Snowhow от отличниците в бизнеса – с Крис Георгиев

M3 Communications College I Мария АНГЕЛОВА I 26.01.2012

Крис Георгиев: "Ключът е постоянство и експериментаторство.

Крис Георгиев е млад професионалист с опит в сферата на онлайн маркетинга, който активно участва в развитието на уеб пространството, използвайки нови и креативни идеи. Той е толкова позитивен и общителен, че всички го наричат просто Крис. Като главен изпълнителен директор в Web Gravity Крис е пълен с препоръки за това как да направим сайта си по-ползваем и лесен за използване от потребителите. В същото време като маркетинг директор в Stockpodium той знае колко е важно да си правилно позициониран на пазара и как да популяризираш дейността си не само на българския, но и на международния пазар. Освен всичко това Крис е с предприемачески дух, изявен блогър е и не изпълнява работата си, затворен в офис, а на различни приятни места – само да има Wi-Fi.

1. Кои три думи Ви описват най-добре?

Предприемач, непостоянен, любопитен.

2. Бяхте ли отличник в училище?Пълен отличник. Завърших Търговската гимназия в Пловдив с 6.00. Техническият университет е друг въпрос, учех и работех, така че нямаше как, пък и не беше нужно. 

3. Бихте ли посочили един от „отличниците в бизнеса“ според Вас и с какво е заслужил това признание от Ваша страна?

Абсолютният пример за преуспял в бизнеса човек е Стив Джобс, на когото се възхищавам за неповторимия му усет към иновациите, абсолютния успех да превърне всеки следващ продукт в хит, способността да променя цели индустрии, смелостта да мечтае и непоколебимостта да прави бизнес по затворен модел, напук на всичко и всички. 

4. Кога и как започнахте да работите в онлайн средата?
Първият ми професионален сблъсък с интернет беше през 2003 г., когато работех в най-голямата тогава фирма за климатизация. Трудно би могло да се каже, че имаха маркетингов отдел, защото аз бих бил единственият служител в него, но това от своя страна ми даде възможност да експериментирам. Тогава по мой проект и изпълнение направих сайт на компанията, с който още се гордея. След това имах възможност да се развихря като уеб маркетинг експерт в АДИС. Научих много за това как се комуникира онлайн и реших, че това е, което искам да правя. По това време се запознах с Павел, който ми стана съдружник в „Уеб Гравити“ – уеб студио, което основахме заедно, и до днес вършим чудеса. 

5. Кога според Вас в България хората ще започнат да плащат за качествени снимки от интернет? Какви са Вашите наблюдения като маркетинг мeниджър на StockPodium?
Вече го правят, макар и не в мащабите, в които би ми се искало. За съжаление е необходимо време, през което хората да осъзнаят, че google images не е най-доброто място, откъдето да намират снимки за онлайн проектите и фейсбук статусите си. Жалко е, че доста големи български брандове все още не осъзнават необходимостта да ползват във всички свои рекламни канали снимки с уредени авторски права. Прогрес все пак има. Мога да кажа, че голяма част от сайтовете за групово пазаруване използват сток фотография за офертите си. Сред тях има и няколко наши клиента. Голяма част от уеб агенциите са наясно, че в онлайн проектите е необходимо да се ползват качествени снимки с уредени авторски права, но като че ли клиентите им не са готови да плащат за това. Парадокс, въпреки ниската цена на сток снимките в StockPodium. 

6. Освен всичко останало Вие сте запален блогър и често водите семинари за социалните медии. Как според Вас да се възползваме от властта на хората онлайн и да ги провокираме да говорят за нашия бизнес?
В България все още е сравнително лесно да привлечеш внимание онлайн и да изградиш онлайн репутация. Малко са брандовете, които правят сериозни усилия в тази насока. В съзнанието ни изплуват вероятно усилията на една банка, няколко международни бранда и това е. Това е така, защото вероятно традиционните медии са по-познати и лесни за използване. Дали поради мързел или неразбиране, доста брандове пренебрегват онлайн комуникацията и според мен губят златен шанс да спечелят доверието на над 2 000 000 българи, които са почти ежедневно във Facebook. 

