Започна регистрацията за петото издание на конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab”

ROI Communication I 22.03.2011

Българският победител ще участва в международния финал в Обединеното кралство, заедно с представители от 17 страни от три континента

Юбилейното, пето издание на конкурса „Лаборатория за слава FameLab” вече набира желаещи за участие в надпреварата, която търси новото лице на науката у нас. Първият кастинг е насрочен за 9 април и ще е в София, а вторият – в Пловдив на 16 април. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да бъдат от природо-математическите науки – да преподават в училище или ВУЗ, да работят в изследователски или приложни институти, или да са студенти със задълбочени познания и опит от своята област. Конкурсът е създаден по оригинален формат на Челтнъмския фестивал на науката, където се провежда и международният финал. Тази година международното участие ще е още по-голямо и вече 17 страни участват в надпреварата. Международните конкурси „Лаборатория за слава FameLab” се организират от Британски съвет, като в България основни съорганизатори са Министерството на образованието, младежта и науката и Форум Демокрит. Желаещите да участват могат да получат повече информация за конкурса, подготовката и формуляри за регистрация: http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-beautiful-science-famelab.htm

Жури от учени и журналисти следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично.

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг в един от двата града по избор – Пловдив и София. Участниците не са ограничени в избора на град за явяване на първи кръг.

Всеки трябва да подготви две 3-минутни научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени представяния на научна тема. Явяването на кастинга е с изпълнение по избор на кандидата. То може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития.

Новост в тазгодишния конкурс ще бъдат мини-финалите в края на кастинга, за по-прецизно подбиране на най-добрите кандидати. Ето защо кандидатите ще трябва да имат готовност и с второ представяне в случай, че бъдат избрани от журито.

Друга новост на кастингите тази година ще бъдат мини-майсторските класове, които ще се организират в деня на кастинга за кандидатите, които желаят да се възползват от тях.

Една от най-големите награди за всички, класирали се финалисти за националния финал в София, е участието им в майсторски клас по комуникация на науката. В него ще могат да усъвършенстват своите умения за комуникация, с помощта на британски и български преподаватели.

Конкурсът се провежда от Британски съвет, Форум Демокрит и Министерството на образованието, младежта и науката, в партньорство с Българската национална телевизия, Българската академия на науките, Столична община, Майкрософт България, Издателство Сиела, Издателство РОЙ Комюникейшън, сп. Обекти, в-к АзБуки и др.

Leave a Reply