За какво беше разпитван от полицията журналистът от вестник „Галерия” Добромир Добрев, който опита да направи репортаж за имота на вътрешния министър в село Шума

Нова телевизия, Здравей България | 27.10.2010 

Водещ: Ще си говорим с Добромир Добрев за всичко това, което се случи вчера, след като екип на „Галерия’ отиде в село Шума, не да търси шумкарите, а да се опита по някакъв начин да заснеме един от имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов. След това какво се случи? Едно на ръка, че те бяха арестувани и накарани да пишат обяснения в полицията вече в София, но по-интересното беше, че от момента, когато това се случва, до вчерашния ден на обяд излязоха четири различни, напълно противоречащи си, версии за това защо са били арестувани. В крайна сметка от тези четири версии беше скалъпена една, която горе-долу обединяваше три от тях. Добро утро. Добре дошъл. Така, може би не е чак толкова приятен повода, по който се виждаме, но в крайна сметка има някои неща, които е хубаво да бъдат уточнени и да станат ясни за зрителите и за хората, които се интересуват от тази тема. На първо място, нека да вървим горе-долу по хронология. Знаем историята до момента, в които вие двамата с шофьора отивате да заснемете имота на г-н Цветанов и жената, която излиза и започва да ви се кара какво правите там.
Добромир Добрев: Това се случва втора седмица по ред.
Водещ: Така.
Добромир Добрев: Първата седмица минаха нещата по нормално, заснехме имота, направихме разследване, решихме да продължим темата с разговори със съседите като вече имахме едно наум за тази жена.
Водещ: А и предната седмица пак ли сте се разправяли с нея?
Добромир Добрев: Предната седмица тя пак излезе, започна да крещи, но тогава, слава богу, не се стигна до инциденти. То и сега нямаше инциденти на практика, но този път тя директно изскочи, пред колата застана. Тук държа да подчертая, тъй като се изкара, че има опит за прегазване, колата беше спряла, тя изскочи, застана пред спрялата кола. Няма нищо вярно в това, че сме спрели на сантиметри от нея и т.н.
Водещ: Всъщност, тя е спряла на сантиметри от колата, така ли излиза?
Добромир Добрев: Да, именно. Докато ние се опитвахме да направим интервюта, излезе, започна да крещи, с телефон с ръка: „Сега ще звънна на 112, какво правите тук, нямате право.” Въобще, не е вярно, че ни е помислила за „килъри” или т.н., тя много добре знаеше защо сме там. Според мен е поставен човек, който изскача всеки път, когато види журналистически или непознат автомобил отпред. Просто, дори нямаше инцидент, дори нямаше скандал. Върнахме назад, продължихме по друга улица. Въобще не сме очаквали дори, че е звъннала до 112 или докъдето и да е.
Водещ: Т.е. когато тя е излязла и се е размахала пред колата, колата вече е била спряла. И след това вие не сте тръгнали напред към нея, а на практика се дали назад.
Добромир Добрев: Ние се върнахме назад и минахме по съвсем друга улица.
Водещ: Но след това сте се върнали обратно там, така ли?
Добромир Добрев: Не, ние преди това разговаряхме със съседи от селото, които бяха съвсем добронамерени. Разговаряхме за родителите на Цветан Цветанов, за къщата, за ремонта, който е направен. Всичко мина абсолютно тихо и спокойно.
Водещ: Добре. Ние също, разбира се, изпратихме екип там. Колегата от „Календар” беше вчера на мястото, така че ще можем да видим този репортаж и след това да обсъдим отново какво се е случило.
Репортер: Това е въпросният фамилен имот на министър Цветан Цветанов, който стана скандален след като арестуваха журналисти заради него. По думите на съседката Росица, която живее отсреща, това станало след като те се опитали да я прегазят. Според версията на Росица, която говори пред микрофона след като се скри от камерата, екипът на вестника не се легитимирал. Обикаляли около имота и й се сторили подозрителни. Вие сте подали сигнал?
