Светлана Василева е новият CEO на Нова ТВ

ТЕЛЕМАНИАК I 19.10.2010

Нова телевизия, собственост на Modern Times Group MTG AB, обяви днес назначението на Светлана Василева за CEO (Chief Executive Officer) на телевизионните канали на компанията в България – Нова телевизия, семейството на Диема и Нова спорт, както и четирите платени канала на MTG.

Светлана Василева идва в Нова ТВ с впечатляваща автобиография, натрупана в българската телевизионна индустрия. Тя е първият изпълнителен директор на bTV, както и генерален директор на каналите на Fox в страната. През последната година работи като изпълнителен директор на частния телевизионен канал TV7.

Светлана Василева ще наследи поста от Якоб Андерсън, който е CEO на Diema Vision от април 2008 г., както и на Нова телевизия след придобиването й от MTG през октомври 2008 година. Якоб Андерсън, който е в MTG от 2005 г., ще продължи да работи за компанията на нова позиция.

Светлана Василева ще се присъедини към компанията от 15 ноември и ще поеме новия си пост в Нова телевизия на 1 януари 2011 г. Нейната телевизионна кариера започва през 1994 г., когато тръгва първият частен телевизионен канал в България – Триада-CNN. От 1998 до 2000 г. Светлана Василева работи като мениджър на Медиа линк, представител за България на каналите Fox Kids и National Geographic. Назначена е за директор на bTV през 2000 г., когато тръгва Balkan News Corporation, собственост на Рупърт Мърдок. Каналът бързо се превръща във водещата частна телевизия в България. Светлана Василева заема поста в продължение на пет години, след което оглавява друг бизнес на Рупърт Мърдок в България и съседните страни – кабелните канали Fox Life и Fox Crime, както и всички канали Nat Geo. Напуска преди година, за да застане начело на частния телевизионен канал TV7, където е и член на борда на директорите.

Групата на Нова телевизия, към която тя се присъединява сега, се състои от Нова телевизия, Диема, Диема 2, Диема фемили, Нова спорт и женското списание „Ева”. MTG притежава 95% от тази група, а Apace Media държи миноритарен дял от 5% в дружеството. MTG е едноличен собственик на платените телевизионни канали TV 1000 Balkan, Viasat History, Viasat Explorer и Viasat Nature, които също ще бъдат част от задълженията на Светлана Василева.

Андерс Нилсън, председател на борда на директорите на Нова телевизия груп и главен оперативен директор на MTG коментира:

„Светлана Василева успешно ръководи няколко телевизионни канала в България – от Триада до bTV, Fox Life, Fox Crime и TV7. Нейният опит е идеалният избор, който ще изведе каналите на MTG в България на следващото ниво.“

„Бих искал също така да благодаря на Якоб Андерсън за неуморната му работа в България при сливането на Диема вижън и Нова телевизия. Той ще продължи да работи за MTG на нов пост. Наемането на местен мениджър е в съответствие със стратегията на MTG да работи с водещи местни ръководители на местата, където развива бизнес.“

Оригинална публикация

3 Responses to “Светлана Василева е новият CEO на Нова ТВ”

 1. Mishe Says:

  Това се знаеше отдавна. Това, което малко знаят е, че ще доведе най-малко шест нови мениджъри, които да заменят част от сегашните. Засега е ясно за Олга Лозанова (програма – след далаверите с Нико) и Красимира Василева (реклама – след пагубно ниските приходи). Другите под въпрос са шефовете на финансовия, новинарския, маркетинг и отдел човешки ресурси.

 2. силва Says:

  по горе извроените е нормално да бъдат отстранени но мисля че не малка заслуга за съсипването на НОВА ТВ имат
  нико тупарев
  иво вандов
  жени минкова
  и те трябва да затворят вратата на НОВА ТВ откъм външната й страна за последно

 3. TV-man Says:

  Иво Вандов има особенна слабост към разкрепостените семейни жени, които работят в екипа му. Понякога дотолкова го приема на вътре, че е готов да подлее вода на всички служители, които евентуално биха могли да конкурират сексуалните му партньорки. Неговата дарба като продуцент е именно интригантството, клюките, мърсотиите. В това се състои организаторският му талант.

Leave a Reply