ТЕЛЕВИЗИИТЕ ДАВАТ ПО ЕДИН МАЧ НА КРЪГ

в. Телеграф | 02.08.2011

Бившият шеф на ПФЛ и посредник при преговорите за телевизионните права Валентин Михов заяви, че БНТ и ТВ7 ще предават само по 1 мач от всеки кръг през новия сезон в "А" група.
Първенството започва този уикенд, а първите предвидени за излъчване срещи са столичните дербита Локомотив (Сф) ЦСКА и Левски – Славия.
Това обаче на практика ощетява по-малките клубове, тъй като ще бъдат предавани по-рядко техни двубои, с което и парите за тях няма да бъдат толкова много. За сравнение през изминалия шампионат по телевизията бяха давани между пет и шест мача на кръг.
"Мога да успокоя зрителите на българския футбол, ще гледат 2 мача през уикенда от бългаpското първенство, заяви Михов пред "Гонг". Всички запалянковци и фенове могат да бъдат спокойни. БНТ и ТВ7 ще излъчват Локо (Сф) – ЦСКА и Славия – Левски в първия кръг. Днес (вчера-б.а.) получих писмото от БФС, утре (днес) банковата гаранция е във футболния съюз, мисля, че до петък всичко ще е наред. По един мач на кръг ще дават. Програмата е ясна, трябва да се уточнят часовете, ще се съобразим и с изискванията на футболните клубове, които играят в евротурнирите. Няма да има мачове от 21 часа. Засега БНТ са абсолютно коректни. Благодарим на правителството, че помогна БНТ да дава мачовете, и на шефовете на ТВ7, които по този начин помагат на футбола ни", добави Михов, като потвърди, че сумата за правата е 6 милиона лева.
Посредник
В същото време собствениците на ЦСКА, Левски и
Славия – Димитър Борисов, Иво Иванов, Тодор Батков и Венцислав
Стефанов, проведоха поредната среща за телевизионните права с президента на БФС Борислав Михайлов. Босовете бяха категорични, че не желаят да има посредник при подписването на договора с телевизиите, които ще излъчват мачовете.
"За какво ние посредник, който да прибира 10%? Тази работа може да бъде свършена и от хората в БФС. Крайно време е Борислав Михайлов да удари по масата и всички такива рекетьори да бъдат изгонени от футбола. Има достатъчно телевизии, които искат да се сключат договори без посредници", категоричен беше шефът на Славия Венци Стефанов.
Отделно босовете дискутираха и проблема с удържаните пари от миналогодишния собственик на тв правата – bTV. Тодор Батков заяви, че всички клубове ще предявят групов съдебен иск, който ще бъде воден от БФС като носител на правата, с искане за изплащане на блокираните суми от миналото първенство. Спорът е за около 2 млн. лева, тъй като според телевизията клубовете са нарушили някои условия по договора.

Стр. 24, 25

Leave a Reply