Росица: ами, как, че той щеше да ме прегази и мен без да спре със скорост отгоре, за да настигне, да прави интервюта без да го знам кой е. Днес разбирам, аз не съм мигнала цяла нощ да не е килър и да ми запали дървеното бунгало.
Репортер: Наистина ли са тръгнали да ви газят, аз това не мога да си обясня?
Росица: Г-не, ето там аз щях да съм мъртва, защото тръгнах с разперени ръце, нали, да не би да са килъри, че са подгонили майката и брат му с колата.
Репортер: Те представиха ли се кои са?
Росица: Не.
Репортер: Пред Нова телевизия жената каза, че колата на екипа била черно BMW, реално, обаче, тя е друг модел. Съседката не отговори ясно на въпроса как е дала точните данни в сигнала си до МВР, при положение че екипът е задържан едва след скандала тук в София. Съседите наоколо твърдят, че не са видели нищо.
Гражданин: Не, нищо не чухме, само тя дойде и поиска от жената цигара, че много се уплашила.
Гражданин: е, имало е нещо, защото тя беше много разстроена, много. Какво е, ние не сме видели.
Репортер: Що се отнася до постройката – в имотна декларация до Сметната палата Цветанов е заявил обем 100 квадрата за тази триетажна къща. Тя съществува от над 10 г., но е видимо по-голяма. Съседите коментираха, че само един от етажите се води на министъра и ни увериха, че постройката прилича на половината селски къщи в района.:
Водещ: Така, това беше репортажът от вчера. Сега, да уточним няколко неща. Ето, жената не знаеше точно закъде сте се засилили, гонили сте някакви хора според нея в началото. После се обърка, каза: „Не, не, искаха да взимат интервюта”. След това каза, че някакви брат и сестра ли, какво, сте гонили, изобщо има доста разминавания между това, което тя казва и вашето обяснение. Но по-интересното е това – свършвате репортажа в Шума и се прибирате в редакцията в София. Колко време ви отне пътуването от Шума до София?
Добромир Добрев: Селото е на 40-50 километра от София, за един час е нормално да се прибереш.
Водещ: И колко време след като се прибрахте в редакцията дойдоха полицаите?
Добромир Добрев: Ние предварително знаехме, че те ще дойдат, тъй като те бяха първо започнали да търсят автомобила, който се води на друго име, а не на шофьора. Оттам нататък разбрахме, че ние ще сме следващите, при които ще дойдат. От това, разбира се, няма какво да се притесняваме, изчакахме ги, говорихме с тях по телефона, обяснихме им къде е редакцията, дойдоха трима цивилни полицаи.
Водещ: И интересното е какво ви казаха, за какво ви търсят?
Добромир Добрев: Да, точно това е най-странното, че те самите не успяха да ни обяснят или излъгаха, казаха, че те самите не са запознати, има някакво обаждане, някакъв сигнал и са длъжни да ни закарат до РДВР София. Попитахме ги: „Добре, кажете какъв инцидент е станал” – „Ами, не можем да ви кажем, ние също не знаем, не сме запознати със случая.”
Водещ: Понеже ставаше дума, първата версия беше, че имало кражба, която били разследвали в района. Какво общо имате вие с тази кражба, поне на мен не ми става ясно. След това беше версията с прегазването.
Добромир Добрев: Имаше версия „влизане с взлом”.
Водещ: Да, изобщо, за няколко часа се развиха различни …
Добромир Добрев: Версията, че автомобилът е на криминално проявен.
Водещ:Така. Дай да уточним за автомобила, че и на мен това ми е интересно. Жената се обажда на 112 и казва: „Автомобил BMW …”, а каква марка е автомобила?
Добромир Добрев: Обикновено Audi A6, стар модел.
Водещ: Моделът е сбъркан, не е верен. Дава очевидно номера на колата, за да може да подаде този сигнал, и по този номер какво се случва? Те кого намират?
Добромир Добрев: Те намират собственика, който все още не е прехвърлил колата върху нашия шофьор, не е прехвърлил още собствеността. Намират го, те са бивши колеги, той работи в друга медия, човекът няма абсолютно нищо общо с цялата история. След това идват при нас. Оказва се, че … това също е пълна глупост, че е криминално проявен. Става въпрос за някакво нарушение, доколкото аз се порових и разбрах, шофиране в нетрезво състояние или някакъв такъв акт има, което, пък, в крайна сметка няма абсолютно нищо общо с нашата медия, … бивш собственик на колата.
