Телевизионни песни и танци

в. Банкер | Михаела ПАВЛОВА | 28.08.2010

Телевизиите са в предстартова треска за новия телевизионен сезон. Екипите им работят усилено, а зрителите са в поредното очакване какво ще гледат през есента на 2010 година. Основното питане, естествено, е дали този път ще им бъдат предоставени качествени продукти? Дали отново двата най-гледани български телевизионни канала – Би Ти Ви и “Нова телевизия", ще заложат на еднакви формати, или в ефира все пак ще нахлуе видово разнообразие? Това са част от логичните въпроси след изключително досадните, дори на моменти нелогични и смешни летни повторения в програмните схеми. Публиката вече се шегува, че за да им е още по-евтино на медиите, можеше да почнат да повтарят и новинарските си емисии. Какъв ще бъде обаче кодът на телевизионната есен?

Танци и благотворителност

Телевизиите и тази есен ще танцуват. Не че в това има нещо лошо, но Би Ти Ви и “Нова телевизия" ще се надпреварват за зрителското доверие и щедростта на рекламодателите отново с аналогични предавания, при това изправени една срещу друга. Ще ги обединява благотворителността. Тя за пореден път ще се превърне в “моден телевизионен писък" и ще приканва аудиторията да подкрепя хуманните каузи с СМС-и. Към тях трябва да се прибавят и няколко “щипки" танци и песни. Задължително обаче ще бъдат в изпълнението на известни сънародници. И музиканти, и спортисти, и бивши политици. И всякакви други популярни лица от културата и обществения живот. Така от септември един срещу друг ще се изправят двата големи проекта “Великолепната шес-торка" – от страна на Би Ти Ви, и “Байландо" от страна на “Нова телевизия". И двете продукции ще имат приблизително еднаква продължителност и ще събират пари в името на благородни каузи. Те ще противопоставят и двама от най-големите телевизионни продуценти – Магърдич Халваджиян, като екипът му ще реализира “Великолепната шесторка", и Нико Тупарев – хората му ще изстрелят дебютанта в българския ефир – “Байландо". Очертава се интересно състезание.

“Великолепната шесторка"

