ТЕТРА ПАК ПОМАГА НА ОКОЛНАТА СРЕДА С ПРОДАДЕНИ НАД 20 МИЛИАРДА FSC™ ОПАКОВКИ

Тетра Пак I 14.12.2012

в партньорство с WWF

Тетра Пак, световният лидер в обработката на храни и опаковъчни решения, съобщи днес, че повече от 20 милиарда от опаковките й, продадени по света през 2012 г., са притежавали етиката на Forest Stewardship Council™ (FSC). Етикетът, който беше поставен на близо 8,5 милиарда опаковки на Тетра Пак през 2010 г., удостоверява, че картонът, използван за опаковъчен материал, идва от отговорно управлявани гори и други контролирани източници.

“Tова несъмнено е положително развитие, което допринася за защитата на горите и подобрява управлението на гори в глобален мащаб” – казва Хакан Виртен, изпълнителен директор на WWF Швеция. “WWF насърчават Тетра Пак и други компании да увеличават постоянно употребата на материали и продукти, сертифицирани от FSC.”

Първата опаковка на Тетра Пак, сертифицирана от FSC, е пусната във Великобритания от Сейнсбъри през 2007 г. Днес сертифицирането се прилага от търговци на дребно и притежатели на търговски марки в 39 страни, включително Китай, САЩ, Канада, страни от Южна Америка и Европа.

“С повече клиенти и търговци на дребно, търсещи природосъобразно изпитани и произведени по етично съобразен начин продукти, търговските марки, които носят етикета на FSC могат да декларират, че продуктите им са опаковани с помощта на материал, който е покрил най-строгите стандарти на отговорно управление на горите”, каза Чарлз Бранд, вицепрезидент Маркетинг и Продуктово управление на Тетра Пак.

Сред страните, където се прилага сертифицирането на FSC, е Аржентина, която има 1,8 милиарда опаковки на Тетра Пак с етикета на FSC, които представляват 70% от общия брой опаковки на Тетра Пак, доставени в тази страна. Бенелюкс има 1,2 милиарда опаковки на Тетра Пак с етикета на FSC, които представляват около 60% от общия опаковъчен материал на Тетра Пак, доставен там.

Марсело Магни, мениджър Маркетинг и Бизнес развитие в аржентинския млекозавод Williner казва: “Всеки ден все повече и повече клиенти изразяват загрижеността си за околната среда. Затова добавянето на логото на FSC на нашите опаковки за мляко спомага, както за имиджа на търговската марка на нашите продукти, така и за общественото съзнание и отношение към околната среда. FSC е доказателство, че нашите опаковки отговарят на най-високите стандарти в индустрията от гледна точка на възобновяемите суровини, което дава възможност на клиентите ни да проявят отговорност.”

Тако Кингма, мениджър Устойчиво развитие на FrieslandCampina в Бенелюкс, казва: “Потребителите все повече търсят природния елемент в продуктите, които купуват. Поставили сме си ясни цели да създадем по-устойчиви опаковки. Сертификацията на FSC за нашата картонена опаковка е основен етап в тази стратегия. Щастливи сме да извървим тази стъпка заедно с Тетра Пак.”

При изследване на 6600 потребители в 10 страни, проведено от Евромонитор за Тетра Пак, приблизително половината са казали, че липсата на информация за околната среда върху опаковката на продукта, е имала съществено значение за покупателното им поведение. Приблизително същият брой са казали, че логото върху опаковката им е помогнало да разберат въздействието на опаковките за напитки върху околната среда.

“Чрез поставяне на етикети на FSC на опаковките, Тетра Пак спомага за по-голямото осъзнаване на важната роля, която отговорното управление на горите играе при осигуряване на икономическа, социална и природосъобразна приложимост на една от най-изобилните суровини на Земята” – казва Марсел Пюке, директор Бизнес развитие на FSC.

Опаковките на Тетра Пак имат голям принос за околната среда: Около 75% от опаковъчния материал идва от възобновяеми източници, а използваните опаковки за напитки могат изцяло да бъдат рециклирани. Освен това, формата на опаковките, съставът на материала и ниското им тегло, както и ефективността на транспорта, системите за съхранение и дистрибуция, допринасят за по-ниското цялостно влияние на CO2 в сравнение с други алтернативни опаковъчни решения.

 

Leave a Reply