Банкер с усет за медии

сп. Forbes | 11.11.2010

Цветан Василев съчетава добър финансист и добър дипломат

Председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев започна да се появява по-често в медиите през 2008 г. В банковия свят на България обаче авторитетът му е познат от много години. Той започва бизнеса си с финансово-брокерските къщи "Бромак" и "Фина С", които основава през 1992 г. През 1995 г. става началник-бюро "Валутни операции и ликвидност" в Централна кооперативна банка, през 1997 г. се издига до член на борда на директорите, а от 2000 г. е изпълнителен директор на банката. Към момента чрез фирмата "Бромак" Василев държи 57.29% от капитала на КТБ. Други 30% от акциите са в ръцете на фонд "Генерален държавен резерв" на Султаната на Оман, който ги притежава непряко чрез "Бългериън Акуизишън Къмпани".
Освен в банкирането Василев е активен и в застрахователния бизнес. Той е председател на Надзорния съвет на дружество "Виктория".
Василев учи външна търговия в гр. Лодз, Полша, а през 1985 г. завършва международни икономически отношения във ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС). С оглед на образованието му става ясно защо банкерът съчетава добър финансист с добър дипломат.
С кредити от КТБ са финансирани повечето от сделките на "Нова българска медийна група" – фирмата, която държи вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан Мач", "Засада" и "Борба", както и телевизия ВВТ. Василев няма акционерно участие в медиите и казва, че само за известно време е бил съсобственик.
Цветан Василев също така помага за една от последните големи медийни сделки. През май 2009 г. "България медия холдингс" – инвестиционен фонд, базиран в Австрия, стана собственик на TV7. В официалното съобщение за сделката Василев беше посочен като финансов консултант, който представлява интересите на собствениците.
Банкерът е активен и в процеса на дигитализацията на българския ефир. Той е представител за България на кипърската компания Mancelord Limited. Тя от своя страна държи половината от "НУРТС България", която има два от шестте лиценза за мултиплекси – компаниите, които технически ще осъществяват разпространението на сигнала на цифровизи-раните телевизии.
Василев е известен и като спонсор на различни спортове и меценат. Той е в управата на федерациите по бридж и самбо, а чрез КТБ награждава българи, станали световни или европейски шампиони. Банката има и проекти в Софийската национална опера, както и в много университети. КТБ е и четвъртата най-добра публична компания според класацията "Дневник 100".

Стр. 119

One Response to “Банкер с усет за медии”

  1. “Форбс” избра най-влиятелните наши предприемачи | PR&Медиа Новини Says:

    [...] с най-силно влияние в българските медии Банкер с усет за медии Цветан Василев съчетава добър финансист и добър [...]

Leave a Reply