За бизнеса, кризата и комуникациите – коментира Радина Ралчева

b2blessons.net I 29.02.2012

Както ви обещах миналата седмица, отново ни е на гости  Радина Ралчева. Тук тя ще даде няколко експертни съвета  относно казуси, с които аз и вие се сблъскваме непрекъснато. 
Радина Ралчева е експерт по PR и комуникации. Тя е основател на Агенция за комуникации Go Green Communications. Пълна е с живот, идеи, динамика. Около нея винаги се случва нещо. Отличен комуникатор и цветен оратор.
Интервю с Радина Ралчева прочетете ТУК.
Казус 1:
Има млади предприемачи, пълни с идеи, способни хора, но нямат бюджети за големи комуникационни кампании. Как да се позиционират с нисък бюджет?
При изграждането на бизнес има някои важни неща, които почти не се нуждаят от пари, но искат мислене – идентичност, ключови характеристики на това, което правите, добро планиране и визия.
ПР може да помогне с малко средства да бъде постигната видимост. Въпрос на оригинални решения, на креативност, на нестандартен подход, на опит и ефективно използване на ресурсите. Бих посъветвала предприемачите с малки бюджети да не пренебрегват комуникационните практики, защото те им позволяват да изградят общност, мрежа за подкрепа, партньорства – така да развият бизнеса си.
И още – работете с професионалисти. Импровизациите на хора, които не знаят какво правят, могат не само да ви струват скъпо, но и да ви нанесат вреди. Имайте предвид, че добрите професионалисти ще ви изслушат, незави
симо дали имате бюджет от 1 000 или 100 000 лв. Някои от тях може директно да ви кажат, че не искат да се ангажират, ако бюджетът ви е малък, но със сигурност ще има и такива, които ще искат да ви помогнат, ще се включат в предизвикателството. Но трябва да сте реалисти в очакванията си по отношение на резултатите.
Ако имате бюджет от 1 000 лева, не може да очаквате резултати,
които се постигат с бюджет от 100 000 лв.
Резултатите от нашата работа в повечето случаи не идват бързо, но ако е работено добре, са трайни и работят във ваша полза дълго време, след като даден проект е приключил. И нещо важно – ако не сте готови да слушате хората, които имат експертиза в областта на публичните комуникации, а имате свое мнение и сте убедени, че сте прави, по-добре не губете своето и тяхното време и не си късайте взаимно нервите.
ПР е ключов, защото са малко хората, които могат да „разкажат” бизнеса си на другите, включително на онези, които са важни за неговото развитие, по привлекателен, конкретен и в същото време открит начин. А това е важно! По този начин се изгражда доверие, отварят се врати, трупа се разбиране и авторитет. И за да не звуча голословно, ще кажа, че наскоро в 
Go Green Communications реализирахме проект с бюджет 3000 лв., който стана толкова успешен, че дори клиентът се изненада приятно от резултатите. Имахме добра идея, реализирахме я по възможно най-добрия начин с екипа на агенцията и с клиента. Оползотворихме този много скромен бюджет по най-ефективния начин. За този проект клиентът ни се довери напълно и това много помогна.
Казус 2:
Криза е. Как се започва бизнес в криза?
Чакай, чакай, започването на бизнес в криза не е привилегия само на хора, които знаят какво да правят в комуникационно отношение в случай на криза. Всеки може да го направи, ако не му липсва смелост и вкус към авантюрата.
Започването на бизнес в криза, поне от моята гледна точка, е почти като започването на бизнес в добри времена, но с уговорката, че се иска малко повече „лудост”.
Също и повече вяра в начинанието, по-добър бизнес план и повече буфери. Препоръчвам, ако някой ще прави подобно нещо, да направи много внимателно и задълбочено предварително проучване. Да проучи пазарната си ниша и да види къде има (и има ли изобщо) потенциал; да направи, доколкото е възможно, предвиждане за развитието на своя сегмент; да прецени как иска да се позиционира; да бъде подготвен, че нещата ще стават по-бавно, с повече усилия, а често и изобщо няма да стават.
И без резки движения и нетърпение! Разбира се, много по-комфортно ще е, ако има и капитал, който да позволи на начинанието да не се провали, ако някои процеси не протичат във вида и със скоростта, с която се е очаквало. Освен това много помага и силната мрежа от контакти в такива времена. Истината е, че да правиш бизнес в кризисни времена, е достатъчно трудно, а да го стартираш в такива времена – още повече. Обаче е възможно. А и нали казват, че Бог обича смелите…
Казус 3:
Доколко е полезно да се рискува в бизнеса?
Дали е полезно не знам, но знам, че е неизбежно.
И всеки, който не е готов да рискува, по-добре да не се захваща с бизнес.
Няма как да се развива бизнес, без да се рискува. А и какво толкова може да стане – да загубиш едни пари, да не се получи, да ти се наложи да преоцениш плановете си… Човек не може да играе само на сигурно. Просто не се предлага такава опция в регламента на играта.
 

Leave a Reply