Сайтовете на традиционни медии доминират европейския интернет

www.manager.bg  I 12.06.2014

Традиционните медии са предпочитаният онлайн източник на информация в богатите европейски нации Дания, Германия, Великобритания и Финландия. Сайтовете на обществената телевизия на Острова Би Би Си, на вестник „Дейли Мейл” и на телевизия „Скай нюз” са най-посещаваните от британците новинарски източници в мрежата.

Това посочва проучване на медийното потребление по света на института „Ройтерс” за изследване на журналистиката към Оксфордския университет, цитирано от Би Би Си. Едва 16% от британците предпочитат да се информират от медии, зад чийто бранд застава само сайт и в него не се включва действаща телевизия, радио или вестник.

Новинарските сайтове обаче са във възход и печелят все повече внимание сред хората в Америка. Примери за такива медии са Huffington Post или Buzzfeed, които генерират огромен трафик.

В Европа се повишава заплащането за достъп до публикации онлайн. Всеки десети британец е плащал за журналистическо съдържание в интернет през 2013 г., сочи проучването, цитирано от в. „Файненшъл Таймс”. Вестникът остава известен с това, че предлага на потребителите на мрежата безплатен достъп до 8 статии, след което изисква платен абонамент.

Друг извод на изследването гласи, че се засилва влиянието на смартфоните върху четенето на новини и информирането от мрежата. Заради телефоните хората са започнали да се обръщат към по-малко новинарски източници. 37% от всички анкетирани казват, че избират да четат само една медия от телефона си. Те се връщат само към източника, на когото имат най-голямо доверие. Освен това предпочитат най-вече медии, отразяващи повече гледни точки, вместо пропартийните страници в интернет.

Приложението WhatsApp, наскоро купено от Facebook за 19 млрд. долара, се оказва ключова социална медия. 26% от испанците, участвали в проучването, казват, че използват услугата и за достъп новини. 15% потвърждават същото в Бразилия.

Facebook остава доминиращата сила за онлайн медиите.Повече от една трета от всички анкетирани в 12 големи икономики казват, че прихващат новини от нюзфийда му.

Twitter е най-популярен във Великобритания и САЩ. Навсякъде обаче по-посещаван от него е YouTube.
 

Оригинална публикация

Leave a Reply