Western Union стартира кампания „Защити се от измами!”

United Partners I Борислав ГРОЗДАНОВ I 1.08.2012

София – 1 август 2012 – Western Union обявява старта на кампанията "Защити се от измами!"

София – 1 август 2012 – Western Union обявява старта на кампанията "Защити се от измами!", която има за цел да информира потребителите за това как да се предпазят от измами. Кампанията включва серия от илюстрации на румънския карикатурист Йон Барбу, които рисуват най-често срещаните схеми на измама, както и съвети, които ще помогнат на потребителите да идентифицират случаите на злоупотреба и да се предпазят от тях.
"Като доставчик на финансови услуги Western Union отдава голямо значение на защитата на потребителите. За съжаление законните услуги често се използват за извършване на дейности с цел измама. Ето защо стартираме кампания "Защити се от измами!" като част от усилията ни за повишаване на информираността на потребителите. Кампанията ще представи различни видове измами и насоки, които могат да помогнат на потребителите да се предпазят по-добре", каза Даниела Будуреа, Регионален директор на Western Union за Румъния и България.
Илюстрациите ще представят шест от най-често срещаните схеми за измама: онлайн оферти на автомобили втора употреба, евтини оферти за отдаване под наем или продажба на апартаменти, работа в чужбина, онлайн аукциони, визи или награди, спечелени от лотарийни конкурси.
Кампанията стартира със схема за оферти на автомобили втора употреба: евтини коли, обявени за продажба в Интернет.
Тази схема е насочена към тези, които търсят изгодни онлайн оферти за употребявани автомобили. Съществуват няколко вида схеми, които измамниците прилагат, но повечето от тях използват една и съща: в сайтове, предлагащи коли втори употреба, пускат обява на много достъпна цена и винаги обявяват, че живеят в различен град или дори държава от потенциалния купувач.
Измамникът печели доверието на жертвите, като споделя емоционална история (той / тя се е пенсионирал/а в провинцията и не се нуждае вече от колата или пък жена му е болна и се нуждае от пари за лечение) и демонстрира готовност да намали цената на автомобила. След това се пристъпва към действителната сделка. Под претекст, че иска да се убеди в намеренията на купувача да осъществят сделката, измамникът го моли да направи на пръв поглед нещо странно: купувачът да му изпрати пари, чрез услугите за паричен трансфер, като тези на Western Union и впоследствие да му изпрати по пощата копие от детайлите по превода. Използвайки тези детайлите по превода и фалшив документ за самоличност, измамникът взима парите и след това изчезва.
Без значение на механизма, използван от измамниците, от ключово значение е човек да бъде информиран, за да не стане жертва на измама. Кампания "Защити се от измами!" предупреждава и предоставя информация на потребителите за това как да разпознават измами чрез идентифициране на общи модели:
• Ако предложението звучи прекалено добро, за да е истина, то вероятно е нереално.
• Бъдете скептични, ако ви помолят да платите пари предварително, преди да получите продукта, да видите апартамента или колата, да сте подписали трудов договор за работа в чужбина.
• Бъдете предпазливи, когато продавачите предлагат по-ниски от пазарните цени за продукти, къщи, апартаменти под наем или високи заплати за малък или никакъв опит и обещания за гарантирана заетост.
• Ако сте установили връзка с някой по електронната поща, обърнете внимание, ако има лоша граматика, прави правописни грешки, грешки при изписването на думите – използване на прекалено много главни букви или неправилно поставяне на разстоянията между думите. Обърнете внимание на това дали се използват генерични имейл адреси (мейл адреси от сайтове за безплатни уеб-базирани електронни пощи), а не бизнес електронни адреси.
• Бъдете предпазливи, когато сте в контакт с хора, които споделят, че в момента живеят в други страни или на бизнес пътуване извън страната. Измамниците използват това като оправдание, за да не се срещнат лично с жертвите си.
• Правите ли проучване? Консултирайте се с местената агенция за защита на потребителите, за да видите дали към компанията, с която сте в контакт, има подадени жалби.
• Не забравяйте, че Western Union препоръчва да не изпращате пари на хора, които не познавате и на които нямате доверие, особено на хора, които никога не сте срещали лично.
Western Union предоставя надеждни начини за изпращане на пари до семейни членове и приятели. Все пак е важно да запомните, че паричния превод може да бъде платен на получателя в рамките кратък период от време, дори и минути и след като парите се изплатят, те не могат да бъдат възстановени от Western Union, дори и ако трансферът е в резултат на измама.
Кампанията за предотвратяване на измами ще се осъществи на национално ниво в периода август 2012 г. – септември 2012, като информационни брошури и плакати ще има във всички офиси на Western Union, ще бъде проведена онлайн и в печатни меди.
Допълнителна информация за кампанията: wwww.transferdebani.ro

За Western Union
Western Union е световен лидер в сферата на паричните преводи. Заедно с Vigo, Orlandi Valuta, Pago Facil и Western Union Business Solutions, компанията осигурява на клиентите си бързи, надеждни и удобни начини за изпращане и получаване на пари по целия свят, както и за плащане на сметки.
Услугите на Western Union, Vigo и Orlandi Valuta се предлагат чрез комбинирана мрежа от близо 510 000 представителства в 200 страни и територии. През 2011 г. компанията е извършила 226 милиона транзакции от потребител–към-потребител в цял свят, като е придвижила $81 милиарда между клиенти и е извършила 425 милиона бизнес транзакции. За повече информация, посетете www.westernunion.com. 

Leave a Reply