Ще възкръсне ли БНТ?

в. Уикенд | Васа ГАНЧЕВА | 27.08.2010

Всички гледат в канчето на телевизията майка, а тя единствена се противопоставя на тоталната простащина

Е, любезни ми зрителю, годината на Тигъра продължава да се вихри и свещеното животно така и не спира да хапе и дращи със зъби и нокти, хубавата ни планета се гърчи в пламъци, дави се в потопи, изригват вулкани, тресе се Земята, катастрофи и катаклизми мъчат народите. И нали Тигърът е най-отпред в Червената книга на заплашените видове, сръчква природата да си отмъщава на Човека за престъпното му нехайство към нея.
Комай и ти, драги ми зрителю, си вече в телевизионната Червена книга и е време да те обявим за "защитен вид" от някои програмообразуватели в родния ефир, които те изтезават и неуморно се гаврят с психичното ти здраве и достойнство. И телевизионното лято прежуря, види се краят но наглата програмна суша и телеманите се взират с очакване в хоризонта на новия сезон, белким бъдат възмездени за отвратителната скука, настанила се ваканционно на малкия екран.
Най-голямото безобразие бяха старите филми и сериали, които ни обливаха с нафталинен дъх цяло лято. Дистанционното се гърчеше и нажежаваше в ръцете в търсене на нещо по така, но неумолимата цикличност на повторенията сякаш пращаше на някакъв тъп поправителен изпит милионната аудитория.
Най-бурно и вълнуващо тв лято обаче изкара БНТ. Смяната на караула там предизвика емоции не само в удивително издръжливия й колектив, но и в цялата общественост. Матриархът на родните електронни медии винаги е бил, беше и ще бъде телевизионен флагман с неизменно високия си професионализъм и обществена стойност. 50-годишният ветеран, инкубатор на тв кадри и основоположник на модерната тв журналистика и реализация, несмутимо се захвана с реформаторство и запретна ръкави да измъкне мастодонта-от образувалата се криза. Годината на Тигъра разлюля финансовите устои на държавната телевизия, опитът да се изкара от равновесие и да се постави на колене реномето и рутината на БНТ този път бе с мощта на цунами. Нанесените й удари под пояса от власти и институции, отнесли се с пълно неразбиране към оптималните й нужди, крясъците и воят на частните телевизии срещу принадлежността и към държавата и полагаемото й се, за кой ли път поставиха на изпитание действително единствената народна телевизия у нас. Крещяща е демагогията, с която си служат наричащите себе си "национални" телевизии, в които националното с лупа да го търсиш вече не можеш да го намериш. Широко и щедро облагодетелствани от рекламния бизнес, те с неописуемо нахалство надничат в копанята на БНТ, където привиждащият им се "тлъст" и най-вече "незаслужен" държавен бюджет застрашаващо се превръща в купчина подрънкващи грошове, с които телевизията-майка трябва да издържа материалния си и интелектуален имот.
Несправедливо свитото до абсурд рекламно време сякаш се превръща в наказание заради държавните пари, с които просташки се спекулира, че били от джоба народен. Сякаш от същия този джоб народен не изтичат на поразия пари за общонационални глупости и невероятни мероприятия, сякаш като стане хлябът лев и половина, пак БНТ ще е виновна и ще е виновна и за ширналата се и задушаваща народа корупция, осъществявана пак със същите тези пари от джоба народен. Благодарение на умишленото интригантство на хората, непрекъснато се вменява, че БНТ харчи на поразия народните пари, че с тях се глези и глези избраници, че програмата й е скучна и там се вихрят на воля некадърници и жалки отломки от миналото. Наистина трябват яки нерви да се устои на помийната вълна, с която безцеремонно и безскрупулно обливат БНТ. Общественият й характер, спазването на действащите закони и журналистическа етичност и в европейски план, непренебрегването на нито един обществен пласт, несекващи опити за хармонизиране в отразяването на родната действителност, вместо заслужено уважение често срещат пренебрежение и подигравки. И защо, моля? Защото там са вдигнати стоманени прегради за вулгарни, нихилистични, антинационални и оскърбителни за човешкото достойнство "явления". Защото там нямат място голи задници, предизвикателни хомосексуалисти, манекенска паплач и попфолк проститутки.
Защото неграмотността и непрофесионализмът там са табу, защото критериите открай време са завишени и фасадата на истински националната ни телевизия е обърната изцяло към необходимостите на българското общество. Единствено в БНТ съществуват програмните ниши за етносите, за малцинствата, за възрастните, за селското население, за младежта, за просветността, единствено там ще чуем и видим световните събития в спорта, изкуството, класическата, джаз и поп музика, единствено там се творят, да, творят, а не измислят, преиначават и папагалски и угоднически да се преповтарят ежедневните, ежеминутни, дори ежесекундни новини. Дръзки културни и публицистични начинания и формати, производство и съпродуцентство на български филми, участие в най-престижни европейски форуми от всякакво естество и още, и още са приоритет и успех единствено на БНТ. Е, че тя да не бере пари от дърветата за всичко това? Без рекламно време, без спонсорство, без разрешена стопанска дейност, с вечно свиваща се като дядовата ръкавичка държавна субсидия? Легенди се носят за скачащи до небето възнаграждения в другите телевизии, най-вече облагодетелстващи носителите на скандалното, вулгарното и откровено неграмотното в ефира. Те пък откъде ги взимат? Само един поглед по диагонал в някоя тв тетрадка е достатъчен да те убеди, верни ми зрителю, в програмната беднотия, инертността и удивителното сходство в предаванията на тези телевизии, обладани от манията кой повече ще скандализира, отврати и допринесе за духовната гибел на нацията ‘ и най-вече на младите. Защото такава е поръката на чуждите чорбаджии, такава е волята на алчните за печалби върху гърба на българския народ, такива са измекярите и родоотстъпниците там. Днес обаче техният кораб видимо потъва. Наркотизиращата съзнанието чалга, все по-обиждащите човека риалити формати, все по-просташкият флирт с политици и псевдоелит, писнаха на мало и голямо. Сега БНТ е изправена пред шанса наново да докаже превъзходството си, да се пребори за финансова справедливост, да ошлайфа програмната си политика, да стане безапелационният лидер в медийното пространство. И без никакви комплименти, сантименти и шменти, твърдо вярвай в това, изстрадал ми зрителю, защото ти си Величеството, в чието име преживелите твърде много телевизионери в БНТ наново ще опънат мишци за благото на семейството, обществото и нацията. Пожелай им попътен вятър, че обърнеш ли поглед към другите екрани, заподскача ли пак до нажежаване дистанционното в ръката ти, оттам пак ще те лъхне смрадта на простотия и безхаберие към интересите ти. Но за това – друг път.

ТВОЯ ВАСА

Стр. 29

Leave a Reply