СЕМ като сървайвър

в. Труд | Соня СПАСОВА | 2010-01-28

Сървайвър в СЕМ. Подобно състезание се задава в медийния сектор у нас. Вместо да се пържат под слънцето на необитаем остров, членовете на СЕМ изглеждат почти като матроси в подводница – стоят на сухо, скрито и на всичкото отгоре за това им плащат. Според последните данни (за 2008 г.) близо 1900 лв. бруто на месец. Преди Нова година обаче новата власт обяви, че смята да пести пари от заплатите на членовете в регулаторните органи. Включително и в СЕМ. А в съвета, както си му е редът, все чакат поредната порция промени. Те пък са важни, защото формират влияние – политическо и икономическо. Голямата изненада ще е дали изобщо ще има надзорници, кой да държи ножа на медийната реклама и кой ще определи новите шефове на БНТ и БНР.
По сега действащия закон членовете на СЕМ са деветима – петима, назначени от парламента, и четирима от президентската квота. Симеон Дянков обаче поиска хората в надзорните органи да се намалят и така в СЕМ да има само петима членове.

Кой ще бъде по-по-най

Фактът, че на 21 януари изтекоха мандатите на двамата членове на СЕМ от парламентарната квота, някак се загуби насред шума около скандала с кандидатурата ни за еврокомисар и ремонта на правителството. Ден преди това президентът Георги Първанов подписа указ за втори мандат на Бойчо Кулински. Това трябваше да бъде и нещо като послание “думам ти, дъще, сещай се, снахо" – в смисъл и депутатите да обновят тяхната квота. А и по закон указът на Първанов трябва да влезе в сила успоредно с решението на парламента. Какво се случва обаче? В момента парламентът обсъжда поредните промени в Закона за радио и телевизия, но в тях не се променя бройката на семаджиите. Може би защото депутатите бързат да синхронизират закона с европейска директива и променят само онези текстове, които ни налага тя.
Вероятно попълване на квотата ще има през февруари, прогнозираха депутати. Първоначалният план беше от съвета да си тръгнат медийните надзорници, които са били най-малко време там. Това са Мария Стефанова и Анна Хаджиева (предложени от неактуалното вече НДСВ), както и Анюта Асенова и Георги Стоименов (назначени от президента). Идеята за намаляването на регулатора обаче позабави ход, а управляващите готвят нов медиен закон.
Фактът, че нещо трябва да се промени в СЕМ, стана ясно и от одита на Сметната палата. Тя вече писа двойка на надзорниците си в доклад от края на 2009 г. Според него работата на регулаторите не се планира, а надзорът над телевизиите е “неефективен".
Докладът на СЕМ за 2008 г. обаче беше приет в Народното събрание, макар и със забележки и препоръки. “Имаше недостатъци, но се даде възможност да се види дали са се поправили до следващия доклад", коментира Даниела Петрова (ГЕРБ), шефка на медийната комисия. Но се въздържа лично да оцени работата на СЕМ. В неофициални разговори депутати от ГЕРБ обаче недвусмилено потвърдиха, че не са особено доволни от работата на надзорниците. И има защо.
Бърз прочит само за последните месеци напомня, че семаджиите се разпоредиха Нова тв да премести “Цената на истината" след 23 ч … седмица след като шоуто вече не вървеше по телевизията. Не е ясно и какво точно се случи с друго предаване, попаднало на мушката на семаджиите – “Страх". Трябваше да има публични дебати, но така и не се случиха.

Бързи, чисти и честни

Надзорниците по презумпция трябва да са чисти и честни. Така накратко обясни какви хора се търсят за СЕМ депутат от новата власт. И това е безспорно. Защото именно от великолепната деветорка (или петорка) зависи кой ще управлява БНР и БНТ в следващите 3 години – мандатите на сегашните генерални директори изтичат през лятото.
Другите, още по-важни решения, които новият състав на СЕМ трябва да вземе, са свързани с цифровизацията. Надзорниците избират кои кабелни телевизии могат да станат цифрови. Когато те получат благословията на семаджиите, могат да кандидатстват за място на бъдещите мултиплекси. А това означава не само повече зрители, но и по-голямо парче от баницата с реклами.
Сред “заподозрените" за нови попълнения в СЕМ са медийният критик доц. Георги Лозанов, както и общинската съветничка от ГЕРБ в София Таня Димитрова. Очаква се ДПС да предложи отново Мая Вапцарова. Преди време режисьорката и временна шефка на СЕМ беше назначена там именно с подкрепата на движението. От “Атака" също искат свой човек. Последната дума естествено ще бъде на ГЕРБ. В духа на последните проекти за вицепремиер, “внос от чужбина", медийни юристи не изключиха, че за СЕМ също ще се търсят хора, работили зад граница.
Оттук възможностите са две – едната е да се направи изцяло нов съвет. Това е и версията, която най-упорито кръжи сред ГЕРБ-ерите. И нищо чудно скоро СЕМ да изчезне, а да се появи сходен орган с друго име и изцяло обновен състав. Другата възможност е регулаторът да се присъедини към КРС. Подобна идея управляващите имаха преди време, но май я изоставиха. Остава да чакаме новия Закон за радио и телевизия, може би наесен. А дотогава ще го караме по платоновски: “Добрите хора не се нуждаят от закони, за да се държат правилно, а лошите винаги ще намерят как да ги заобиколят."

***

Текст под снимка:

Бойчо Кулински, Маргарита Пешева и Милен Вълков (от ляво на дясно). Според отчета на СЕМ за 2008 г. заплатите на деветимата членове са били средно по 1892 лв. бруто на месец. За м. г. бюджетът на СЕМ е бил малко над 1,9 млн. лв., а за тази година е съкратен до 1,4 млн. лв.

Стр. 18

Leave a Reply