Теодор Захов, съсобственик на “Икономедиа”: Не мисля, че моделът е жизнеспособен

в. Пари | 01.03.2011
 

Естествено 30% е много високо число, но предвид пазарния дял, който имат iphone и ipad, ще има издатели, които ще решат, че тази сделка им е изгодна. Причината е проста – аудиторията, която използва устройствата, не им е безразлична, те трябва да присъстват там.
Андроид телефоните вече набират скорост като пазарен дял и заедно с по-ниската комисиона от 10% би трябвало да доведе до по-голям интерес към платформата на Google. Аз обаче мисля, че 30% е стандартната такса за itunes модела. Но разликата между това да теглиш музика например и да теглиш съдържание е, че една песен има по-дълъг живот, а вестникарското съдържание умира бързо. От друга страна, тези модели копират дистрибуцията на бройка като при хартиените издания. Комисионата за дистрибуция на хартията също не е по-малка от 30%, така че не е толкова невероятно да се продава съдържание в дигитален формат по този начин. Разбира се, повечето издатели ще се ориентират към Google, ако пазарният дял на Apple не ги пресира прекалено много.
Изданията на "Икономедиа" се разпространяват на двете платформи – тази на Apple и тази на Google, но са безплатни за потребителите. Българинът като обобщено понятие не харесва да плаща за съдържание, но има категория потребители, които ценят определен тип съдържание и биха платили за него.
Но не съм убеден, че този модел е жизнеспособен. Не мисля, че той е бъдещето. Бихме го тествали. Това е пазар, изпробват се модели, докато се намери печелившият. Аз мисля, че той няма да е само един, а по-скоро микс от няколко.
В България съществува един основен проблем с тези услуги, че не съществува добър модел за разплащане. Хората у нас с регистрирани кредитни карти в itunes не са много. Google market все още не е отворен за България, така че да се очаква, че ще потекат пари от този модел у нас, не е реалистично.

Стр. 23

Leave a Reply