Бизнесменът, който не спестява критиките

сп. Forbes | 11.11.2010 

Сашо Дончев катери бавно стълбичката на успеха и затова знае цената му

Ако човек погледне кариерата на основателя на "Овергаз" Сашо Дончев, ще види, че всичко в нея се развива последователно и логично. В средата на 70-те години той завършва "Оборудване на газо-нефтопроводи, газохранилища и нефтени бази" в Москва. След 1978 г. трупа опит на различни позиции в "Газстроймонтаж", включително и като ръководител на мащабни проекти за монтаж на газопроводи. След промените основава "Овергаз" – холдинга, на който и до днес е изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите.
Дончев се изкачва бавно по стълбичката на успеха и сам казва, че е изстрадал всеки ред в биографията си. И може би това му дава правото в повечето свои медийни изяви да критикува държавната политика и обществените порядки. В едно свое интервю той казва, че "в България най-конкурентното предимство не са твоите знания, умения, трудолюбие, а връзките ти с влиятелни в обществото хора". В друго – че страната има нужда от реинженеринг: "да върнем държавата към нейните отговорности по отношение на обществото, да помогнем на политиците да разберат, че не са началници на обществото".
Предприемачът създава "Овергаз" през 1991 г. Това е първата и най-голяма частна газова компания в България. Към момента половината от акциите й са собственост на руската "Газпром" и дъщерното й дружество "Газпром експорт" ("Газпром" е сред компаниите с най-голяма печалба в света за първото полугодие на 2010 г.). "Овергаз" обединява специализирани фирми, които осъществяват широк спектър от дейности в областта на природния газ – доставя природен газ, има инженерингово и консултантско дружество, притежава и 12 градски газоразпределителни предприятия.
От началото на следващата година пък "Овергаз" ще влезе в директна конкуренция с държавната компания "Булгаргаз". Досега последната имаше договор с "Овергаз" за осигуряването на 1 млрд. куб. метра природен газ годишно (това е около една трета от годишното потребление в България). От 2011 г. нататък "Овергаз" ще предложи това количество директно на големите промишлени потребители на природен газ.
Минимална част от оборота на холдинга, който за 2009 г. е 802 млн. лв., се генерира от газификацията на частните домове в страната. Дончев редовно критикува представителите на държавата, че не оставят този пазар да се развива на икономически принцип. Въпреки усилията на "Овергаз" битовата газификация в България е достигнала едва 2-3%. Нищо чудно, след като за газификацията на един дом са нужни 16 документа.
От повече от 10 години Дончев е и в издателския бизнес. Той притежава лично 27 процента от акциите на вестник "Сега" (останалите са собственост на "Овергаз Холдинг"). Дончев казва, че така чрез обективна информация помага на обществото да бъде свободно.
"Овергаз" подкрепя и ред други социални мисии. Компанията подпомага много проекти в областта на образованието. Голямата мечта на Дончев обаче е да направи истински университет. Служители на "Овергаз" разказват, че той толкова силно се е посветил на тази кауза, че често прекарва уикенда, работейки по проекта в офисите на холдинга.

Стр. 124

One Response to “Бизнесменът, който не спестява критиките”

  1. “Форбс” избра най-влиятелните наши предприемачи | PR&Медиа Новини Says:

    [...] Бизнесменът, който не спестява критиките [...]

Leave a Reply