Витомир Саръиванов, водещ на “Здравей, България” по Нова тв: По-добър съм от Цветков и от Бареков – на хокей

в. Труд | Соня СПАСОВА | 04.07.2010

- Витомире, как се будиш сутрин за работа – с душ, с мъка или със закъснение?

- Всъщност с нито едно от трите. Будя се с алармата на телефона, излежавам се още пет минути и се втурвам към банята.

- Кое е по-интересно – да разпитваш хората за най-съкровените им тайни пред детектора на лъжата в “Цената на истината” или настиналия Бойко Борисов, докато самият ти подсмърчаш в “Здравей, България”?

- Задаваш ми въпрос, при чийто отговор няма “геле”. Ако ти кажа, че предпочитам детектора, ще излезе, че не ми е интересно с премиера. Ако кажа обратното, ще изляза натегач (смее се).

Истината е, че и двете неща имат своите плюсове. От една страна, разпитвайки хората, ставаш първия свидетел на техните тайни, което по някакъв начин е възбуждащо. От друга, да имаш шанса да прихванеш “премиерски” бацили също не е за изпускане (смее се).

- Зрителите на “Здравей, България” коментират, че си дружелюбен и задаваш въпросите, за които те биха попитали гостите в студиото. Има ли нещо все пак, за което не си успял да попиташ досега или да ти се е прищяло да удариш някого?

- Знаеш ли, имам чувството, че този въпрос вече си ми го задавала при други обстоятелства. Чудя се, аз ли ти изглеждам толкова прост и безпомощен, че да ми се налага да удрям някого, или просто на теб ти се иска да видиш такъв скандал в студиото? Такова нещо видяхме преди години в изпълнение на съветския мужик Владимир Жириновски. Не мисля, че е пример за подражание.

- Ти по-добър ли си от Милен Цветков?

- Да, по-добър съм на футбол и хокей, той пък е по-добър на тенис и сърф.

- А от Николай Бареков?

- Доколкото знам, той е запален футболист, така че съм по-добър само на хокей.

- Да оставим шегата настрана, но успя ли да вдигнеш рейтинга на сутрешния блок, след като му стана водещ?

- Вдигането и свалянето на рейтингите в България изобщо не зависи от това кой е водещ на предаването. Може да ти звучи парадоксално, но е така. Има много примери в това отношение – и в Нова, и в Би Ти Ви, и в БНТ. Така че нямам фикс идея, свързана с рейтингите, още повече, че съм наясно с методите, по които те се правят и колко може да им се вярва. Много повече държа на това екипът на предаването да е доволен от свършеното, зрителите да са разбрали всичко, случващо се в студиото и да сме им помогнали да имат един по-приятен ден. Нищо повече.

- Според теб, трябва ли нещо да се промени в “Здравей, България”?

- Има много неща, които биха могли да се променят. Въпросът е дали трябва това да се направи и кога… Правенето на сутрешния блок е нещо съвсем различно от правенето на седмично предаване, на шоу програми, дори на новини.

Аз съм против резките промени, нещата трябва да се случват на етапи, постепенно. Да не забравяме, че борбата между сутрешните блокове на водещите телевизии е дълъг мач.

- Умори ли се вече?

- Не. Аз имам достатъчно енергия. Поне засега.

- И все пак имаш ли нужда от партньор/ка, или ще останеш цяло лято единственият воин на фронта? Какво ще кажеш за Лора Крумова, Никол Станкулова, Ани Цолова или…?

- Тези въпроси са хубави, но не ги задаваш на точния човек. Мога да изкажа само лично мнение, което едва ли те вълнува чак толкова в момента.

- Никола Стойнов ще се върне ли наесен, или шефовете на Нова тв вече те харесаха и ти ще останеш титулярят в “Здравей, България”?

- Само наличието на думата “шефове” във въпроса ти трябва да ти подсказва кого да питаш.

- А ако има “Цената на истината 2”, кое от двете предавания ще избереш?

