Катя Димитрова, управляващ съдружник в “ИнтерПартнерс Комюникейшънс”: Споделените цели водят до резултати

Алманах на успешните бизнес казуси I 25.01.2016

Финансовата криза в нашия бранш се усети най-силно в периода 2012-2013 г. Докато производители и търговци отчетоха спадове в приходите доста по-рано, при нас те връхлетяха рязко в края на 2012 г. Тогава всичко се срина почти изведнъж с 30-40%. Знаехме, че времената са кризисни, но в същото време не ни се искаше да повярваме, че и ние сме въвлечени във водовъртежа. Винаги сме държали нашите служители да се чувстват комфортно и да работят спокойно, за да постигат добри резултати. Политиката на компанията до този момент беше по-скоро да спестяваме информация за трудностите, за да не притесняваме хората, които работят в нея, а да отбелязваме отчетливо успешните проекти. Не споделихме с екипа и за изключително трудната във финансово отношение 2012 г. Това беше и първата година от оперирането на агенцията изобщо, в която решихме да не раздаваме като бонус 13-а заплата. Съобщихме решението на ръководството делово и без заобиколки.
Офисът затвори за празниците. Изведнъж, на 30 декември, аз и моята колега финансов директор, получихме имейл от част от екипа. В него хората гневно декларираха, че са останали излъгани, защото не са получили така очаквана и планирана допълнителна заплата.Като мениджър и собственик изкарах празниците с горчив привкус. Първоначално се разгневих – започнах да си задавам хиляди въпроси: Как може хората да са толкова егоистични? Как може да не забелязват, че всичко върви надолу и годината е била толкова трудна? Как не виждат, че всички съкращават персонал, а само ние не го правим?!
Ядосвах се много, но в един момент се спрях и се замислих. Всъщност служителите нямаше от къде да знаят, че ситуацията е толкова сложна. Ние като мениджмънт не бяхме споделяли това с тях. Съответно екипът ни живееше и работеше с мисълта, че всичко е наред. Самата аз винаги съм се стремяла да изтъквам успехите и добрия пример, чрез който да мотивирам хората. В този момент осъзнах колко е важно да споделяме освен мисията, целите и визията на компанията, така и трудностите, през които тя преминава. Следващите месеци за нас бяха етап на "затягане на коланите". За служителите ни беше доста шоков моментът, в който разбраха, с какви премеждия се сблъскваме ежедневно. Това бяха две много трудни години, в които обаче въведохме много по-отворен и ефективен стил на работа и на комуникация мениджмънт – екип.
В момента правим обсъждане на целите на компанията на всеки три месеца. Анализираме какво сме постигнали, какво ни носи това, какво не сме постигнали, какво още можем да направим.
Радостна съм, защото виждам страхотна промяна в екипа и в резултатите ни. Тенденцията от вземането на това решение насам, е изключително добра. Въпреки че в нашата сфера настъпиха трудни времена, смело мога да твърдя, че през последните две години агенцията ни има положителен ръст, печели нови проекти и брандът "Интерпартнерс" се утвърждава като символ на креативност, ефективност и ориентираност към резултати за клиента. Същият този модел на споделяне на цели и анализиране на изпълнението се опитваме да приложим и с нашите клиенти. Изключително важно е да измерваме резултатите от това, което правим за тях и по ясен и точен начин да им го представяме. Откровеният разговор, с който дори и да не спечелим дадена поръчка, ще изгради доверие в партньорите, което в бъдеще ще се отплати.
***
Катя Димитрова е собственик и управляващ съдружник на "Интерпартерс Комюнкейшънс". Магистър е по Международни икономически отношения от УНСС, специализирала е маркетинг и реклама в Брюксел (Белгия) и Дюселдорф (Германия). Занимава се с публични комуникации вече повече от 20 години. Заместник- председател е на Българската асоциация на ПР агенциите, както и съветник по комуникационните въпроси на българо-белгийския бизнес клуб у нас. Омъжена е и има син и дъщеря на 14 години. Съпругът и няма нищо общо с нейната професия, защото работи в банковата сфера, но пък "отрезвява" творческите й проекти с категоричното виждане на финансист. Въпреки това, тя постоянно си поставя дръзки цели. Категорична е, че не трябва да се прави компромис с хората от екипа и не трябва да се прилага уравниловка. "Стимулирайте "звездите" и се разделете с компромисните хора. Само така може да вървите напред", споделя Катя.
***
"Интерпартерс Комюнкейшънс" е създадена през бурната 1992 г. като рекламна агенция за цялостно обслужване, а към днешна дата включва три самостоятелни компании – рекламна агенция "Интерпартнерс", "Интеримидж" – агенция за ПР и специални събития, и "TVLowCost България"- експертна компания в сферата на медийната реклама, насочена към малък и среден бизнес. Интерпартнерс членува в европейската верига независими агенции Интерпартнерс Глобал и има партньори в 25 държави по света. У нас е една от малкото иновативни и адаптивни български компании, които не само не свиват дейността си по време на пазарната криза, а увеличават екипа и проектите си и стоят стабилно на българската рекламна сцена. В агенцията работят 22 души.

Стр. 54, 55

One Response to “Катя Димитрова, управляващ съдружник в “ИнтерПартнерс Комюникейшънс”: Споделените цели водят до резултати”

  1. Катя Димитрова застава начело на Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА) за периода 2016-2018 | PR&Медиа Новини Says:

    [...] [...]

Leave a Reply