Водещ: Това е причината, заради която самият министър каза вчера, че той е криминално проявено лице, собственик на този автомобил, защото звучи много сериозно. Излиза, както и жената казваше, може да са и килъри. Така звучи.
Добромир Добрев: Не знам, явно сме изглеждали като килъри в нейните очи, но … в смисъл, не й обръщахме внимание, тъй като, както казах, от предния път още местните ни казаха за нея „не й обръщайте внимание, тази жена не е добре”, така че …
Водещ: Ами, да, но както се вижда, от нейно обаждане следва цялата тази история.
Добромир Добрев: Да, и аз точно това се чудех, всеки ли, който се обади на 112 и каже „еди кой се опита да ме прегази”, ще се образува толкова светкавично досъдебно производство за няколко часа, да тръгнат да се издирват хора, автомобили.
Водещ: Това определено изглежда странно, още повече че ако някой го направи в центъра на София, някак си бихме могли да го разберем, но когато става въпрос за село от типа на Шума, колко къщи има в това село?
Добромир Добрев: 120 жители.
Водещ: 120, значи, представете си в едно ей такова село някъде из България някаква женица вдига телефона и казва „опитаха се да ме прегазят” и цялата машина се задейства веднага и след един час се знае, не само кой е бил там, а се е минало през собственика на един автомобил, пък е намерен и човека, който в момента го кара, че е стигнато даже и до редакцията, където са хората, които са били в тази кола. Това всичко не може да не поставя въпросите дали по някакъв начин в тази седмица, в която ти сам казваш, че преди това сте били вече, вътрешният министър е бил информиран, знаел е и по някакъв начин е наредил да се внимава с хората, които ходят там и те със сигурност да бъдат притискани.
Добромир Добрев: Той със сигурност е знаел. Той като в предния брой на нашия вестник, пуснахме подробен репортаж с много снимки на имота, той казва, че е снимано многократно, това е лъжа, само ние сме снимали имота до тази седмица.
Водещ: според мен много в България не са чували за съществуването на село Шума изобщо до вчера.
Добромир Добрев: Абсолютно, да. Само ние бяхме снимали имота. Той излиза и казва: „Всеки може да го снима, не е затова, няма нищо общо.”, но на всички ни е ясно каква е цялата работа.
Водещ: Какво означава „на всички ни е ясно”, дай да разясним и на тези, на които не им е ясно.
Добромир Добрев: Естествено, че, в смисъл, се образува досъдебното производство, само защото там е имота а на Цветанов. Но в случая най-страшното не е това, че е образувано досъдебно производство …
Водещ: Е, сега за какво ще ви обвинят – за хулиганство, така ли?
Добромир Добрев: Не знам и аз. Хулиганство ли е, взлом ли е, газене ли е. Ние сме си дали нашите показания.
Водещ: А какво ви разпитваха в полицията, това също е интересно?
Добромир Добрев: Точно това е най-страшното в целия случай, че самите въпроси бяха смущаващи на разследващите. Някак си се мешеха в чисто журналистическата ни работа, което според мен е абсолютно недопустимо. Задаваха се въпроси от сорта „Кой ви изпраща?”, „Какво правите в това село?”, „Каква е целта на репортажа?”, „Носите ли видеокамери, носихте ли аудиокасетофони?”, въпроси, които според мен са доста …
Водещ: А вие имахте ли фотоапарат, примерно, с който сега пак да снимате?
Добромир Добрев: Единствено фотоапарат. Дори не сме извадили, когато тази жена се обади, дори не сме снимали.
Водещ: А от полицията провериха ли дали имате снимки на къщата?
Добромир Добрев: Не.
Водещ: Не са ви иззели нещо?
Добромир Добрев: Не.
