Вече са известни номинираните в конкурса „Благотворителността през обектива”

 
Конкурсът, организиран от Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България" приключи. С 1923 гласа публиката определи за свой фаворит фотографията „Приятел в нужда се познава". Тя е направена по време на кампанията за набиране на средства за лечението на Ирина Мишонова, която е в будна кома след автомобилна катастрофа.
Гласуването на публиката протече в сайта на конкурса http://blagobektiv.org/ от 20 до 30 юни. Общият брой гласове, дошли за всички фотографии, е 8 564. От тях негативни са само 342 – по-малко от 4% от гласовете.
Журито в състав Борис Мисирков, Елица Баракова, Красимира Величкова, Надежда Павлова, Надежда Чипева и Явор Попов също направи своя избор във всяка една от 9-те категории.
Ето и имената на номинираните за награда във всяка една от категориите на конкурса (авторите по азбучен ред):
Благотворителност и образование: Курс „Играя и работя с деца 2012", Лора Абаджиева; „История с принцеси", Петя Василева; „Трудът е най-добрият учител", Донка Калчева.
Благотворителност и здраве: „Да помогнем с усмивка 2", Галина Велева; „Рали 2", Полина Маринова; „Гершон", Мони Франсес,
Благотворителност и култура: „Единство", Виолета Динчева; „Хелоуин", Денислав Стойчев; „Надежда", Снежана Хлебарова.
Благотворителност и екология: „Почистване на плаж „Фичоза", Полина Илиева; „Да спасим в суматохата кестените 2", Владимир Мачоков, „За земята 3 (За Ехо)", Михаил Михов,
Благотворителност и социална подкрепа: „Деян", Полина Маринова; „Шарена приказка 2", Владимир Мачоков; „Ангелска елха 1", Боян Пищиков,
Доброволчеството променя света: „Бай Тодор 2", Макс Буковски; „Гигински манастир 2", Галина Велева; „Планинска спасителна служба", Манол Дончев.
Благотворителността през погледа на децата: „Стотинкова война 2", Стефан Стефанов; „У дома", Цветина Танева
Моят герой: „Любовта на мама 1", Албена Алексиева; „Проф. Галилей Симеонов", Тодор Русинов; „Библейска 3", Владо Трифонов,
Фоторазказ за благотворителността: „Ел Пасо", Росица Букова; „Улица „Горна" 50, Мирослав Милев; „Tacitus", Мони Франсес.
Носителите на първите отличия във всяка една от категориите ще бъдат обявени на официална церемония на 24 юли 2012 г. в Art Hall VIVACOM. Те ще получат награди, осигурени от спонсорите на конкурса, Райфайзенбанк и Аурубис България. В категорията «Благотворителността през погледа на децата» победителят ще получи фотоапарат от Olympus, а призьорът във фоторазказа за благотворителността ще получи наред с паричната награда и годишен абонамент за списание „Фотомания".
Първите три отличени фотографии във всяка една категория ще бъдат показани на официалната церемония в Art Hall VIVACOM. Те ще бъдат публикувани и в специален каталог заедно с изданието на културно-информационния гайд „Програмата". Снимки ще бъдат изложени в открити градски пространства и метростанции в София. През октомври и ноември експозицията ще пътува из страната – в общини, които са спечелили конкурс да я представят пред местна аудитория, заедно с дебат на тема „Благотворителност".
Конкурсът се провежда за първа година, но има амбицията да стане ежегоден. Идеята му чрез изразните средства на фотографията да предложи нов, различен поглед към каузи, проекти и хора, свързани с благотворителността и възможностите за промяна на живота около нас, които тя предлага.

Оригинална публикация

Leave a Reply