За email маркетинга и КЗП

Блогът на Web & Events I Ованес ОВАНЕСЯН I 2010-02-08

Ако не знаете, вече е забранено да се занимавате с имейл маркетинг. Никой не го разграничва от спам.
Наскоро се появи и регистър на КЗП, за тези фирми, които не желаят да получават търговски съобщения. Наричат се нежелани търговски съобщения. Аз се чудя как може човек да знае дали едно съобщение е желано преди да бъде прочетено? Не искам да навлизам в тази болезнена тема, така че пристъпвам направо към проблема.
За да проверите един имейл дали е „защитен“, трябва да го въведете тук. Това не е никак лошо, ако не ви се наложи да проверявате например 700 мейла.
Все пак има полу-решение, което не е обявено официално никъде и аз го разбрах от един познат съвсем случайно. Вкарвате си базата в един текстов файл на notepad, като всеки имейл е на нов ред. Качвате си файла на едно USB и отивате на пл. Славейков 4А, София. Там много бързо ви проверяват базата данни и я изчистват от регистриралите се фирми. Можете да я ползвате до следващия понеделник.
Тук обаче има два много тежки проблема. Единият е, че аз съм абсолютно против да предоставям базата си данни на който и да е. Все пак това е труд, който ние сме положили и базата данни е наша собственост. Аз няма как да съм сигурен, че някой няма да копира данните и да ги ползва за свои или чужди нужди.
Другият проблем е, че в България има хиляди населени места, но всеки трябва да пътува до София (ако е разбрал случайно отнякъде за този закон), за да си провери и изчисти базата данни. Забравих да спомена, че глобата е доста висока. Може би целта е да се затрудни процесът максимално много, за да се събират възможно повече глоби?
Естествено, за тези два проблема има едно много просто решение. Прави се една автоматизирана онлайн сиситема, която да проверява повече от един имейл. Така с един куршум два заека – и всички ние сме доволни.
Аз лично изпратих имейл на КЗП, като засегнах точно този въпрос, но все още чакам. Когато имам адекватен отговор, веднага ще допълня статията. Можете и да посетите семинара за имейл маркетинг, където ще има предтсавители на комисията за защита на потребителите.
 

Leave a Reply