СЕМ пита из ЕС дали има партийни медии

в. Труд | 18.12.2013 

Експертите на Съвета за електронни медии (СЕМ) проучват в кои други страни има партийни медии. Явно ще излезе, че само ние имаме такива, обясниха от регулатора.
Експертите са разпратили писма до колегите си в регулаторните органи на останалите страни от Евросъюза. В отговор получили информация, че съществуването на изцяло партийни медии е забранено във Великобритания, Кипър и Германия. В Италия партията може да издава вестник, но само, ако регистрира юридическо лице. В Хърватия, Естония и Полша не е изрично забранено, но нямало.
"Проучваме практиката в ЕС, бихме могли да обсъдим със законодателя промяна в Закона за радио и телевизия", обясни доц. Георги Лозанов. Той уточни, че това не означава, че ще се закриват телевизиите "Алфа" или СКАТ, които са свързани съответно с "Атака" и с Националния фронт за спасение на България (НФСБ). Партийните телевизии у нас са законни, добави доц. Лозанов.
Медийните надзорници изслушаха вчера директора на БНР Радослав Янкулов, който отчете първите 6 месеца от своя мандат. Той обясни, че през март 2014 г. предстои да заработи училище за радио, както е обещал в своята концепция при избирането му за началник. Идеята на този проект е да конкурира факултета по журналистика. В "люпилня на кадри" за радиото смята да превърне Янкулов и радио "София". Той вече смени шефа на станцията и на мястото на Юлия Гигова назначи Митко Димитров, който също бе кандидат за шеф на БНР. За 6 месеца са били пенсионирани 30 души. До 10 дни трябва да тръгне и новият сайт на обществената медия.

Стр. 5

 

Leave a Reply