В собствеността на “Труд” и “24 часа” няма промяна

www.trud.bg I 30.03.2011

Хронология на едно разпаднало се съдружие
15 декември 2010 г.

На специална пресконференция австрийската група "БГ Приватинвест" ГМБХ с български партньори Любомир Павлов и Огнян Донев обявяват, че са станали собственици на имуществото на "ВАЦ Медиа Груп", което включва двата най-авторитетни български вестника – "Труд" и "24 часа".

В австрийската група влизат Карл фон Хабсбург, Даниел Руц и българинът Христо Грозев. "ВАЦ Медиа" е прекръстена на "Медийна група България Холдинг".

29 март 2011 г. – Електронни медии съобщават новината "Конфликт между съдружниците в "Труд" и "24 часа".

Според съобщенията 83% от "Медийна група България Холдинг" са прехвърлени на името на Огнян Донев и Любомир Павлов. Твърди се, че сделката е станала без знанието на съдружниците от австрийската "БГ Приватинвест" ГМБХ.

До този момент едноличен собственик на медийната група е новосъздадената фирма "БГ Принтмедия" ООД. В нея австрийската "БГ Приватинвест" ГМБХ притежава 53%, а Любомир Павлов – 47%.

Огнян Донев участва във финансирането на сделката, без все още да е вписан официално като съсобственик.

Два протокола от 14 декември обаче гарантират, че общото събрание на "БГ Принтмедия" е решило да му бъдат продадени 83% от дяловете на медийната група. И двата протокола са подписани от Любомир Павлов като физическо лице и от Христо Грозев като упълномощен от "БГ Приватинвест".

"Отговорът на това защо досега сме бавили официализирането на точното разпределение на дялове е прост – чакахме Христо Грозев и съдружниците му да съберат пари. В момента на извършването на сделката – закупуването на медиите от ВАЦ, Грозев не беше дал нито стотинка. Включително аз платих цялата сума за регистрирането на "БГ Принтмедия" ООД – пари, които до този момент Христо Грозев не ми е върнал". Това заяви пред "Труд" Любомир Павлов.

По-късно Грозев успял да внесе два милиона евро, което накарало българските му съсобственици да продължават да го изчакват. Впоследствие внесъл още два милиона евро.

Междувременно Грозев и съдружниците му предявяват претенции в последващото разпределение на дялове те да получат 34% – т. е. блокираща квота при вземане на решения. Освен това Грозев поискал и пряко управление в мениджмънта на фирмата.

"Искаме нещо просто – контрол върху действията на изпълнителния директор Любомир Павлов", обяснява Грозев. Според другата страна той е искал и влияние върху редакционната политика и определяне на главните редактори.

Българските съдружници не се съгласяват. Но продължават да изчакват.

След 22 март 2011 г. в медийното пространство плъзват два варианта на една информация. Първият е, че австрийското дружество е продало акциите си на "Винпром Пещера" АД, вторият – че производителите на алкохол са заменили Карл фон Хабсбург и Даниел Руц като съдружници на Грозев в австрийската фирма. Междувременно се разбира, че Руц се е оттеглил от нея още на 15 февруари 2011 г. и собствеността му е била поделена между Грозев и австрийския бизнесмен с благородна кръв.

На 23 март 201 г. Грозев прави опит да запорира всички действия на българските си съдружници. По този начин се опитва да попречи на намеренията според предварително подписаните протоколи Огнян Донев като финансов инвеститор да придобие дялове в закупеното и с неговите средства дружество. Агенцията по вписванията обаче отхвърля молбата на Грозев.

Българските инвеститори правят общо събрание, на което въз основа на тези протоколи преразпределят собствеността между Павлов, Донев и "БГ Приватинвест" ГМБХ.

"Като финансов инвеститор не съм съдружник с партньорите си и инвестирам директно в продаващото се дружество", каза Огнян Донев.

Междувременно вчера "Винпром Пещера" официално отрече, че има нещо общо с медийната група: "По повод невярна информация, разпространявана в интернет издания, "Винпром Пещера" АД категорично заявява, че не е придобивала и не притежава какъвто и да е дял от "Медийна група България Холдинг".

