Титаните на (шоу)капитализма

в. Стандарт | Антоанета ПЕТЕВА | 03.09.2010 

Халваджиян и Тупарев осъществиха в България "американската мечта"

Магърдич Халваджиян
Роден: 18 февруари 1967 г. в Плевен.
Живял е във Варна, Италия и Москва, където завършва училище за цирково майсторство. Завършва режисура в Нов български университет.
Има над 450 заснети клипа и реклами, и е един от най-успешните в продуцентския бизнес. С продуциране се занимава от средата на 90-те. Фирмата му "Глобал дрийм" съществува от 2002 г. Продукции: "Господари на ефира", "Море от любов", "Имаш поща", "Стар Академи", "Сладко отмъщение", "Пълна промяна", "Ясновидци", "Игра за милиони", "Руска рулетка", "ЗалоАЛОжи", "Фатално привличане, "Точка на пресичане" и др.

Нико Тупарев
Роден: 27 октомври 1971 г. в София. Завършва Българо-датския колеж. На 21 години става шеф на дирекция "Маркетинг и реклама" на "Пепси-Кола". От 1992-ра е един от четиримата собственици на продуцентска къща "Сиа Адвъртайзинг".
Продукции: "Вкусно", "Джубокс", "Стани богат", "Dencing stars", "Семейни войни", "Столът", "Лесни пари", "Сделка или не", "Островът на изкушението", "Рекламна пауза", "Любовни квартири", "Сблъсък" и "10-те най", "Биг Брадър". Любовният триъгълник в "Биг Брадър 2" и присъствието на Азис във "VIP Брадър 2" донесоха изключителен рейтинг на шоуто.

Те умеят да правят пари от шоу. Да превръщат обикновени хора в звезди. Те са двама успели мъже, конкуриращи се помежду си. Не емигрираха, а останаха у нас да осъществят "американската мечта". И натрупаха милиони. На тях от години големите телевизии залагат, за да спретнат зрелища за народа от малкия екран. Във всеки сезон те и екипите им се изправят един срещу друг в титанична битка за зрители, рейтинги, рекламодатели. Сега Магърдич Халваджиян и Нико Тупарев отново влизат в поредната си хватка. Първият ще е кукловодът, който ще дърпа конците във втория сезон на "Великолепната шесторка" по bTV. А другият – Нико Тупарев, ще му отговори с музикално шоу – новия формат "Байландо" по Нова тв. Мълвата по жълтите павета разнася, че двете деца на прехода имат и още един задочен спор – кой да привлече в шоуто си примата Лили Иванова. Битката ще започне броени дни след 15 септември.
И Халваджиян, и Тупарев натрупаха пачки в годините на прехода. Те са от лицата на родния капитализъм. Двамата пресмятат без емоции бизнес проектите си. За тях работят стотици хора. Те умеят да бъркат в емоциите на българите. Маги Халваджиян залага на позитивното, скрито дълбоко в душите на нашенците. Той може да просълзи зрителите пред малкия екран, като им покаже сърцераздирателни истории и да ги разтърси от смях. Тупарев пък се рови в тъмната страна на българина. С точността на хирург той вади на показ най-дълбоко скритите тайни на хората и купищата от грехове, които ги изкушават.
И двамата познават българина по-добре от социолозите. Защото при тях непрекъснато напират мераклии за слава. "Преди много време един приятел ми беше казал, че няма жена, която да не може да бъде свалена. Има мъж, който не знае как да го направи. За съжаление в момента най-важното правило е да имаш пари. Това не говори добре за мъжете, но говори още по-зле за жените. Естествено, не слагам всички под общ знаменател", казва Халваджиян. А Тупарев допълва: "Хубавите жени са тотално зависими. Те или имат дете от някого, или някой ги издържа, и съответно не могат да взимат никакви самостоятелни решения. Значи трябва да получат нечие разрешение за участието си". Мъжете искат власт, пари, скъпи коли и красиви жени. Въпреки че когато някои от тях получат всичко това, разбират, че всъщност не им е трябвало, обяснява Халваджиян.
Животът на двамата е на показ от години. Те живеят на скорост, умеят да правят битието си различно. Бунтарят в Маги Халваджиян струи от цялата му визия – дългата коса, небрежните дънки. Занимавал се е доста време с акробатика. Твърди, че не може да понася глупави жени. Единствената дама до него от повече от 20 години е съпругата му – стилистката Кремена Халваджиян. Признава с усмивка, че би направил изключение за вечеря единствено с Холи Бери.
Тупарев пък обяснява, че трябва да има битка между поколенията. "Нашето, на 30-40-годишните, трябва най-сетне да вдигне глава и със зъби и нокти да се противопостави на всичко, което е над 60-годишна възраст. Защото времето ни отминава. Другите, след нас, няма да се бавят и ще ни пометат за секунда", казва Нико. Признава, че като 20-годишен се канел да ходи в Австралия. Изкарал курсове за масажист и бридж. Но не му дали виза. "Това, което имах шанс да постигна тук, надали щях да осъществя в чужбина. Убеден съм, че и там щях да успея, но по друг начин", казва Тупарев. Признава, че никога не му се е налагало да живее без пари. От 20-годишен има шофьор. Тв проектите са само част от империята му. Той има фирми, които се занимават с търговия, заведения, строителство, консултации по управление и стопанска дейност. Нико и съпругата му Екатерина имат владения в Испания, Чехия и Дубай. Мълвата из София разнася, че фамилията си е купила и апартамент на изкуствения остров на милиардерите в Дубай.
Халваджиян пък работил преди години като акробат в кабарета в Италия. Даже е имал съвместни гастроли с Чичолина. След номера на Маги, порно звездата правела стриптийз. Преди да се захване с режисура обаче, Халваджиян се пробвал в родния бизнес. Имал дялове във фирма, която внасяше навремето кафе "Лазарин". Компанията имала много магазини и складове на Илиянци. Съдружниците във фирмата били български арменец, италиански евреин и габровец. В един момент обаче Маги Халваджиян изтегля дяловете си от фирмата и с парите създава сегашната си продуцентска компания.

Стр. 33, 39

Leave a Reply