Темите в юнския брой на Списание 8

Списание 8 I 7.06.2011

Гориво от вода
Тема на броя
От Катерина Борисова
Българинът Илия Вълков, известен по света като Юл Браун, създава генератор, който превръща обикновената вода в гориво. При това в такова, притежаващо почти мистични свойства – става единственото земно вещество, което достига 6000 градуса – температурата на слънчевата повърхност, а градусите се променят сами в зависимост от това към какво е насочено. Д ълги години откритието на Юл Браун остава в тайна, като няколко пъти срещу него са правени и опити за убийство. Смъртта му преди малко повече от десетилетие също остава неизяснена. Потопете се в света на енергията на бъдещето само с юнския брой на Списание 8.

Преди 6000 г. цивилизацията от Дядово отиде до Япония и обратно
От Ирена Григорова
Орфей и Евридика… стигат до Япония. Дори самите японци наричат мита за Изанами и Изанаги орфически. И това съвсем не е случайно. Оказва се, че преди около 6000 години предците ни мигрирали чак до далечната Страна на изгряващото слънце. След цяло хилядолетие цивилизацията отново се завърнала по днешните наши земи, вече под името тракийска, взела от културата на далечните земи и оставила там много от себе си.
За всичко това и за още много разказват най-новите открития, направени край новозагорското село Дядово. Оказва се, че там се намира едно от най-дълго просъществувалите селища на света. Пласт по пласт археолозите, ръководени от проф. Диана Гергова, се потопяват в бита на живелите преди нас и попадат на наистина впечатляващи находки.

Евтини, екологични, естетични
От Мария Георгиева
80% по-малко разходи за отопление. Поне 1/3 по-ниска цена за изграждане. Това предлага най-новият хит в строителството и екотехнологиите – къщичките от пресована слама. Не, не си представяйте приказката, в която злият вълк разрушава само с дъха си дома на прасенцето. Става дума за изключително перспективна технология, която постепенно навлиза и у нас. Нещо повече, къща от пресовани бали може да направи почти всеки, а възможностите на материала дават на практика неограничена свобода за архитектурни решения. Вижте стъпка по стъпка как се прави архитектурната иновация и какви са останалите й предимства от юнския брой на Списание 8.

 

Leave a Reply