах мача, но после превключих на Слави.

- Оценката ти?

- Чувствах се странно. Беше ми тъжно, че двама души, които са били много близки, могат да стигнат до такива отношения. Мисля, че г-н Борисов направи грешка, като каза, че Слави му е искал 50% от ГЕРБ.

- Защо?

- Не защото не отговаря на истината, а защото едно тв предаване винаги се храни от такива скандали. По целия свят за едно шоу е висока топка, когато премиерът те направи значим. Друг е въпросът, че Борисов вдигна високо топката, че Слави не можа да вкара гол. Просто не уцели вратата.

- Беше ли искрен Слави?

- Беше ми мъчно и тъжно да го гледам как се опитваше да играе роля, пък не успяваше да я играе… Ако кажа: Слави не бе искрен, означава че Слави е излъгал. А някои от обещанията на ГЕРБ наистина не са изпълнени: изборният кодекс не е готов, направиха и доста гафове.

- А за казуса “фифти-фифти" от ГЕРБ лъжец ли е премиерът, както каза Кулеков?

- Не бих нарекъл премиера лъжец. Както не бих нарекъл Сашо Диков кабелен журналист, както го определи редколегията на Слави. Защото журналистите не се оценяват от това в каква медия работят, а по това какво правят. И мисля, че Сашо е много повече журналист от други негови колеги. Истината е, че не Слави, а по-скоро сценаристите (аз и Тошко Йорданов) бяхме по-активни от него в идеята, че той трябва да направи крачката от телевизията към политиката.

- Кога се запознахте с Борисов и как?

- С Бойко Борисов ме запозна Емил Димитров-Ревизоро, когато бе шеф на митниците. Той е някакъв роднина на Евтим Милошев, който един ден ми казва: “В МВР има един главен секретар, работи много добре, иска да те запозная с него и да гостува в шоуто." Вече бях чул за Борисов пожарникаря, който играе много добре карате, чувах, че е човек с голям потенциал, че има кучета. Така дойде в шоуто. Там ги запознах със Слави. Моята близост с Борисов идваше от факта, че съм завършил Симеоновската школа, където той бе преподавател, докато аз бях студент. Имахме си лаф – той главен секретар на МВР, аз – бивш полицай, две години съм бил оперативен. След участието му в шоуто започнахме често да се срещаме с него. Виждахме, че Борисов се държи по различен начин от политиците и си мислехме: “Ето, този човек може да промени нещо. Защо не му помогнем?"

- Как виждахте помощта си за Борисов?

- Практически едва ли той би могъл да извлече някаква полза. Но много сме обсъждали политиката. Харесваше ни това, че той говори ясно, умее да слуша, има допир с обикновените хора. И когато в един момент той натрупа такава харизма и влияние, че вече трябваше да направи крачка напред, ние го окуражавахме. Беше вече изоставен от НДСВ в МВР, където дойде червен министър и то силен човек като Румен Петков. Спомням си, бяхме в някакъв ресторант в Банкя – повече от час го убеждавахме да се кандидатира за кмет на София. Предполагам, че се е страхувал да направи тази крачка, защото тогава той бе сам имаше до себе си само един Цецо (днешния вътрешен министър Цветанов – б. а.). Давахме му кураж, но решението си беше негово. И като го взе, нека да не звучи просташко, си казах -този човек има топки! Да направи такава голяма крачка, да се хвърли в дълбокото и да изплува, значи е качествен!

- А като го убеждавахте да се откъсне от НДСВ, той упорстваше ли, или не?

- Много дълго! Беше ми писнало да слушам за царя и за лоялността към него. После, след като стана кмет, му казвах: “Нали не сбъркахме?" Това беше период на много близки отношения между Слави и Бойко.

- А откъде дойде разривът по между им? Възможно ли е да се е появила завист за това, че Борисов направи успешен политически проект?

