Трифон Зарезан във винарна „Беса Валей” – традиция и качествено вино

Юнайтед Партнърс I 17.02.2012

На 14.02.2012 година от 11.00 ч. винарска изба “Беса Валей“ отбеляза един от най-популярните български празници – Трифон Зарезан. Денят на Св. Трифон – пазител на виното и символ на добрата реколта, беше почетен с древната церемония по зарязването на лозата. Домакини бяха Генералният директор на «Беса Валей» Ивайло Антонов и Марк Дворкин, Главен експерт на вината Enira. Традиционният ритуал беше предшестван от тържествен водосвет за здраве, плодородие и берекет.

В началото на предстоящия активен земеделски сезон г-н Антонов се обърна към гостите с равносметка за изминалата година: „Можем с радост да кажем, че за изминалата 2011 г. обемът на експорта на вината Enira се е увеличил 90% на годишна база. За вътрешния пазар увеличението е 13% на годишна база. През изминалата година също така избата отпразнува своята 10-годишнина. През тези 10 години се стремяхме да предлагаме само най-качествените вина и ще продължаваме да го правим и занапред.” Основните външни пазари за Bessa Valley остават Европа, Китай и Япония, но през изминалата година вината за първи път бяха представени и в Корея и САЩ.

През новата 2012-та г-н Антонов очаква положителната тенденция на развитие да се задържи, въпреки свития пазар на вино в целия свят. Съвсем скоро се очаква представянето на пазара на Cabernet by Enira от реколта 2010 г., а поради високия интерес към Duo by Enira (купаж от мерло и сира), до края на годината вино любителите ще имат възможност да се запознаят и с новия купаж от 2010 г. От март в бизнес класата на Lufthansa, включително и в наземните салони, вече ще се сервира Enira 2008, представено на пазара само преди няколко месеца. През 2012г. винарите от избата ще участват на най-големите световни изложения за вино, на които ще представят своите нови вина.

От създаването си през 2001 година, винарна «Беса Валей» спазва неотменно обичая по честването на Трифон Зарезан. И тъй като традицията повелява, че колкото по-шумен и весел е празникът, толкова по-сочно ще е гроздето и по-качествено виното, винарите от Долината на бесите поканиха на тазгодишния Трифон Зарезан фолклорен ансамбъл «Пазарджик». Ансамбълът представи уникалното фолклорно богатство на Тракия. Музиката и танците бяха съпроводени от дегустация на висококачествени вина, произведени от френските сортове грозде – мерло, каберне совиньон, сира и пети вердо.

Кметът на Пазарджик, г-н Тодор Попов, честити празника на винарите от изба “Bessa Valley” и им пожела много здраве, плодородие и успехи.

По повод празника на виното и любовта, изба “Беса Валей“ пусна на пазара и лимитирана серия Enira 2008 със специален празничен етикет с червена подаръчна панделка във формата на сърце. 

Leave a Reply