След конкурс ;-)

в. Капитал | 17.09.2011 

Най-верният репортер на вътрешния министър стана говорител на градския съд

Преди няколко месеца съдия Владимира Янева – семейната приятелка на вътрешния министър, беше избрана за председател на ключовия Софийски градски съд. И тъй като тя отстъпваше по всички показатели на другия претендент, трябваше да й се доверим, че причината да бъде избрана не е приятелството й с Цветан Цветанов, а нещо трето. След като беше назначена, Янева успя да се забърка в няколко скандала, но бързо беше покривана от властта и всеки обясняваше, че личните й отношения с Цветанов нямат нищо общо с професионалните. Е, не точно.
Тази седмица стана ясно, че репортерът от "24 часа" Блага Георгиева е започнала работа в съда като говорител. Георгиева винаги е била редом до вътрешния министър – и по време на полицейски акции, и при важни моменти от семейния му живот.
Сред последните й материали за работата на вътрешното министерство бяха съветите на Цветан Цветанов за това как се сменят пелени. В публикациите си репортерката ставаше постоянно безкритична трибуна на базираните върху неверни факти нападки на министъра срещу съда.
Георгиева е назначена въпреки неприключилия в момента конкурс за поста. От съда обясниха, че това е заради множество сигнали на журналисти, които искат пресаташе. Постановка, която не е съвсем логически издържана: забавихме се с конкурса и защото се забавихме, назначихме без конкурс, но пък обявихме конкурс, за да бъде назначението без конкурс с конкурс.
През седмицата съдиите в СГС (които са сред най-острите критици както на Янева, така и на вътрешния министър) са получили заповед на Владимира Янева, според която трябва да "съгласуват" медийните си изяви с… Блага Георгиева. Дали става дума за недоразумение, или е поредният опит да се "запуши" устата им тепърва ще разберем.

Стр. 39

Leave a Reply