Сбогом на консуматорското общество

в. Всичко за семейството | 03.01.2013

Иво Йотов е завършил магистратура по управление на връзки с обществеността и е пиар специалист в рекламна агенция. Той прогнозира, че нова вълна от потребители – активни индивидуалисти, които не само търсят информация за продуктите, но и споделят своите впечатления с другите, ще диктуват модата на пазара.
Те се наричат просуматори, уточнява Йотов, и смята, че точно тази дума ще е сред най-важните през 2013-а. Нищо, че за първи път се споменава още през 1980 г. в книгата на Алвин Тофлър "Третата вълна". Комбинация е от английските "professional", "producer" и "consumer".
Какво означава всичко това? Много просто – бизнесът трябва да се научи да говори с потребителите, защото те отдавна вече говорят за него в социалните мрежи и блоговете. Появата на просуматорите се дължи на това, че не се променя начинът, по който се продава, но се променя начинът, по който се купува. Ако доскоро определящ фактор за продажбите бяха консуматорите и обществото на излишъка, сега вече се изповядва нова философия на потребление, която се противопоставя на стария модел на разхищение, характерен за консуматорското общество.
Социалните мрежи са мястото, където просуматорите говорят за продуктите и дават оценка за тях.
Тези потребители могат да "вдъхнат" живот на една марка или да я съсипят. Те са в състояние да помогнат на продукта, още преди да е станал популярен и ще имат още по-голямо влияние върху възхода или падението на новаторите в бизнеса.

Стр. 2

 

Leave a Reply