Господин Разнообразен

сп. Forbes | 11.11.2010

Историята на един екзотичен бизнесмен

Младен Мутафчийски винаги успява да привлече погледите на хората около него. Той обича да кара най-скъпите коли, облича се в ярки цветове, а често на ухото му блести диамантена обеца. Неговата биография обаче е също толкова цветна, колкото и присъствието му.
През годините той е бил активен в най-различни сфери – бил е управляващ директор на фирма за спецпродукция (оръжия), имал е участие във фирма за производство на компактдискове, бил е председател на Съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД, има мащабни инвестиции в туристическия бизнес и е съсобственик на новинарски уебсайт.
Зад Мутафчийски се крие и сериозна академична кариера. Той учи за строителен инженер във ВИАС, а след това външна търговия във ВИИ "Карл Маркс" (днес УНСС). Кандидат е на икономическите науки.
Мутафчийски трупа над 25-годишен стаж във външната търговия. Работи в "Интерпред", в Министерството на външните работи и в оръжейната фирма "Кинтекс". А от 1988 до 1998 г. е управляващ директор на фирмата за производство и износ на оръжие "Тератон".
След това Мутафчийски започва да се позиционира в туристическия бизнес. Той тегли кредит и заедно с други съдружници печели парцел на брега в Слънчев бряг, на който построяват два луксозни хотела, които днес са обединени в комплекса "Хелена ризорт".
От 2006 г. до лятото на 2010 г. Младен Мутафчийски е председател на Съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД, дружество със 75-процентово държавно участие. Тази година той напуска и управата на "Медийни системи" – старозагорско дружество, което се занимава с производство на компактдискове.
Все пак Мутафчийски постоянно търси нови бизнес ниши. Заедно с Огнян Стефанов той създава новинарския уебсайт Frognews. За този проект Мутафчийски казва, че не му носи големи печалби, но не е и на загуба.
Разностранният бизнесмен е известен колекционер на картини, като казва, че постоянно дообогатява наследените от баща му и от дядо му творби. Мутафчийски обича операта и често посещава постановки в Милано, Мюнхен или Виена.
Мутафчийски е почетен консул на Сан Марино в България, а в началото на 2010 г. по време на европейското първенство по вдигане на тежести получи златен медал за заслуги към този спорт. Преди години бизнесменът дори се кандидатира за председател на Българската федерация по вдигане на тежести, но загуби с един глас.

Стр. 128

One Response to “Господин Разнообразен”

  1. “Форбс” избра най-влиятелните наши предприемачи | PR&Медиа Новини Says:

    [...] Митко Събев държи голяма част от акциите в един от най-мощните холдинги в БългарияГосподин Разнообразен [...]

Leave a Reply