- Попитай Слави. Аз самият, когато с него сме искали да направим нещо и не сме успявали, не съм завиждал, но съм съжалявал за пропуснати възможности. Истината е, че на Слави не му се занимава с политика. Той води шоу, прави концерти, това му е на сърце. Но когато се появи “Атака", му трих много сол на главата. Казвах му: “Видя ли, ти като не щеш да се занимаваш с политика, ето Волен Сидеров с едно предаване от СКАТ каква партия направи!" Много е тънка червената линия – да си бунтар журналист или да станеш част от политическата система. Волен успешно я прекрачи.

- Но не е ли загуба на ориентир да кажеш от екрана: Аз съм единствената опозиция, само аз критикувам?

- Да, това просто не е вярно. Слави живее доста изолирано. Той не гледа толкова телевизия, не чете вестници, сигурно не е видял интервюто на Светла Петрова в “Сеизмограф" с Бойко Борисов – той бе видимо изнервен от въпросите, които тя му задаваше. Да не давам други примери и с пресата, където Борисов е критикуван. По принцип в България, като дойде някой на власт, медиите го приемат благосклонно. Така бе с Виденов, с Костов, после с царя. Може би Станишев имаше лош късмет, защото управлението му бе странна коалиция. Същото сега е и с Борисов. Но любовта на медиите трае най-много две години После нещата се преобръщат и почваме да търсим гафове в правителството. Така ще стане и с Борисов. Е, неговите гафове започнаха по-рано, но Борисов е усвоил правилото на Ленин: две крачки напред, една назад.

- Ако това правило го владееха Костов и Станишев, много по-малко беди щяха да им се струпат на главите. Така ли е?

- Да. Слави не беше прав, когато каза, че Борисов не си признава грешките. Ходът назад е признание за грешка. Но самият Слави не си признава грешки

- В някаква степен си приличат с Борисов.

- В някаква степен? Ужасно си приличат! С тази разлика, че Слави не е имал времето и възможността да натрупа тая компетентност, която натрупа Борисов. Четири години той бе шеф на специалните служби. Това е най-кървавият пост в България Там се концентрират най-много интереси, противоречия, боравиш със специална информация. И да оцелееш след четири години, значи имаш качества. Затова винаги се чудех, когато го подценяваха и казваха: “Ха, пожарникар, какво ще направи?" Именно в МВР Борисов е научил истинските механизми, които движат държавата и икономиката, познава в детайли задкулисните интереси на възловите играчи, знае кои са добри и лоши.

- Като се прибави към това и двете школи – “Живков" и “Сакскобургготски", се получава доста солиден опит.

- Безусловно личи, че е усвоил някои подходи. Например това народно отношение с хората. Дори с начина, по който се облича, за което някога го критикуват, Борисов казва: “Аз съм един от вас." Нали ние винаги сме искали такъв човек – който да разбута системата. Като го махнат, кой ще дойде? Пак системата.

- Но ето, на шестия месец рейтингът на Борисов почва да пада!

- Със сигурност ще пада. Каква е разликата между телевизията и политиката? Това, което прави Слави, е ужасно трудно – всеки ден да е актуален, да гони рейтинг. Но едно е да гледаш на нещата отвън, да направиш два скеча, да кажеш три готини лафа, които можеш да ги кажеш за всеки политик, само им сменяш имената. В политиката не е така – няма как да угодиш на всички. Интересите са титанични. Винаги се изправяш срещу някого.

- А вие двамата със Слави защо се разделихте? Знам какъв мотор беше в шоуто. Беше му второто аз.

- Второто аз… защо? (Пауза) Може би характерите ни… Моята среща със Слави изигра огромна роля в живота ми. Научил съм много от него. И още имам сантимент към него, въпреки че съм тотално изтритан от историята на шоуто. Името ми дори не споменават… Както и да е…

- Значи много си грешен пред него?

- Грешен съм с това, че съм го напуснал. Той ми казваше: “Ей, ти ще станеш известен, това ще те промени…" Аз станах много бавно известен. Но почнеш ли да трупаш авторитет, започваш да имаш и собствено мнение. И той има собствено мнение. И тогава се появяват търкания. Изникват въпроси, по които, дето се казва, двама мъже в града няма как да се разберат… Не сме се карали въпреки нелепостите, които се пишат в жълтата преса. Не съм давал интервю за “Галерия", а какво ли не си измислиха там.

