Втората вълна от рекламата на туризма тръгва до дни

в. Дневник, Компании & Финанси | 18.02.2011
 
Kампаниите в Германия, Великобритания и България ще продължат до лятото
 
Втората вълна на рекламната кампания на българския туризъм, която официално стартира през миналата година, ще тръгне в следващите дни. Икономическото министерство ще продължи представянето на възможностите за почивки у нас в Русия, Германия и пред самите българи, като следващите акценти ще бъдат културен, конгресен, СПА и морски туризъм. Това стана ясно вчера по време на отчитане на изпълнението на маркетинг проектите на ведомството, финансирани от европейската програма "Регионално развитие“. Общата им стойност до 2013 г. е 63 млн. лв. До момента реалната стойност на част от дейностите е по-ниска от прогнозираната, което означава, че със спестените средства ще могат да бъдат повторени кампаниите или да се напишат нови проекти. Още през следващата седмица ще започне излъчването на клипове за България по пет германски телевизии, включително VOX и RTL. През март пък ще стартира и външната реклама в седем града в страната, обясниха от консорциума "Медиа консулта – Крес“, които спечелиха поръчката за реклама на германския пазар. Предстоят и публикации в специализирани германски списания и сайтове. За май е планиран и инфотур за журналисти от страната, който ще представя възможностите за морска почивка. В периода от март до юни ще тече и рекламна кампания в Русия. Клиповете на България ще се завъртят по националните телевизии РБК ТВ и "Россия 2“. Отделно от това се планират публикации в печатни и онлайн издания, както и външна реклама в Москва и Санкт Петербург. През април ще бъде организиран инфотур за руски журналисти за културен туризъм, а след това – за морски, съобщиха от компанията "Маг адвъртайзинг“, която изпълнява дейностите по проекта. В Русия ще бъде рекламиран и фестивалът на розите, съобщиха още от компанията. През пролетта ще продължи и рекламната кампания "Потърси България“ у нас, която отново ще включва медийна реклама. "В момента се оценяват и подадените оферти в търга за реклама във Великобритания“, съобщи вчера Иво Маринов. По думите му в него участват и български, и чуждестранни компании. По програма "Регионално развитие“ са предвидени 63 млн. лв. за туристически проекти. Освен ре-

кламни кампании те включват изработката на нов национален туристически сайт, изготвяне на критерии за туристическите центрове и др. Вчера стана ясно, че до момента реалната стойност на част от дейностите е по-ниска от прогнозираната, заради което и спестените средства ще бъдат пренасочени. Иво Маринов съобщи, че възможностите са да бъдат повторени част от изпълняваните проекти като например рекламната кампания на конкретен пазар или да бъдат написани нови проекти.
290 участника от 15 държави, 40 нови изложителя, дискусии за туристическите данъци, законите, усвоява нето на европейските фондове, новите технологии в сектора. Така изглежда започналата в четвъртък най-голяма българска туристическа борса "Ваканция & СПА експо“ в София. Форумът, който се провежда в НДК, ще продължи до събота. През тази година за първи път се представят туроператори от Индия, Венецуела, Швейцария, Израел, Испания и др. Със свой щанд за първи път участва и европейският лидер в онлайн резервациите booking.com.

Стр. 4

Leave a Reply