Издателският бизнес никога не е бил обект на бизнес интерес за най-голямата компания за производство на алкохол в България".

Няма обаче отговор на въпроса дали Христо Грозев или австрийското дружество им дължат пари.

Новото преразпределение в медийната група временно е спряно по формални причини, се разбра от Търговския регистър.

Официална позиция на “Медийна група България Холдинг”: Няма скандал, няма промяна на собствеността

В “Медийна група България Холдинг” няма скандал, както и промяна в собствеността. Има съдружници, не успели да си осигурят необходимото финансиране на заявения от тях дял. Затова трябва да се задоволят с полагащото им се.

Променено е съотношението в дяловете на съдружниците според финансовото им участие в сделката съгласно предварителните споразумения, подписани от съдружниците.

Покупката на “Труд” и “24 часа” е финансова сделка, в която ние изпълнихме нашите ангажименти на инвеститори.

Чувстваме се заблудени от г-н Христо Грозев, който с медийни изяви необяснимо защо се опитва да оправдае липсата на финансов ресурс.

Категорично заявяваме, че редакционната свобода в двата най-авторитетни български вестника няма нужда от “ръчна спирачка”, независимо дали я държи “австрийска” или друга ръка. Редакционната свобода освен това е нещо различно от мениджмънта на “Медийна група България Холдинг”.

Ние гарантираме, че “Труд” и “24 часа” остават независими и определянето на тяхната редакционна политика е право и задължение на главните редактори и журналистите.

Още веднъж – що се отнася до г-н Христо Грозев, можем да заявим само, че той пробва да компенсира липсата на правни и финансови аргументи с опити за манипулация на общественото мнение.

Огнян Донев и Любомир Павлов, съдружници в “Медийна група България Холдинг”

Любомир ПАВЛОВ, съсобственик в "Медийна група България Холдинг": Никой от акционерите не може да се бърка в редакционната политика

- Г-н Павлов, как ще коментирате изнесения в медиите от г-н Грозев конфликт?

- Г-н Грозев е един млад човек с много качества. Аз му вярвах до последно, че ще изпълни финансовите ангажименти, които бе поел, и затова забавих вписванията. Убеждавах моя приятел и съдружник Огнян Донев да изчакаме още малко. Крайният срок беше в петък, когато трябваше да се видя с Христо Грозев. Той ми пусна в последния момент есемес, че е възпрепятстван и ще се видим в събота. Затова нотариалното прехвърляне стана в неделя.

- Защо г-н Грозев се опита да оттегли пълномощното, след като вие извършихте прехвърлянето?

- Г-н Грозев не може да не е наясно, че това пълномощно може да бъде оттеглено само от нас двамата заедно. Защото ние двамата неразделно представляваме “БГ Принтмедия”. И това пълномощно ми дава изрично оперативното управление и едноличната власт да извършвам всички действия, които съм извършвал. Това беше нашата уговорка още преди сделката. Това включва, че не могат да се приемат в дружеството партньори без наше съгласие и че никой от акционерите не може да се бърка в редакционната политика.

- Какво става според вас оттук нататък?

- Искрено се надявам Христо Грозев да реши проблемите си и му пожелавам в бъдеще да говори истината, особено когато става дума за пари. Дано следващите му начинания да вървят по-добре.

- Давате ли си сметка, че този тип конфликти не може да не се отразяват на работата на журналистите?

- Ние разговаряхме с колегите от двата вестника и им разяснихме ситуацията. Сигурен съм, че ни разбраха.

Христо ГРОЗЕВ, акционер в "БГ Принтмедия": Делът ни трябва да е поне 34%

- Г-н Грозев, с колко пари участвате в сделката за “Труд” и “24 часа”?

- Общата ни инвестиция е 6 млн. евро. Те са равни на процента на общото ни дългосрочно дялово участие при осигуреното банково финансиране, което имаме.

- На колко процента от собствеността са равни тези 6 млн. евро?

- Не мога да кажа цената на сделката, тъй като с ВАЦ имаме клауза за конфиденциалност. Мога да кажа, че те покриват минимума, който сме заложили като наше дългосрочно участие, а той е 34%.

- А тези пари внесохте ли ги?

