Темите в майския брой на Списание 8

Списание 8 I 5.05.2011

Супехрани
Тема на броя
От Мария Бончева и Теодора Зарева 
 
Знаете ли каква е тайната на китайските дълголетници? А на воините ацтеки? Плодчетата годжи бери и коренът мака. Те са част от списъка на т. нар. суперхрани. 
Суперхраните са нова страница в науката за храненето, но много бързо набират популярност в цял свят. Причината е, че съдържат не една или две полезни съставки, а поне дузина. Със своята суперконцентрация снабдяват тялото и ума с всички необходими вещества. Чисти са от химикали, пестициди, хормони и други химикали. С тях човек пречиства тялото си, може да го задоволи с необходимите хранителни съставки и дори да се излекува. 
Сред суперхраните са добре познатите косови орехи, коприва, пчелен прашец, алое. Изключително полезни са водораслите – някои от тях са единствената храна,  усвоима на 100% от организма. При това могат да изхранят увеличаващото се човечество с минимум получена и максимум дадена енергия.
Модерното общество е превърнало храненето в истински конвейер, които ни тъпче с боклуци. Изборът да променим всичко това е само в наши ръце!
 
Волжките българи били корави люде
От д-р Георги Владимиров 
Волжките българи били много здрави хора, защото се хранели изобилно с мед. Змиите не им вредели. Жени и мъже се къпели заедно в реките, въпреки забраните на исляма. Това са само част от любопитните факти, които никога нямаше да знаем за родствениците си, живели на брега на Волга, ако не бяха арабите.
Нароилите, които нямат собствена писменост, са обречени след векове да научаваме за тях само от съседите и съперниците им. Почти всичко, което днес знаем за волжките българи, идва от арабските пътешественици и географи. Прочетете сами най-важните текстове, които ни разказват за нашите родственици – ще научите как са изглеждали, с какво са се хранили, всичко за бита и навиците им.
 
Проф. Златева превръща пустинята в градина
От Георги Караманев
През октомври страната ни ще стане домакин на мащабен фору м за залесяването. Това е единствената възможност, която може да спаси планетата ни от климатичните промени, убедена е организаторката проф. Мария Златева. Световноизвестен учен, тя е доайен в областта на екологичните науки. Издигнала е компостирането до нивото на истинско изкуство, което само за дни превръща отпадъците в безценен тор. Измислила е и технология, с която пясъкът от пустинята може да се превърне в плодородна овощна градина. Нейно изобретение е и растението на бъдещето, получено чрез кръстоски на плевел. Запознайте се с българката, избрана за жена учен на годината и носител на десетки световни награди за екология.
 
Алея на влюбените
Представяме ви новата инициатива на Списание 8 за създаване на най-романтичното кътче в София! Предстои ли ви абитуриентски бал, сватба, юбилей или друго тържествено събитие, и вие можете да се включите. Ако само няколко бъдещи семейства се откажат от ненужните букети на сватбата, които бързо се превръщат в ненужна шума, всичко това ще стане реалност. Заедно ще създадем едно спокойно кътче сред градската джунгла, което влюбените да изпълнят с уют и настроение.
 
Ако не желаете да получавате новините, свързани със Списание 8 – пишете ни на office@ossem.eu

Leave a Reply