- Добре, тук те признах. И понеже знаеш, че винаги съм откровен, ще ти кажа и сега. Смятам, че е време малко да се отдръпна от “Цената”. Прекарах цяла година, ровейки се в личните тайни на хората. Не е лесно, повярвай ми. Така че бих предпочел да не се занимавам с това поне един сезон.

- Какво ще се случи наесен със “Сблъсък”, чийто водещ беше за последно ти?

- Още е много рано да го коментираме. До септември има много време, ще се видим с Иван и Андрей, ще говорим.

- Коментирал си спорт, мина през шоупрограмите, сега си в сутрешния блок. Виждаш ли се като момчето от прогнозата за времето?

- Не виждам нищо лошо в това да правиш различни и разнообразни неща.

Отдавна мина времето, в което един човек започваше и завършваше не само кариерата, но и жизнения си път на едно място, правейки с досада едно и също нещо 40 години. Иначе ти благодаря за “момчето” (смее се).

- Имаш ли време да следиш световното по футбол?

- Следя го, разбира се. Особено след като навлезе във фазата на елиминациите. Преди това не гледах много. Въпросът не е дали съдиите подпират отборите, а защо “тенекиените” глави от ФИФА бягат като дявол от тамян от съвременните технологии, които ще сложат край на срамните грешки на реферите.

Скандалите, на които станахме свидетели на игрището, са нищо в сравнение със скандалната липса на срам у шефовете и категоричното им нежелание да мръднат напред развитието на най-популярния спорт в света.

- Би ли посъветвал колегите от БНТ да променят нещо в коментарите или студиата, които правят за световното?

- Не. Първо, защото от опит знам, че в тази сграда съветите никога не се чуват. И второ, защото не искам да предизвиквам обидчивите.

- Знаеш ли кой е Серхан Яваш? Изобщо, фен ли си на турските сериали?

- Първоначално помислих, че се опитваш да ме хванеш в незнание с името на някой турски политик. Този какъв е – актьор ли? Ако съдя по името му, вероятно е доста мързелив (смее се). Не, не гледам турски сериали. Все още не ми се е промил мозъкът до такава степен.

- А българските – “Стъклен дом” или “Забранена любов”?

- Чакам с интерес новите епизоди на “Забранена любов”. Колкото до “Стъклен дом” – личното ми мнение е, че това е най-доброто нещо, правено досега у нас.

- Кога ще те видим пак на кино, след като вече имаш няколко роли като дете?

- Когато Толкин напише продължение на “Властелинът на пръстените” (смее се). Или когато ми предложат роля в следващия български кинохит.

- А имаш ли намерение пак да си пуснеш дългите къдрици, за да бъде приликата с Фродо абсолютна?

- Засега не. Не виждам причина да се връщам назад, пък и вече спасих света, не остана нищо за правене.

- Какво е за теб лукс? А хубава вечер?

- Нямам точно определение за лукса, нито влечение към него. Мога да се чувствам щастлив от съвсем дребни неща. Хубава вечер може да имаш и на много скъпо, и на много евтино място. Важно е да си с подходяща компания, с която да ти е приятно, да се чувстваш добре. А когато не искаш вечерта да свършва, значи си уцелил десетката.

- Кой пазарува вкъщи? Знаеш ли колко струва кофичка кисело мляко?

- Аз пазарувам най-често. Но да ти кажа честно, не съм сигурен колко струва кофичка кисело мляко. Предполагам, че е около 90 стотинки.

- Кога за последно успя да се наспиш?

- Миналата събота. Имах чудесен ден, без да си свалям пижамата. Спах до 10 часа, пих кафе, четох вестници, после обядвах, пак спах, гледах мачове, пак спах… Беше прекрасно.

- Имаш ли време за футбол със сина ти Стефан?

- Не, за съжаление. А пък и той нещо не е запален много по футбола. Обаче вече тренира хокей и когато имам време, и аз се пускам с децата, просто така, за тонус.

Leave a Reply