- Е, ходили сте заедно по гаджета…

- Ходили сме. Излизали сме по заведения. Но наркотици, тройки – това са глупости! Слави кафе не пие, та наркотици. Глупости! Но в един момент вече ми беше тежко, защото неговото присъствие е обсебващо…

- Не сте делили жени?

- Не сме делили жени, и пари не сме делили. В един момент ми стана трудно да се съобразявам с неговото мнение. А шоуто е негово и аз трябва съм винаги готов. Макар че дълги години съм го правил с удоволствие – бил съм винаги готов в 3 часа през нощта, в 4 часа, участвал съм във всички скандали като торпила. Имал съм много съдебни дела. В един момент това натежава.

- Ти ли направи първата стъпка за напускане?

- Да. Беше адски бързо и кратко. Отидох и казах: “ Решил съм да поема по свой собствен път". Говорихме десетина минути. И той ми каза: Нали знаеш, че като излезеш през тази врата, всичко свършва! Това беше. Оттогава нито сме се чували, нито сме се виждали. Дори и дяловете си уредихме чрез адвокати. Което беше по-добре за мене, защото по-лесно преговарям с адвокати, отколкото със Слави. Той е много харизматичен и въздействащ. Ти знаеш, правила си най-добрите интервюта с него, като те загледа така ококорено…

- Вероятно Слави е приел напускането ти като предателство?

- Със сигурност, доколкото го познавам, така е…

- А ти смяташ ли, че извърши предателство?

- Не съм го предал. Още имам сантимент към него. Просто исках да избера свой път на развитие, което нямаше как да се случи при него.

- Сега не ти ли е мъчно?

- А, мъчно ми е. Понякога, като гледам шоуто, си казвам: Ето това не трябваше така да стане. Още казвам “ние". Може би бъркам. Липсват ми турнетата, еуфорията… Но аз съм си направил съзнателен избор.

- А защо Слави живее изолирано?

- Не знам, питай го. Защото е тежко да водиш всекидневно шоу. Изолацията обаче не помага на никого, защото няма кой да ти даде отсрещната преценка и да каже: ти бъркаш.

- Ти беше ли човекът, който да му казва къде бърка?

- О, да. Много пъти. Често съм му казвал – ти победи, ти спечели…..

- Правил ли си му вятър, без да има основание?

- Сигурно!

- Бил ли си в ролята на паж?

- На хората отстрани може би така съм изглеждал. Поне такива преценки съм чувал. Пределно искрен съм сега с теб. В интерес на истината тези контакти, които имам сега, покрай Слави съм ги създал. Е, вече от две години сам си създавам контакти.

- Като гледах предаването, ми се струваше, че поведението на сценаристите е бутафорно. Макар че ги уважавам като творци. Защо се излагат така?

- Това са хората, към които изпитвам най-силни приятелски чувства. Особено към Тошко Йорданов. С него винаги сме били на един акъл… Бутафорно? Не забравяй, че Слави живее в един свят, а те – в друг, живеят по народному. Така че… И аз съм бил част от такива редколегии, сега не мога да се обърна срещу колегите си. Но, предаването си направи добра реклама.
Премиерът Борисов ще гостува в предаването на Росен Петров в неделя от 17 ч – б. р.

Стр. 17

5 Responses to “Росен Петров, водещ на предаването по Би Ти Ви “Нека говорят”: Слави не можа да вкара гол на Борисов”

 1. ? Says:

  prepokriva se 1:1 sys http://hotnews.bg/news.php?id=18561…ha sega koi e 1vi a???

 2. Troto Says:

  Ами първи е вестник Труд и Валерия Велева… А Hotnews да бяха да ли поне линк към оригиналната статия, така малко издишат…

 3. Бориана Says:

  няма нищо по измамно от посредствеността. А когато тя си повярва и се облече с власт става опасно.

 4. pgplamen Says:

  Наистина 1:1

 5. Carnegie Says:

  Така като чета това интервю ми се струва, че ти Роска бая се слагаш на Борисов! До оня ден правеше скечове за него сега голям негов защитник стана.

Leave a Reply