В курорта Албена започва 18-ят международен медиен форум „Медиямикс”

ТВ7, Новини в 12.00 часа | 10.06.2012

В курорта Албена започва 18-ят международен медиен форум „Медиямикс”. Тази година събитието ще има състезателен характер. Ще бъдат организирани два нови фестивала – за крос медия и с награди за български телевизионни сериали. Що е то крос медия и още за „Медиямикс” ще научим от Моника Гаджанова, която е край морето в Албена.
Репортер: Виждате плажната ивица, чудесните хотели. Албена е домакин на медийния фестивал за 18-та поредна година. Интересното е, че днес след като се регистрират, след като официално отново тук се съберат представителите на медиите, утре започва деловата, конгресната част на медийния фестивал по един много интересен начин. Първата дискусия е „Медийни войни”. Малко стряскащо дори и за мене. Директорът на „Новини и актуални предавания” Николай Бареков ще участва в този конгресен панел като ще представи най-интересното от разследванията на ТВ7 от тази година. Знаете, и за цените на лекарствата, и за имоти, и за хора от подземния свят. Така че утре очаквайте новини от нас. Но сега до мене е Поли Карастоянова, която е конгресен директор именно на „Медиямикс”. По интересен начин започва. Просто веднага медиите се хващат за работа, аз с такова усещане останах, след като прочетох каталога.
Поли Карастоянова:След по-малко от 24 часа започва най-големият медиен форум за 2012 г. Започваме в откриващата сесия с най-голямата тема, която вълнува медиите, а именно за това дали обществото въздейства върху политиците посредством медиите или управляващите контролират обществото посредством медиите. За нас е важно да намерим баланса между старата школа и провокацията на дигиталното поколение, важно е да намерим баланса между таланта на главния редактор и…
Репортер: Парите на собственика.
Поли Карастоянова: …и парите на собственика. Но веднага ми се иска да кажа, че в 10:30 ч на голямата медийна сцена всъщност ще застанат за откриващата сесия председателят на СЕМ Георги Лозанов, Валерия Велева, Радосвет Радев, Николай Бареков и Н.Пр. посланик Джеймс Уорлик, за да намерят пресечната точка в медийните войни и в изхода от тях между обществото, бизнеса и политиката.
Репортер: Т.е. медиите да не търсят арбитър в лицето на политиците, а просто да могат да говорят открито един с друг относно това, което разследват и начина, по който те воюват за територията, така да ви разбирам?
Поли Карастоянова: Създадохме конгресът на „Медиямикс” като възможност да съберем опоненти, конкуренти, различните гл.т. на една професионална и етична платформа. Вярвам, че медиите нямат нужда от съдия, който е извън сферата на това широко поле. Вярвам, че медиите могат да говорят помежду си на един елегантен тон за важните въпроси, които вълнуват обществото.
Репортер: Вашите очаквания от тази дискусия, ще се намери ли именно този общ език, защото освен да са конкуренти, медиите трябва да решават проблемите на обществото? И ако не могат да говорят помежду си, какво да говорим за тези проблеми.
Поли Карастоянова: От опита досега, който имам, аз мога да ви уверя, че непримиримите опоненти, които пристигат в Албена, се разделят с едни по-различни нагласи един към друг, понякога си тръгват и като приятели.
Репортер: Аз, честно да ви кажа, малко съм изненадана от въпроса в студиото за крос медията, който ми зададе моята колежка. Всъщност това е използването на различните платформи и интернет, няколко канала телевизионни, за да може по-бързо медията да стигне до аудиторията. Първо, както се казва, да се прочете в интернет страницата на медията едно събитие, след това да се види…
Поли Карастоянова: Знаете ли, кросмедията е концепция, с която ние особено се гордеем в „Медиямикс”, защото тя започна от нас като тема и продължава всяка година в конгресната програма. А какво всъщност е най-важното? Благодарение на кросмедията, посоката на движение на новините е променена. Сега новината се ражда в реално време, чете се в интернет, след това се вижда по телевизията, на другата сутрин интерпретацията й във вестника. Това е съвсем различно от годините, когато новината се прочита във вестника и се предава от уста на уста. Сега една медийна група, за да бъде конкурентна, има нужда не само от таланта на журналистите, има нужда от финансовата технологична инфраструктура, за да стига първа до вниманието на зрителя, на слушателя. И знаете ли, личностите всъщност, личностите, как да кажа, не са просто част от този процес, те са, заради тях се случва процесът.
Репортер: Благодаря ви много, г-жо Карастоянова. Вярвам, че отговорихме точно на въпроса какво е това кросмедия и как примерно и ТВ7 успешно от една година вече я използва, за да стигне по-бързо до публиката, която ни гледа, чете и разбира се която разчита на нас, за да й решаваме проблемите.

 

Leave a Reply