Twitter общността в страната ни е доста малка, затова е лесно да изпъкнеш. Ключът е постоянство и експериментаторство. Блог общността също не е огромна, което прави всяка сравнително интересна публикация популярна. Днес например получих подарък от един мъжки бранд, просто ей така, без някакъв повод. В адреса под името ми беше добавено – блогър. Идеята е ясна: разбира се, че съм трогнат от жеста, разбира се, че това ме привързва допълнително към бранда, разбира се, че ще публикувам нещичко за тази приятна случка. Същото ще направят и още 20-30 топблогъра, на които, сигурен съм, също са изпратили подарък. Въпросът е да намериш начин, без да се натрапваш, да привлечеш внимание и мълвата за твоя продукт или услуга да тръгне от уста на уста (чети: от пост на пост ;-) ). 

Днес попаднах на много интересна история. Едно момиче на три и половина години от Великобритания решава да изпрати писмо до Sainsbury’s – верига супермаркети. Писмото, разбира се, е точно два реда и темата му е от „изключителна“ важност – защо тигровият хляб е наречен тигров хляб, според нея трябва да се казва жирафов хляб. Повечето отдели по обслужване на клиента биха пренебрегнали едно такова незначително писмо, още повече че е изпратено от неплатежоспособен клиент ;-) Не и отделът за грижа за клиентите в тази верига. Един от служителите, който мило добавя възрастта си (27 1/3 години), пише отговор в стила на изразяване и с похватите на момиченцето. Подарява й ваучер за  3 паунда – нищо работа. Някой, вероятно майката на детето, трогнат от отговора, го публикува във Facebook и писмото става вирално. Маркетинг за 3 паунда и минута от времето на служителя. Това правят социалните медии. 

7. Къде сте срещали повече подкрепа в професионално отношение досега – онлайн или офлайн? Как да използваме социалните медии, за да открием хората, които са готови да ни съдействат?
Може би онлайн, защото комуникацията се случва веднага, но много хора биха ми дали съвет – и по време на среща лице в лице (офлайн). Във Facebook има множество тематични групи, някои отворени, други затворени – намерете ги и се включете в разговора там. Всеки ден някой има нужда от помощ. Бъди полезен и когато дойде твоят ред да потърсиш съвет или подкрепа, ще има кой да ти даде. Аз съм включен в десетина тематични групи във Facebook, в които споделяме проблемите и победите си с хора от бранша. Това създава изключителни контакти и е нещо като безплатна фокус група за всяка твоя идея. В Twitter можеш да следваш тематични списъци от хора, принадлежащи към даден бранш. Това също е изключително полезно и рано или късно усилието се отплаща. Много хора ползват със същия успех LinkedIn и тематичните групи там, но за мен това някак си не работи. 

8. Представете си, че трябва за прекарате един ден без интернет и модерни технологии. Как ще премине той?
Ще е един много книжен ден. Натрупал съм едни книги, които искам да прочета, и всеки ден поглеждам към тях, разлиствам ги, прочитам по няколко страници, но или телефонът ще звънне, или ще се сетя, че чакам мейл от някого. Дигиталното зове! Ето така ще мине – много горещо и ароматно кафе, меко одеяло и книга, или две. 

9. Кое е най-новото предизвикателство, което сте си поставили за 2012 година?
В началото на годината реших за пореден път да си напиша целите. Години наред го правя, но само за да се сетя някъде през август, че съм ги написал на хартия и дори не си спомням какво съм си пожелал. Тази година реших да направя целите си публични, което дава правото на много хора, които ме следват, да задават въпроси, да любопитстват за прогреса ми. За мен това засега работи. В момента съм в две предизвикателства. Едното е: 100 блог поста за 100 дни. Супермного се забавлявам с това и се получава. Второто предизвикателство е: 21 дни подред във фитнес залата. Днес беше третият ден и нямам мускулна треска само на пръстите.

Оригинална публикация 

Leave a Reply