Депутатите да четат етичния кодекс на медиите!

в. Класа | 2009-12-19 | 03:36:00

Не за първи път управляващи правят опит да принудят пресата да издава източниците си

Парламентът прие вчера на първо четене промените в Закона за радио и телевизия. В една от тях се предлага телевизиите да обявяват източниците си на информация, ако е заведен иск срещу тях (стр.5).
Явно, който е правил тези предложения, не е чел етичния кодекс на медиите. В него черно на бяло пише, че журналистите не разкриват поверителните си източници на информация. Няма медия, която да си извърши харакири, като предаде хората, които са й дали документи и са помогнали да се направят разкрития за корупция и измами. Най-малкото, защото доверието в нея ще се срине. Добре е депутатите, преди да гласуват на второ четене този закон, да се запознаят с опитите на други техни колеги да наложат подобни ограничения. В Англия например, журналисти са отказвали да издават източниците си дори пред Камарата на лордовете. В САЩ пък по конституция е забранено да се посяга на свободата на словото. А какво по-голямо посегателство от това да предаваш хора, които са гласували доверие на дадена телевизия или радио!
Сега е моментът управляващите да покажат, че държат на прозрачността и добрата работа с медиите, като премахнат ограничението. То и без това няма да бъде изпълнено.

Стр. 11

Още по темата: Задължават електронните медии да издават източници

One Response to “Депутатите да четат етичния кодекс на медиите!”

  1. Задължават електронните медии да издават източници | PR&Медиа Новини Says:

    [...] по темата: Депутатите да четат етичния кодекс на медиите! Сподели [...]

Leave a Reply