- Да, внесени са.

- Г-н Любомир Павлов твърди, че още при регистрацията на виенското дружество “БГ Приватинвест” не сте имали пари. Дори той ви дал 17 500 евро от джоба си.

- Твърдение, че нямаме 17 500, е обидно и смешно. Ако в момента, в който всички сме били в кантора и е трябвало по негово предложение да се плати кеш, това е възможно. В случая беше точно така. Парите са върнати след това.

- Има ли български инвеститор зад вас? Говореше се за “Винпром Пещера”!

- Не, няма български инвеститор.

- За Делян Пеевски също се чу?

- За отношенията ни с Делян Пеевски може да се прегледа пресата. Едва ли има човек в България, който да го е подлагал на по-откровена критика във връзка с неговите медийни инвестиции.

Така че това е смехотворно.

Огнян ДОНЕВ, съсобственик в "Медийна група България Холдинг": Грозев сам си противоречи

- Г- н Донев, вие сте били в особена ситуация през тези три месеца – човек, който дава пари срещу някакви протоколи? Уютно ли ви беше?

-По принцип – не, но желанието ми да дам възможност чужденците да съберат обещания от тях финансов ресурс ме караше да изчаквам. Винаги съм се надявал по-широка група от инвеститори да добива медии. Предложих и продължавам да смятам, че публичният характер е най-подходящ за собствеността върху една медия.

- Твърдите, че г-н Грозев лъже. За всичко ли?

- Не бих казал. Като добър манипулатор той се придържа и към някои истински твърдения. В същото време се опитва да компенсира липсата на финансови и юридически аргументи с медийни изяви.

- Как прогнозирате, че ще се развие конфликтът?

- Всичко зависи от г-н Грозев и това дали е поемал ангажименти към трети страни против интересите на “Медийна група България Холдинг”. Аз конфликт с г-н Грозев нямам. Изчаквам той да се спре на някаква версия, която да обсъждаме. До този момент сам си противоречи. Разбира се, не мога да знам точно в какво се състои неговата позиция, тъй като чета в интернет различни неща.

- Давате ли си сметка, че подобен скандал може да окаже негативно влияние върху имиджа на двата издавани от вас вестника?

- С поведението си г-н Грозев нанася щети на издаваните вестници. Учудва ме фактът, че един човек, който в деня на сключване на сделката не участва финансово в нея, не е дал нито един лев, може да си въобрази, че ще контролира което и да е предприятие в България. За себе си извлякох поуката винаги да съм внимателен, когато някой прекалява с термините “етичност” и “морал”.

Карл фон ХАБСБУРГ, акционер в "БГ Принтмедия": Разбирам от професионални медии

- Г-н Фон Хабсбург, информиран ли сте за конфликта между г-н Христо Грозев, от една страна, и г-н Огнян Донев и г-н Любомир Павлов, от друга?

- Разбира се, че съм запознат. Тази история набира сила от известно време. Не знам всички детайли от последните дни, но знам основните елементи.

- Какво е вашето лично финансово участие в сделката?

- Не искам да говоря за числа, оставил съм на този етап това на г-н Христо Грозев. Ситуацията, че определени хора искат да намалят дела ни на 9%, ако не се бъркам, е абсолютно смехотворна. Смешно е, защото имахме ясна финансова структура. Наистина смятам, че това е своеобразен финансов преврат срещу мен и Христо Грозев.

- Какви са вашите планове? Мислите ли да останете в този проект?

- Тук е нужно повече време да отговоря. Когато се захванах с този проект, имах очакванията това да е дългосрочен проект. Възнамерявах и още възнамерявам да остана в него. Мога обаче да остана в даден проект, само когато имам чувството, че мога да допринеса за него. Наистина мисля, че разбирам от професионални медии. Все още бих искал да допринеса за този проект. Искам да инвестирам времето и усилията си, ако наистина мога да направя нещо. Скоро стана ясно, че мениджмънтът не може да бъде оставен на нас, а ще бъде поверен на г-н Павлов.

Това не беше първоначалното ни споразумение, което бе направено устно, защото нещата се движеха много бързо.

Бих останал, ако условията позволят.

Оригинална публикация 

Leave a Reply