Телевизиите станаха ключови играчи в спорта

в. Седем | Георги СИМЕОНОВ | 02.02.2011

Времето на безплатния обяд за българския спорт преминава, след като повечето телевизии вече калкулират директното предаване на спортни събития през конкретна комерсиалност. Това, което е факт за целия свят, като че ли идва и у нас. Телевизиите по всичко изглежда, че все по-малко ще предават нискорейтингови спортни събития. Това пък обрича българския спорт на изваждане от ефира. През седмицата от волейболния ЦСКА проплакаха, че нито една българска телевизия не желае да излъчва мача им от европейските турнири. Става дума за мач с голямо значение за армейците, който може да ги отведе до финалната осмица на турнира, а това е едно много сериозно постижение. В първата фаза на турнира двубоите на ЦСКА в групата бяха изцяло поети от спортната телевизия на България "Ринг", но сега опцията остава свободна и както се вижда, няма кандидати.
Казусът е много интересен, защото за пръв път в широкото обществено пространство се оповестява простата наглед скаченост между приходите на един спортен клуб и телевизионното излъчване.
Дългогодишното нехаене за взаимността между двете страни в процеса изскача на повърхността като сериозен проблем за спорта. На практика волейболният ЦСКА, който е един много успешен проект с възможности за възвращаемост на инвестицията, става зависим от телевизионното излъчване на своите евродвубои. Ако няма камери, няма пари от спонсори, които държат техните надписи да се излъчват пред сериозна аудитория. Именно за подобна ситуация се поддържа обществената медия БНТ, която е длъжна да реагира дори и само заради спазването на правилото за събитие с голям
обществен интерес. Именно поради тази причина БНТ отделя една доста сериозна сума за прякото предаване на Световната лига по волейбол, като не е тайна, че участието на българския отбор е пряко зависимо от наличието на договор. По същата схема бе проведен мачът за световната титла по шахмат. Ясно, е че една комерсиална телевизия няма как да върши подобно благотворително дело, защото точно от този продукт трудно може да се спечели. Проблемът е, че няма ясен регламент при подобни ситуации. БНТ предава доста спортни събития и безспорно разполага • с най-голям журналистически ресурс в спорта. Но може ли пък излъчването на мачовете на ЦСКА да зависи само от тяхната добра воля. Това, което се случва с . ЦСКА, е симптоматично като цялостна картина. На практика в България структурата на спорта е встрани от комерсиалността, като това, което прави държавата, може да бъде вкарано в графата социална политика. Ясно е, че точно спортовете, които носят най-голям успех на България, не са интересни за телевизиите. Никой не излъчва примерно борба, защото този спорт няма зрителска аудитория. Парадокс е, че конвертируемите спортисти на България, като например тенисистите или скачачът Зографски, или биатлонистите, се гледат благодарение на световния спортен канал "Евроспорт". В същото време самата държава не прави кой знае какво точно за тях. И за капак се явява телевизионният проблем. Който е същността, от която хората в спорта бягат. След появата на синия екран е абсурдно българските спортни успехи да се гледат на живо само веднъж на четири години. На олимпиада! И това да струва стотици милиони на държавата!

Стр. 19, 30

Leave a Reply