Водещ: Е, поне това. оттук нататък какво следва? И получихте ли необходимата подкрепа? Защото вчера дадохте една пресконференция, чудя се, ако не я бяхте дали, какво щеше да стане?
Добромир Добрев: Почувствахме подкрепа, поне доста медии се обърнаха по този случай, според мен така е редно да бъде. В случая става въпрос за вмешателство в нашата работа на журналисти.
Водещ: Да, още повече, че в един толкова деликатен момент за всичко това. разбира се, те ще ви обвинят за това, че сега всеки търси под вола теле, защото в момента позицията на министъра е разклатена и вашия вестник спазва някаква такава линия „против”, но в крайна сметка това не дава право по никакъв начин да се действа срещу свободното слово.
Добромир Добрев: Нашата линия не е против. Когато има за какво да се похвали този човек, той ще се похвали. Когато има какво да се разследва, ние ще го разследваме. Защото според мен и до този момент той не е казал откъде е взел тези пари, примерно, за ремонта на къщата. Установихме, че той е бил около 150 хиляди лева, ремонтът, който е бил извършен преди 2-3 г. на тази къща в село Шума.
Водещ: И това, съответно, пуска нови, така, нови нишки на съмнение към доходите и начините, по които министъра се е справял с това, което казваш, ремонта на къщата. Добре, и какво, ще сезирате вие от своя страна прокуратурата за всичко това, което стана. Добромир Добрев: Да, ще пуснем жалба в прокуратурата, вече сме задействали нещата. Държим да подчертаем, че тя няма да срещу конкретните полицаи, които дойдоха да ни задържат.
Водещ: Те изпълняват заповеди, какво да направят.
Добромир Добрев: Да, те хората бяха толкова смутени и учтиви, „Моля ви се, … ще трябва да дойдете, няма начин”, просто нещата бяха толкова нагласени, че … По време на разпита, вече казах въпросите, които ни се задаваха. И най-странното е накрая, че трябва да подпишем декларация, че няма повече да нарушаваме обществения ред, което беше безумно.
Водещ: А какво пише в тази декларация?
Добромир Добрев: Декларация, че аз и шофьорът, с който бяхме, няма да нарушаваме обществения ред, трябваше да се подпишем. И накрая казаха, че няма да има копие за нас, има един формуляр за тях.
Водещ: А самото ви присъствие, евентуално, в село Шума, да кажем след 5 дни, дали ще се брои за нарушаване на обществения ред?
Добромир Добрев: Явно посещението там е … в момента, в който влезеш в селото, явно нарушаваш обществения ред.
Водещ: Може би трябва да се сложи бариера, някаква КПП да се направи, фейсконтрол, някакви такива неща.
Добромир Добрев: Доколкото разбрахме, когато министърът ходи там, улицата се затваря, цялата, на която е неговата къща. Поне местните жители така ми казаха. Слага се по една кола в двата края и никой не се пуска.
Водещ: Е, ако той прекара 3 дни в тази къща, какво ще се случи, три дни затворена улица, хората не могат да отидат за хляб? Или те са казали, че посещенията му са по-кратки. Колко време прекарва той в тази къща, разбрахте ли?
Добромир Добрев: Доколкото разбрахме, ходи за уйкендите, не всеки път, но сравнително често. Дори вчера, онзи ден, когато бяхме, видяхме хора в къщата. В последствие разбрахме, че това са били брат му и майка му. Отидохме, звъннахме на звънеца. Това беше единственият ни допир до къщата. Звъннахме на звънеца, искахме да поговорим, да направим интервю, с който е вътре, никой не ни отвори. В същото време тази жена, съседката, крещеше, това беше цялата работа.
Водещ: Тя тази жена сигурно има 112 набран на някой от клавишите си за бързо набиране на мобилния телефон.
Добромир Добрев: Най-странното е, че два пъти отиваме и изскача на секундата, в която спрем до къщата на Цветанов, сякаш седи на пост там.
Водещ: Добре, да завършим малко с чувство за хумор. Благодаря ти много за този разговор. Надявам се, че няма да ти се случват повече такива неприятни инциденти. Благодаря още веднъж.

Leave a Reply