ще се появи за втори път в ефира на Би Ти Ви. Първата частна национална телевизия отново ще си партнира с УНИЦЕФ, а набраните средства от дарения и зрителски СМС-и ще отидат за изоставени деца. Предишното издание на “Шесторката" през 2008-а само за месец и половина събра приблизително 2 млн. лева. Средствата отидоха за построяването на шест малки къщи за децата от село Могилино. Темата изостри филмът на журналистката от Би Би Си Кейт Блюет “Изоставените деца на България" за мизерните условия в дома в Могилино. Лентата на Блюет разгневи Великобритания, а след това предизвика и ожесточени дискусии на българска почва. В резултат на вдигналия се шум правителството възприе модела на социалната услуга “Малка къща за деца", разработен от УНИЦЕФ. Според информации проектът продължава и в момента, като се финансира със средствата от държавния бюджет. Така процесът на извеждане на децата от домовете и настаняването им в близка до семейната среда няма да прекъсне след изразходването на парите, дарени от зрителите на Би Ти Ви. Новата мащабна кампания ще е продължение на предишната и отново ще бъде насочена към децата в затруднено положение, а водещ пак ще е Ани Салич, чиято физиономия само по себе си събужда чувства за благотворителност. Предаването, в което известни музиканти, актьори и общественици ще демонстрират танцувалните и певческите си умения, ще се излъчва в праймтайма. По същото време “Нова телевизия" ще “отвърне на удара" с дебютанта в нашия ефир – “Байландо – сцена на мечтите". Шоуто вече е доказало успеха си по целия свят. В Мексико Bailando por un sueno има три сезона само за една календарна година. Подобен фурор е регистриран и в Аржентина -също три сезона за година. В момента на неговата сцена в танцувалната си стихия е Лоренцо Ламас, който помага на 19-годишно момиче да се излекува след автомобилна катастрофа.
В “Байландо"също ще има популярни професионални певци и танцьори. Те ще излязат на една сцена с обикновени българи в името на благородна кауза. Наградата е уникална -сбъдване на най-голяма и съкровена мечта на участника, който спечели симпатиите на зрителите. Аудиторията ще стане свидетел на емоционални и лични истории, ще види как пред очите й ще изгреят нови звезди. Последните пък ще имат възможността да развият своите певчески и танцувални способности по време на сезона. Специалните екипи на предаването обиколиха страната и вече са намерили личности с интригуващи мечти, готови да покажат пред цяла България таланта си, за да ги реализират.
Сред най-дискутираните теми от месеци е кои ще са участниците и водещите в “Байландо". Някои от имената вече са сигурни. Например това на журналистката Маргарита Михнева. Тя обяснява участието си в благотворителното шоу така: “Обичам състезанието и участвам там, където има състезание. На това предаване гледам като на надпревара, а не като на игра. Не е ли предизвикателство на моята възраст и позиция да участвам в състезание с много по-силни коне? Един стар кон със скъсан чул! Надявам се да надвия формата, защото това, което покрива, невинаги те разкрива. Очаквам да има борба на същности и съдържание, а не претенциозни силиконови престрелки."
Актрисата Параскева Джукелова, позната от изявите и на сцената на театър “Българска армия", също ще пее и танцува в “Байландо". Най-вероятно към техния “екип" ще се присъединят и колегите им Георги Мамалев, който ще затвърди танцувалните си умения от “Денсинг старс", и Мария Статулова. Депутатката от “Атака" Калина Крумова също се е съгласила да се изявява на сцената на мечтите. Както и бившата шефка на Агенцията за закрила на децата – Ширин Местан. За радост най-вече на по-възрастните пенсионери на сцената ще се появи и Кичка Бодурова. А симпатичната шампионка по плуване Таня Богомилова сподели: “Не умея нито да пея, нито да танцувам, но се съгласих да участвам, за да мога чрез популярността си да подкрепя благородната кауза на шоуто и да помогна на един от участниците да реализира мечтата си." Всъщност мечтите на българите в “Байландо" са изключително разнообразни – от обучение в чужбина, екскурзия с презокеански лайнер, изграждане на читалище и библиотека в малко село и на паметник на Тодор Живков до построяване на концертна зала в София и безплатни билети за зоологическата градина до края на живота… Разбира се, по-голямата част са свързани с по-магане на близки, които имат здравословни проблеми, неразрешими в българските условия. Какви са точно мечтите обаче ще разберем съвсем скоро. Както и кой точно ще води благотворителното шоу. Знае се, че ще са мъж и жена. Най-вероятно едната роля ще бъде поверена на Ники Кънчев. (На кой ли друг?) В обръщение из медиите е и името на Мира Добрева. Бившият кадър на БНТ миналата година се изяви, доколкото може, в танците в “Денсинг Старс". Екипът на продуцентска къща “Олд Скуул" преговаря и с Лили Иванова за участие в “Байландо", но то все още не е потвърдено официално. Подобно е положението и с Азис. Васил Найденов също умува дали да приеме, а Орлин Горанов е отказал заради ангажименти по същото време в чужбина.
На практика двете основни телевизии и в момента се надпреварват в привличането на по-известни и на по-актуални личности към собственото си шоу. Популярните ще призовават от екрана зрителите да подкрепят хуманните им каузи или да осъществят нечия мечта. Дотук добре. Само че за пореден път в медиите ще се завърти и логичният въпрос: като е благотворително шоуто, защо популярните лица дълго преговарят за хонорарите си, а някои от тях искат баснословни суми? Дали мобилните оператори ще се откажат от приходите си? А медиите? А продуцентите? За кого точно е телевизионната благотворителност? Дали ще има прозрачност на изразходваните средства, както направиха от Би Ти Ви с първото издание на “Великолепната шесторка"? А дали най-накрая ще се сбъдне мечтата на телевизионния зрител да гледа разнообразни предавания?

Стр. 36

One Response to “Телевизионни песни и танци”

  1. Танци Варна Says:

    благодаря за поста и за информацията

Leave a Reply